HABER: BAŞAR UÇAR 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nce (TOBB) oda ve borsalarda kurumsal kapasitenin artırılması ve üyelere sunulan hizmet kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla başlatılan ‘Akreditasyon Sistemi’nin 12. dönem sertifika töreninde Ödemiş Ticaret Borsası da belgesini alarak “beş yıldızlı borsa” oldu. Ödemiş Ticaret Borsası yönetim kurulu başkanı Latif Aka, gelişmiş borsalar arasında yer almak üzere çalıştıklarını vurguladı.

Ankara’da TOBB İkiz Kuleler’deki konferans salonunda düzenlenen TOBB 12. Dönem Akreditasyon Törenine Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, milletvekilleri, bakan yardımcıları, TOBB yönetim kurulu üyeleri yurdun dört bir yanından oda ve borsaların başkan ve temsilcileri katıldı.

“Kırtasiyecilikten kurtulmamız lazım”

Törende konuşma yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, reel sektörü oda ve borsaların temsil ettiğini ifade ederek "Ahilik sistemi bunun en güzel örneklerinden biridir. Ahilikte üretimin her aşaması, belli standartlara, kurallara bağlanmıştı. İşte bu üyelere hizmet veren odalarımızın hizmetinin, belli bir standartta olması bizim için önemlidir. Bunun için harcanan çabayı, inanın sadece bir berat almak için olarak anlamayın” dedi.

Oda ve borsaların özellikle kırtasiyeciliği ve bürokrasiyi azaltma noktasında çabaları olduğunu söyleyen Tüfenkci, "Daha çok çalışmalıyız. Kırtasiyecilikten kurtulmamız lazım. Ülkeye daha fazla ne verebiliriz, ne kazandırabiliriz bunun hesabını yapmamız lazım” dedi.

Bu yılı yatırım yılı ilan ettiklerini anlatan Tüfenkci, "Kim ne derse desin, bütün badirelere rağmen, biz Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, sizlerin desteğiyle 2016'yı en az hasarlı atlattık ve 2017'ye güçlü başladık. 2017 yılında ocak ayının ilk verilerine baktığımızda, ihracatımızı ciddi anlamda artırdık. Bu artış, inşallah 2017 sonuna baktığımızda devam edecek. Verilere bakıldığında işsizliğin de seferberlikle normal seyirleri içinde devam edeceğini söyleyebiliriz. 2016'da aldığımız kararların hayata geçmesiyle 2017 inşallah iyi geçecek. Döviz de o kadar spekülasyona rağmen gerçek değerlerine geliyor, gelmeye de devam edecek dedi.

"Zenginlik toprağın üstündeki başlarda”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da iş ve yatırım ortamını iyileştirmek üzere, hükümetle paylaştıkları birçok konunun hayata geçirildiğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "İnşallah 2017'de reel sektör için belirsizlik yerine umut hakim olacak. Bu zor günlerde reel sektörün yanında olduğunu gösteren devletimize de teşekkür ediyoruz. Oda ve borsa camiası olarak, ülkemizin gücüne ve özel sektörümüzün dinamizmine yürekten inanıyoruz” dedi.

TOBB 12. akreditasyon dönemiyle ilgili bilgileri paylaşan Hisarcıklıoğlu, "Bugün 26 Oda ve Borsamız daha, 5 yıldız kapsamına girmeye hak kazandılar. Ayıca 54 Oda ve Borsamız akreditasyonunu yeniledi. 1 Odamızda da akreditasyon seviyesini yükseltti. Esasında onlar, kendilerini dönüştürdüler ve geliştirdiler. Reel sektör için hizmet üreten ve sunan merkezler haline geldiler. Çünkü bizim en büyük zenginlik kaynağımız, toprağın altındaki taşlarda değil, üstündeki başlarda. Yani girişimcilerimiz, tüccar ve sanayicilerimiz." şeklinde konuştu.

Ödemiş Ticaret Borsası sertifikasına kavuştu

Akreditasyon sürecini başarıyla tamamlayan Ödemiş Ticaret Borsası’na da akreditasyon sertifikası ve plaketi takdim edildi. Borsa’nın yönetim kurulu başkanı Latif Aka sertifika ve plaketi meclis başkanı Turgut Akın, yönetim kurulu üyeleri ve çalışanlarla birlikte aldı. Törende ilk defa sertifika alan oda ve borsaların yanı sıra akreditasyonlarını güncelleyen oda ve borsaların başkan ve temsilcileri, sertifikalarını TOBB yöneticileri ve milletvekillerinin elinden aldı.

“Her geçen yıl notumuz yükselecek”

Akreditasyon süreci ve getirileriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Ödemiş Ticaret Borsası yönetim kurulu başkanı Latif Aka, “Bu akreditasyon süreci her sene takip edilerek derecelendirilecek ve ivme kazandırılacak bir süreç. Her geçen yıl notumuz yükselecek. İnşallah önümüzdeki yıllarda notumuzu yükselteceğiz. Biz 12. dönemde belge alırken bizden daha önce belge almış oda ve borsalarımız güncellemiş oldular. Sürekli denetlenen bir kurum haline geliyorsunuz. Bu da üyelerinize 5 yıldızlı hizmet tabir ettiğimiz yüksek standarttaki hizmet oluyor. Bu da Avrupa’daki ABD’deki borsalar nasıl hizmet veriyorsa burada da onun sağlanmasına yönelik bir çalışma. Bu çalışmaların bizim ufkumuzu açacağını, hizmet kalitemizi daha ileri taşıyacağımızı, borsalar arasındaki ilişkileri daha da güçlendireceğine inanıyorum. Biz elimizden geleni yönetim ve çalışan arkadaşlarımız olarak yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz” dedi.

Hisarcıklıoğlu’na konuk oldular

Aka ayrıca tören sonrası Ödemiş Ticaret Borsası heyeti ile birlikte TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile görüşme gerçekleştirerek Ödemiş’teki çalışmaları ve gündemi değerlendirdi.

Görüşmenin son derece samimi bir havada gerçekleştiğini ifade eden Aka, “Uzun zamandır Rifat Bey’i ziyaret etmemiştik. Gelmişken yönetimdeki ve meclisteki arkadaşlarımızla birlikte ziyaret etme fırsatı bulduk. Ödemiş’teki problemlerimizi ve çalışmaları anlattık. Ülkenin mevcut koşullarının istişaresini yaptık. Sürekli irtibat halindeyiz, ilişkilerimiz de çok iyi. Bu vesileyle de ziyaret etmiş olduk” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi