Bu sene başından beri devam eden ödemiş müzesinde ki tadilat çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Müzenin yeni yıla tekrar ziyaretçi kabul edeceği belirtildi.

Ödemiş’te Birgi yolu üzerinde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Ödemiş Müzesi’nde tadilat çalışmaları sürüyor. Tepeden tırnağa yenilenen müzede çalışmalar hummalı şekilde devam etmekte.

SALONLAR YENİLENİYOR

Ödemiş ve yöresinin tarihi ve kültürel değerlerini yansıtan müzede Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce başlatılan çalışmalar kapsamında müzenin çatısından bahçesine, teşhir salonlarından idari bölüme kadar pek çok birimde onarım çalışmaları yapılıyor.

Ziyarete kapalı olan müzede yüklenici firma Türkyılmaz İnşaat tarafından başlatılan onarım çalışmaları sonrası teşhir salonlarına modern bir görünüm kazandırılacak. Eylül ayında tamamlanması hedeflenen çalışmaların maliyetinin 1 milyon 721 bin 642 lira.

MÜZE NE ZAMAN KURULDU

 Müze binasının inşaatına 1977 yılında başlanmış, 1983 yılında da tamamlanmıştı. Ödemiş Müzesi'nin yapımından önce yöreye ait eserler İzmir Arkeoloji Müzesi ve Tire Müzesi'nde korunmaya alınmış bulunuyordu. Müzenin yapımını müteakip bu eserler her iki müzeden devir alındı. Diğer taraftan kronolojik bütünlüğü sağlamak amacıyla ihtiyaç duyulan arkeolojik ve etnografik eserler ile sikke örnekleri çeşitli müzelerden seçilmiş ve Ödemiş Müzesi'ne intikal ettirildi.

Bodrum kat üzerine bir zemin kattan ibaret olan ve çadır formu verilerek yapılan müze tek bir salondan oluşmakta. Etnografya Müzesi olarak yapılan binada mevcut etnografik malzemelerin yanı sıra bölgeye ait arkeolojik eserler de teşhir edilmekte. Arkeolojik seksiyonda; çoğunluğu Eski Tunç Çağı'na (M.Ö. 3000), Arkaik (M.Ö. 700-480) Klasik (M.Ö. 30-M.S. 395) ve Bizans (M.S. 395-1453) çağlarına ait eserler teşhir edilmekte. Bu eserler seramikler, idoller, keski ve baltalar, ağırşaklar, kandiller, bronz eserler, cam eserler, süs eşyaları, pişmiş toprak heykelcikler, mermer heykel ve heykelciklerden oluşmakta.

Arkeolojik seksiyonda ayrıca Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuk ve Osmanlı Dönemlerine ait 2545 adet sikke bulunmaktadır. Etnografik seksiyonda; çoğunluğu Osmanlı dönemine ait çeşitli silahlar, bakır ve gümüş eşyalar, cam eserler, süs eşyaları, el işlemeleri, giysi örnekleri sergilenmekte. Müzede Türkiye Cumhuriyeti Dönemine ait el sanatlarına ilişkin örnekler de mevcuttur.

 Ödemiş Müzesi'nde kolleksiyoner Mutahhar Başoğlu tarafından hibe edilen bir grup arkeolojik ve etnografik eser ile birlikte satın alma yoluyla elde edilenler toplam 4458'e ulaştı.  

                                           

M. Uğur Yılmaz

Editör: Haber Merkezi