Patatesiyle ünlü Ödemiş’te, fiyatların düşük olması sebebiyle üreticinin yüzü bir türlü gülmedi. Dibe vuran patates fiyatları tarlada 10-15 kuruşa kadar düştü. Mayıs başında hasada başlayan Ödemiş’in Sarıkız’ı, geçtiğimiz senelerde 5 liradan alıcı bulurken bu yıl tarlada 10-15 kuruştan alıcı buluyor. Bu durum üreticiyi son derece üzerken Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa patates tüketimi için devletin süte bulduğu formülü patatese de bulmasını istiyor.

Geçtiğimiz hafta CHP Ödemiş İlçe Başkanı Nazan Dönmez ve yönetim kurulu üyelerinin Ankara’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret ederek patates üreticilerinin sıkıntısını anlatmasının ardından, Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla CHP’li belediyeler harekete geçti.

AKPINAR’DAN PATATES ÜRETİCİSİNE DESTEK 

Patates fiyatlarının düşmesi üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla Ödemiş’e gelen Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Gereli Mahallesinde bulunan Gereli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne beraberinde, Karşıyaka CHP İlçe Başkanı Uğur Yıldırım, CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Asuman Güven, CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Okan Karlıdağ, CHP Tire İlçe Başkanı Hakan Şenoyar, Beydağ İlçe Başkanı Feridun Yılmazlar, Ödemiş CHP İlçe Başkan Yardımcısı  Avni Yalçınkaya ,Erdem Boyacı, yönetim kurulu üyeleri ,Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa katıldılar.

GERÇEK: “ÜRETİCİYE BİR KIVILCIM YAKILDI”

Gereli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Gerçek, “Bugün burada Karşıyaka Belediyesi ile birlikte sözleşme imzalayacağız. Bu küçük bir kıvılcım olacaktır. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Biz üreticiler olarak patateste çok sorunlar yaşıyoruz. Tüccarlar fiyatların düşük olması nedeniyle satın almak istemiyorlar” dedi.

KOCAAĞA: “ÇİFTÇİMİZİN ALIN TERİNE SAHİP ÇIKILDI”

Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa ; “Karşıyaka belediye başkanımız çiftçimizin alın terine sahip çıkmak adına buraya gelerek çiftçimizle sözleşme imzaladı. Bu başlangıcın Türkiye’ye öncülük olmasını temenni ediyorum. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu süt ile ilgili sıkıntıları gidermek amacıyla “Süt Kuzusu” projesini hayata geçirerek üreticiye destek oldu. Onun ardından bu proje İktidara da örnek oldu. Başkanımıza teşekkür ediyor hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

GÜVEN: “ÇÖZÜM KOOPERATİFLEŞMEDİR”

İzmir İl Başkan Yardımcısı Asuman Güven ; “İzmir Büyükşehir belediye başkanımız Aziz Kocaoğlu kırsalda kalkınmaya büyük önem veriyor. CHP örgütü olarak bizlerde bu konuda duyarlılık gösteriyoruz. Kırsal bölgemizin sadece patates sorunu yok bir sürü sorunu var biz bunların bilincindeyiz. Küçük Menderes Havzası Türkiye’nin en güzel tarımsal alanıdır. Burada yapılacak her çalışma Türkiye’ye model olacak çalışmalardır. Bunların pazarlamasıyla oluşacak model Türkiye’nin kurtuluş modelidir. Bununda en temel yolu tarımda kooperatifleşme ve birleşmedir. CHP olarak biz sizleri bu konuda destekliyoruz. Bu sorunların birlikte çözmenin yollarını aramamız gerekiyor. Biz AK Parti gibi değiliz AKP’nin umurunda olan köylüler çiftçiler değildir. Onlar bugün birkaç büyük proje gerçekleştiren firmaların temsilcileridir. Biz CHP olarak sizlerin arkasındayız” dedi.

AKPINAR, “PATATESİN FİYATI BECERİKSİZ POLİTİKALARIN ÜRÜNÜDÜR”

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, “ Bende sizler gibi bir köy çocuğuyum çiftçiliğin ne olduğunu bilen biriyim. Geçtiğimiz yıllarda ailemiz topraktan kaldırdığı mahsule halkımız ferah içerisinde yaşarken ne yazı ki gün geçtikçe fakirleşen köylü tarım kemsiyle uğraşan insanların geçinemeyeceği bir hal aldı. Bu topraklar kutsal ve özel topraklardır ki yılda iki üç ürünü bile kaldırdığımız topraklardır. 19.yüz yılda Amerika da keşfedilmiş sanki bu topraklar için üretilmiş ürünü bugün parasını karşılamadığı için tarlasında süren çiftçiler var. Tarıma ve Çiftçiye 70 milyar Türk lirası ödenirken dışarıdan aldığımız tarımsal ürünlere ise 350 milyar dolar fiyat ödüyoruz. Böyle beceriksiz politikalar nedeniyle doğan tarımsal zararı hep birlikte ne yazık ki yaşıyoruz. Ben bunu siyaset olarak görmüyorum. Patatesin üzerinde siyaset üretmek için gelmedik. Türkiye de ki iç barışı içe göçürme politikası var. Bugün komşularımızla iyi ilişkiler içerisinde olsaydık. Rusya da % 75 tarımsal ürün alımında azalma var. Irak’ta %25, Suriye de %43 azalma var bu işte beceriksiz yöneticilikten kaynaklanan bir sorun biz neden bunu yaşamak zorunda kalalım. Biz hep beraber dayanışma içerisinde olmak zorundayız. Biz Karşıyaka Belediyesi olarak yerelde kalkınmayı önemsiyoruz” dedi.

Konuşmanın ardından Akpınar ve Gereli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Gerçek sözleşmeyi imzaladılar.

Editör: Haber Merkezi