İstanbul’da bu sene 6.sı düzenlenen Uluslararası Süs Bitkileri, peyzaj ve yan sanayi ihtisas fuarı, CNR Fuar merkezinde 27-30 Kasım tarihleri arasında düzenlendi.

Süs Bitkileri, Peyzaj ve Yan Sanayileri İhtisas Fuarı'nda 20 farklı ülkeden 300'ü aşkın katılımcı yerini aldı. Geçtiğimiz yıl 42 farklı ülkeden gelen toplam 9 bin 581 ziyaretçiyi ağırlayan fuar bu sene 15 bin ziyaretçiyi ağırladı.

İstanbul’da 4 gün süren Süs Bitkileri fuarında Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem Ödemişli üreticileri yalnız bırakmadı.

Süs bitkileri Türkiye’nin yüz akı olacak

Fuarla ilgili açıklama yapan, Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Başkanı Selahattin Altun: Bu yıl 6.sı düzenlenen uluslararası süs bitkileri, peyzaj ve yan sanayileri ihtisas fuarı, Sessiz, sedasız büyüyen ve Türkiye'nin yüz akı olacak bir sektörün temsilcisi olarak bu fuar, sektörümüzün geldiği noktayı net bir şekilde ortaya koymaktadır. Sektörde yüzde 16 büyüme var. Türkiye, bundan 20 yıl önce sektörü sadece kesme çiçek olarak biliyordu. Gelişen ekonomi ve bilinçlenmeyle birlikte artan iç ve dış talep, iç ve dış mekân süs bitkileri üretimini de arttırmıştır. Ülkemizi, bitki zenginliği, uygun iklim koşulları, pazar ülkelere olan yakınlığı, rakiplerine nazaran daha ucuz iş gücüne sahip olması bizi bu alanda avantajlı kılmaktadır. Türkiye'nin çok değişik bölgelerinde üretim yapılmaktadır. Ülkemizin süs bitkileri sektörü bu avantajları iyi değerlendirerek, bölgesindeki diğer ülkelerin pazarlarına ürün temin edebilme ve süs bitkileri pazarında önemli bir yere sahip olma şansı oldukça yüksektir” dedi.

Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Cabbar İstanbul'daki fuar ile ilgili değerlendirme yaptı.

Cabbar şunları söyledi, "Bu sene 6. sı düzenlenen İstanbul Çiçek fuarına 324 firma katıldı. Uluslararası düzeyde. Türkiye'nin tek fuarı bu. Bizim ki Türkiye çapında, İstanbul'daki Uluslararası fuar.

Ben şunu söyleyebilirim. Ciddi şekilde yabancı üretici var. İtalya, Yunanistan, Hollanda, Fransa, Almanya, İspanya olmak üzere 20 ülkeden katılım oldu. Fuarın 3'te ikisi yabancı firma idi. Bu firmalar ülkelerinde ürettikleri ürünleri pazarlamak için buraya geldiler.

Bizim oradan baktığımızda, Burada bizim üreticileri doğru şekilde bilgilendirip, vaziyet almamız gerekiyor. Böyle yapmazsak, Bir çok üründe olduğu gibi süs bitkileri sektöründe de yaya kalacağız.

Bunun için bizim son derece uyanık olup, ciddi çalışmamız gerekiyor.

Batılılar bu sektörü elimizden alacaktır. kaliteli, standart ve dünya pazarlarında rekabet edecek duruma yükselmeliyiz. Bizim bir tek avantajımız var. Burası üretim açısından önemli bir merkez. Bunu da dikkate alarak hareket etmeliyiz. Bu sözümüzün de altını çiziyorum.

Flower Show'daki ana eksen görüş şu. Biz kendimizi tanıtmak için bir broşür ve tercüman vasıtasıyla temas kurduğumuz firmaların tamamı sizlere hemen elimizdeki ürünler çok kaliteli diye kontak kurmak istiyorlar. Adam oraya kendini pazarlamak için gelmiş. Bu noktadan asla sapmamalıyız. Her firma kendini ifade ediyor. Avrupa’dan gelen ve broşür, katalog, kartvizit dağıtan firmalar var, işleri kendilerini iyi takdim etmek.

Biz Ödemiş olarak yolun başındayız. Doğru dürüst teknik olarak çalışırsak, Biz makineleşmeye de önem vermeliyiz. İtalya, Avrupa bir çok konuyu çözmüşler. Bizde bu örneklerle ilgili vaziyet almamız gerekli. Yapılamaz şeyler değil bunlar. çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

 Haber : NAZİF HARUPÇU

 

Editör: Haber Merkezi