HABER: AYŞE AKYÜZ



Ödemiş Müftülüğü tarafından Hz. Muhammed(SAV) doğumu nedeniyle her sene kutlanan “ Kutlu Doğum Haftası” etkinlikleri kapsamında konu olarak seçilen “Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı ”konulu konferans Ödemiş Saray Düğün salonunda TRT Radyo ve Televizyon Daire Başkanı Abdurrahman Akbaş katılımıyla bir konferans düzenledi. Düzenlenen Konferansa Ödemiş kaymakamı Celil Ateşoğlu, Ödemiş Belediye Başkan Vekili Halil Deveci, Ödemiş Cumhuriyet Başsavcısı Celil Tekin, Ödemiş Emniyet Müdürü Okan Kestek, Ödemiş Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Çalışkan, Ödemiş Ak Parti İlçe Başkanı Halil Demir, CHP İlçe Başkanı Nazan Dönmez daire amirleri, kurum ve kuruluş başkanları ile Süleyman Demirel Mahallesi Muhtarı Necmiye Aksoy ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Düzenlenen Konferansta Ödemiş Müftüsü Mustafa Bilgiç ; “13-20 Nisan arasında Türkiye, Balkanlar, Avrupa ve Türkiye Cumhuriyetlerinde kutlu doğum haftası olarak kutlanmaktadır. Kutlu doğum haftası büyük doğum demektir. Peygamber efendimizin kâinatı şereflendirmesi demektir. Müslümanlar Peygamberimizin Kâinatı şereflendirmesi münasebetiyle çeşitli ülkelerde bir dizi etkinlikler düzenliyorlar. Bu yıl ki Kutlu Doğum Haftasının ana teması “ Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı” konusudur. Bizim medeniyetimiz, bütünleştirici bir medeniyettir, kendinden önceki medeniyetleri güzelliklerini kendi potasına mal etmiş kuşatıcı bir medeniyettir. Bizim medeniyetimizin insana ve doğaya bakarak diğer medeniyetlere bakışı farklıdır. Bizim İslam medeniyetimiz, Hristiyanlıkta olduğu gibi doğuştan günahkâr, suçlu ilan etmez. Bizim medeniyetimiz insanı, insandaki iyiliklerin asli kötülüklerinde arizi olduğunu söyler. Bununla beraber insan tabiatı gereği hem iyiliklere hem kötülüklere açıktır. Her İnsan iyilikleri beslerse kazanır, kötülükleri beslerse kaybedeceğini söyler. İslam Medeniyeti batı medeniyetinin aksine İnsan insanın kurdu, insan insanın cehennemidir der bizim medeniyetimizde İnsan insanın kardeşi yurdudur. 19 yy. ’da 1831 yılında yapılan nüfus sayımında Anadolu’da ve Balkanlar’da yaşayan nüfus sayısı 12 milyondur. Bu sayının 8 milyonu Müslüman bunun 4 milyonu da gayrimüslimlerdir. Burada dikkat edilmesi gerek Müslümanlar ve gayrimüslimler birlikte şehir kurmuşlardır. Bunun en güzel örneği Saray Bosna’nın ortasında bulunan kiliseler, hahamlar ve Boşnak Müslümanlar tarafından yapılan cami bulunmaktadır. Farklı din mensuplarının bir arada durması dünya barışı için çok önemlidir. Osmanlı devletinin de birlikte yaşama konusundaki modeline bugün ne kadar ihtiyacımız olduğu ortaya çıkmaktadır.”

Ödemiş Müftüsü Bilgiç’in ardından Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu ’da bir konuşma yaptı.   Ateşoğlu; “Bir Müslüman Türkler olarak kurduğumuz medeniyetlerle dünyaya nasıl bir arada yaşanabileceğini gösterdik. Avrupa ve Amerika şimdi bizleri örnek alıyor. Şuan Avrupa’da uygulanan sistem Osmanlı Sistemidir. Ödemiş gibi birlikte yaşama ahlakını çok iyi bilen bir ilçenin kaymakamı olmaktan çok gururlu ve mutluyum.”

Konuşmaların ardından TRT Radyo ve Televizyon Daire Başkanı Abdurrahman Akbaş’ın akıcı konuşmasıyla konferans başladı. Konferans sonunda Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu ve Ödemiş Müftüsü Mustafa Bilgiç tarafından çiçek takdiminde bulundu.

Editör: Haber Merkezi