HABER: SÜLEYMAN GÜLEROĞLU

Ödemiş Ticaret Odası tarafından, bir restoranda düzenlenen Ödemiş Süs Bitkileri Sektörünün Dış Ticaret kapasitesinin artırılması Urge Projesi tanıtıldı. Toplantıya Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Gürcistan, Özbekistan’dan oluşan 5 yabancı ülke temsilcileri de katıldılar. Ödemiş Ticaret Odasının ev sahipliği yaptığı toplantıya Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş, İzmir İl Tarım Müdürü Musa Bakan, Ödemiş İlçe Tarım Müdürü İbrahim Altıntaş, Ödemiş Bademli Kooperatif Başkanı Selçuk Bilgi katıldılar.

TİCARET ODASI BAŞKANI RIFAT ERİŞ, “ PROJEYE ÖDEMİŞ TİCARET ODASI OLARAK 9 FİRMAYLA KATILDIK”

Toplantı ’da bir konuşma yapan Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş şunları söyledi. ,“ Öncelikle Çarşamba günü geldiğiniz de sizi burada ağırlamıştık. Daha sonra sizlerle birlikte Süs Bitkileriyle uğraşan firmalarımıza ziyaret gerçekleştirmiştik. Görüyorum ki. Çalışmalarımızın seviyesinden memnunuz, mutluyuz burada değişik şeylerde öğrendik. Bu etkileşimlerin sonunda, bugün için artık bire bir görüşmelere geçtik. Aldığımız notları ve etkileşimleri artık sonuca bağlamak istiyoruz. İlk gün geldiğinizde söylemiştim bizler hep birlikte kardeşiz.  Kardeşlik ise birbirlerinin eksiklerini birbirlerinin ihtiyaçlarını karşılamaktan geçer. Geldiğimiz noktada Türkiye ile beraber 6 ülkenin sektör temsilcilerinin konuşmalarını baktığımızda, en azından bu noktada doğru yolda olduğumuzu ve etkileşimde olduğumuzu görmek beni çok sevindiriyor. Firmaların yanı sıra, İzmir il tarım müdürümüz ve tarım bakanlığımızdan temsilciler, İlçe Tarım müdürümüzde burada. Sizlerin de bu konuda eğer herhangi bir sorusu varsa sizlerin önerinizi, problemlerinizi dinlemek için tam kadro olarak burada birlikte olmanın daha doğru olduğunu düşündük. Bu projeye bizler Ticaret Odası olarak 9 Firmayla katıldık” dedi.

İLÇE TARIM MÜDÜR ALTINTAŞ, “ 4 MİLYON MEYVE FİDANI 2 MİLYON SÜS BİTKİSİ İHRACATINDAN 17 MİLYON DOLAR GELİR SAĞLADIK”

Ödemiş İlçe Tarım Müdürü İbrahim Altıntaş, “Ödemiş Dünyanın en önemli üç havzasından bir tanesidir. Amerikan’da Californiya İtalya’da Po Ovası Türkiye’de de Küçükmenderes Havzası. Öyle ki üreticilerimiz burada bir yılda üç dört ürünü aynı anda alabiliyorlar. Tarımsal hasılatımızda 520 Milyon Dolar gelir sağlanıyor. Küçükmenderes ovasında Hayvancılık büyük bir sektördür, Sütçülük ayrı bir gelir kaynağımızdır. Süs Bitkileri, Fidancılık yöremizin ayrı bir gelir kaynağı olarak ekonomi de yerini almıştır. Yaklaşık olarak 2,5 yıldır ihracat yetkisi bizde bu sektörde yer alan arkadaşlarımızla bu yetkimizi yerine getiriyoruz. Bu güne kadar 4 Milyon Meyve fidanı 2 Milyon Süs bitkisi ihracatını gerçekleştirdik. Bundan 17 Milyon dolara yakın bir gelir elde ettik”

İzmir İl Tarım Müdürü Musa Bakan, “ Bizler değerlerimizi korumak ve sahip çıkmak,  paylaşmak için buradayız. Her ne kadar farklı ülkelerden de olsak bizler, biriz, beraberiz ve kardeşiz. Burası Ülkemizin Süs ve Fidan üretim merkezidir. Gerek teknolojimize, gerekse ürettiğimiz fidanda ve Süs Bitkilerinde tamamen sertifikasyon esasına göre değerlendirmekteyiz. Ve bunların hepsine Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bize referans verildi. Kardeşlerimizle ürettiğimiz ürünleri paylaşmak için buradayız. Dünyada sınırlar kalkarken, ticaretinde sınırları kalkmıştır. Bu ticarette yalnızca ticari önemi düşünülmemeli kültür alışverişi ve kardeşlikte büyük bir kazançtır” dedi.

Editör: Haber Merkezi