Büyükşehir yasası kapsamında Ödemiş Belediyesi et entegre tesisleri, Hal binası ve Otogar tesislerinin devri için kolları sıvayan İzmir Büyükşehir Belediyesi İşletme ve İştirakler Daire başkanı Hakan Öztürk ve ekibi Perşembe günü öğleden sonra İzmir’den gelerek Hal binası işletmesini devralmak için geldikleri belirtildi.

Hal binası tesislerinde Belediye Hukuk bürosundan Avukat Kadir Yetik, İzmir Büyükşehir Belediyesinin bu tesisleri devralmasının hukuk sürecinin devam ettiği gerekçesi ve her iki belediyenin protokol şerhlerinden tek yönlü feshin söz konusu olmadığı gerekçesiyle, ortak tutunak tutarak mahkeme kararının beklenmesinin gereğini söyledikten sonra devir işleminin yapılamayacağını söyledi, Daha sonra tutanaklar imzalanarak devir işleminin yapılamayacağı imza altına alındı.

Konuyla ilgili açıklamayı ise Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem yaptı.

Başkan Badem şunları söyledi, “Üç aydır devam eden konu devir konusu ama. Esas konu şu, Seçim öncesi 2013 Nisan ayında başlayan Ödemiş Belediyesi Otogar tesisleri, Toptancı Hali ve Et kombine inşaatının karşılıklı ortak protokolle, her iki Belediye meclisinden geçirilerek, Belli oranlardaki katkı payları ile yapılmış protokoller var elimizde.

Geldiğimiz noktaya baktığınızda, İzmir Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz ay başlayan serüvenle, Önce toptancı hali ve Et entegre tesisleri protokollerini tek taraflı feshederek, Dün de otogarın protokolünü tek taraflı feshederek almak istedi. Bizim mülkler ve yer sorunları ile ilgili mahkemeye sunduğumuz müracaatlarımız var. İkincisi Meclis kararlarının iptali yönünde müracaatlarımız var. Çünkü yapılan protokoller, tek taraflı ve karşı tarafın rızası alınmadan feshedilecek protokoller değil. Siz bu protokolleri imzalarken her iki Belediye meclisinden geçmiş ve karşılıklı rıza ile yapılmış ve Ödemiş Belediyesince de ek inşaatları dahil olmak üzere 4 milyon 600 bin lira harcanan 3 tesisi, Ben yaptım oldu ve Ödemiş Belediyesini ve meclisini hiçe sayarak, yok sayarak el koymaya ve almaya çalışıyor.

Dün de İzmir Büyükşehir meclisinde otogarla ilgili düşüncemi çok açık şekilde anlattım. Bize 3 gün önce 16 Nisan tarihinde gelerek, Bu mevcut toptancı sebze ve meyve halini ve tesislerini teslim alacaklarını yazıyla ifade ettiler.

Bizden bu haliyle bu tesisleri elimizden alamazsınız dedik. Birincisi Üç ay önce meclise getirdikleri protokol iptali yanlış idi. O kadar acele ediyorlar ki; Aynı 2013 yılında seçim öncesi, yatırımla insanları kandırmaya yönelik yaptıkları yatırımların, Şimdi de tersini yaparak, alel acele neyi feshettiklerinin farkında olmadan, Asıl protokolü değil, bu sözleşmenin eki olan protokolü, Büyükşehirden geçirerek feshettiler.

Aslı burada, Ek protokolün feshinin iptal edilmesi bir şeyi değiştirmezdi. Bunun dahi farkında değillerdi. Bugün onlar geldiklerinde, asıl sözleşmenin ayakta olduğunu, yani ana protokolün ayakta olduğunu, ek protokolün feshedildiğini, Ana protokol ayakta iken, esas geçerli olan protokol iptal edilmemiş iken, Bu devrin mümkün olamayacağını söyledik.

Bizim evraklar yok sayılarak , hal tesisleri alınamaz

İkincisi, Bu işi bizim Bölge idari mahkemede, yürütmeyi durdurma talebimiz olduğunu, Yürütmeyi durdurmanın reddine kadar, bu tesisleri almalarının hukuken de mümkün olmadığını çok açık şekilde, elden belgeleri vererek ilgili birimlere belgeleri verdik.

Buna rağmen, gönderdiğimiz yazılara rağmen, dikkate almayarak, Bugün Hal tesislerini teslim almaya gelmeleri ayrı bir garabet.  Ayrıca buraya 3 araç ile buraya 16 kişinin buraya gelmesi ve teslim almaya kalkmaları ayrı bir garabet. Haklı olduklarında tabii ki; teslim alacaklar.

Ama burada önemli olan nokta şu, karşılıklı iki Belediyenin iradesi ile konulan hükümlerin, yine karşılıklı iki belediye ile görüşerek hükümlerin ortadan kalkacağı aşikardır. Hiç kimse bizden şunu beklemesin,

Ben temsil ettiğim 130 bin insanın kör kuruşuna sahip çıkmak durumundayım. İnsanlar beni bu amaçla seçtiler. Kalkıp teslim olup, 4 milyon 600 bin lira parayı peşkeş çektirmem.

Hani parayı verecektiniz

Çünkü ilk görüşmemizde paranızı vereceğiz dediler. Geçen meclis toplantısında bir şekilde öderize dönüştü ve Önceki gün akşam ki meclis konuşmalarında da, Ödemiş’e ek protokolle, karşılıklı yatırım yaparıza dönüştü. Ben açıktan verdiğim parayı, ek protokolle yapılacak tesislerle karşılamak istemem.  

Biz ek protokol oyununa gelmeyeceğiz

Ek protokolle bugün yapacağınız ne olursa olsun, Bu irade gösteriyor ki; Yarında bunu da almaya gelirsiniz. Biz burada kültür merkezi yapsak, spor sahası yapsak, Belediye hizmet binası yapsak, yarın canınız istediğinizde, Biz meclis kararı aldık ve ek protokolü iptal ettik ve tesisleri geri alıyoruz dersiniz. Artık Büyükşehir bu noktaya geldi.

Bugün hal tesislerini almaya gelen hukukçu arkadaşlarım bir araya gelip, Bunun bu şekilde devredemeyeceğimizi ve elden ilgili birimlere ve Büyükşehir’e elden teslim etmemize karşın haberlerinin olmadığı ifade edilmekte. Maalesef ilgililere bile tebliğ etme gereği duymadan teslim almaya geldiler. Hukukçu arkadaşlarımız karşılıklı tutanak tutarak, Bunun bu şekilde olmayacağını ve işin hukuki mecrada olduğunu ve yargı kararlarını beklemelerini söylediler. İstiyorlarsa gelsinler polis zoruyla alsınlar.

Yürütmenin durdurulması ile ilgili davanın sonuçlanmasını bekliyoruz, burası için meclis kararının yenilenmesi gerekiyor. Durumu reddettik” dedi.

Hal komisyoncuları Fuat Urtimur ve Tahsin Batan’da, “Bu tesisler Ödemişli’nindir. Ödemiş’te kalmalıdır” dediler.

Editör: Haber Merkezi