İşyeri sahibi Mehmet Dumanlı ’da Ödemiş’te üretilen ekmek ürünleri hakkında bilgiler verdi.

Kaymakam Abdullah Dölek burada yaptığı açıklamasında ekmek israfına dikkat çekerek, “Zaman zaman yaptığımız esnaf ziyaretlerinden bir tanesindeyiz. Bugün de Dumanlı fırına ziyaret gerçekleştirdik. Ödemiş’te üretilen sadece Buğdaydan değil, Kepek, Çavdar, keten tohumu ekmek, Nohut mayalı ekmek olmak üzere 12 çeşit ekmek var. Bunların aynı zamanda lezzetlerini de test etmiş olduk. Bu güzellikleri kamuoyu ile vatandaşlarımızla paylaşmak istedik. Fırıncılarımız pişkin ve kaliteli ekmek yapsınlar. Vatandaş olarak bizlerde ihtiyacımız oranında ekmek alalım. Bugün ülkemizde bir sürü ekmek israf ediliyor. İhtiyacımız üzerinde ekmek aldığımız içinde çöpe gidiyor. Lütfen ekmek israfına da sebebiyet vermeyelim. İhtiyacımız kadar alalım. Emniyet Müdürlüğümüzün önünde arkadaşlarımız güzel bir uygulama yapmışlar.

Oraya konulan ekmek dolabından ihtiyacı olan vatandaşlarımız ücretsiz olarak yararlanmaktalar. Hayırsever vatandaşlarımız oraya ekmek bağışında bulunarak katkıda bulunmaktalar. İhtiyacı olan vatandaşlarımız kimseye danışmadan oraya gidiyor ve ihtiyacı kadar ekmek alabiliyor.

Bugün İnsan beslenmesinin en temel unsuru olan ekmek toplumumuzda kutsal kabul edilmekte. Çok miktarda üretilmekte ve ne yazık ki çok da israf edilmekte. İsraf edilen her ekmek çiftçimizin emeği ve milli servetimiz heba olmaktadır. Dünyada aç uyuyan ve açlık sebebiyle hayatını kaybeden milyonlarca insan var iken ekmek nimetinin israf edilmesi ne kadar da üzücü bir durumdur.

2008 ve 2012 yıllarında yapılan iki araştırma bulunmakta.

2008 yılında yapılan araştırmada israfın yüzde 20 arttığı görülmüş ve yılda 6 milyon ekmek ülkemizde israf edilmiş ve bunun maddi değeri olarak da parasal karşılığı da 1,6 milyar lira olduğu belirlenmiştir.

Ülkemizde ekmek israfının önüne geçmek için ve ekonomik kaybını önlemek için ve toplumsal bilinci artırmak için 17 Ocak 2013 tarihinde Başbakanımız himayesinde  “ekmek kampanyası” başlatılmıştır.

Kampanya neticesinde toplumun ekmek tüketim alışkanlıklarında çarpıcı iyileşmeler sağlanmıştır.

Bu çerçevede 2012 yılında 5 milyon 950 bin olan günlük ekmek israfı 4 milyona düşürülerek yüzde 18 iyileşme sağlanmıştır.

İsrafın azaltılmasıyla 300 milyon lira tasarruf sağlanmış ve her iki tasarrufun milli ekonomimize katkısı 2,8 milyar lira olmuştur.

İnsan gıdası olarak üretilen ve ancak tazeliğini kaybetmiş olan ekmeklerin çöpe atılması yerine, lezzetli yemek ve tatlılara dönmesi sağlanmıştır. Ekmek nimet demek, nimete hürmet gerek” dedi.

 NAZİF HARUPÇU

Editör: Haber Merkezi