HABER: DİLEK AYVALI/KAYNAK: KENT VİZYON DERGİSİ
Mimarlık hizmetlerinin yanı sıra mimari çizimlerle de hizmet veren Mimarlık Ofisinin kurucusu Mimar Kamuran Solmaz, “Biz Tire’ye sadece proje çizimi konusunda değil aynı zamanda değerlendirilmek istenen arsalar üzerinde danışmanlık hizmetleri de veriyoruz” dedi.

Yetkililerin çözüm getirmesini bekliyoruz
Mimar Kamuran Solmaz, Tire’nin imar planının durumu değerlendirerek şunları söyledi, “Tire’deki imar planı bir ayrık nizam bir de bitişik nizam olmak üzere ayrı ayrı değerlendirmek durumundayız. Kentsel dönüşüm alanlarında eski kent merkezinde bitişik nizam imar planı uygulanıyor. Buralarda arsalar kişilerin parsellerine göre ayrılmış durumda. Bu parseller küçük parseller olduğu için, bunların birleştirilme yoluna gidilmesi gerektiğinde kimse bu konuda yatırım yapmak isteyenlere yardımcı olmuyor. Belediye bu parseller üzerindeki 3 katlı eski bir binanın yerine yine 3 kat verdiği için fark eden bir şey olmuyor. Ayrı nizam uygulanan bölgelerde ise ada bazında çalışma yapmak istediğinizde onun önünü açmıyorlar. Bu adayı ikiye ayırıyorlar ve bu ikisini birleştiremezsin diyorlar. Aynı adanın içinde bir daha ayırma işlemine giderek parseller gittikçe küçültülüyor. Birleşim yoluna gittiğinizde ise daha çok engelle karşılaşılıyor. Yetkililerin bu duruma bir an önce çözüm getirmesini bekliyoruz. İmar planı revize edilmeli.”

Tire’deki binalar kent kimliğine uyumlu mu?
Tire’de yapılan binaların Tire’nin kent kimliği ile uyumu konusunda Tire eski kent merkezinin daha ön plana çıktığını söyleyen mimar Kamuran Solmaz, “Eski kent merkezinde sit alanı düşüncesi ile 40-50 yıl önce yapılmış hantal ve köhne binaların da aynı kapsama alınması sorun oluşturuyor. Eski evler ve binalar elbette ki korunmalı ama kent kimliğini temsil etmeyen yüzlerce hantal bina sit alanı kapsamında öylece duruyor. Yeni kent merkezinde daha sade ve modern binalar Tire’de göze çarpıyor. Bu belli bir tecrübe ve estetik anlayışını da beraberinde getiriyor. Tire’de genellikle sade ve ferah binalar daha çok rağbet görüyor. Belirli bölgelerde yapılan binalara bazı standartların getirilmesi mimari açıdan oldukça doğru bir uygulama. Örneğin bina giriş kemeri, istinat duvarları seçilen dış cephe boyaları gibi detaylarda standartların olması o bölgede yapılan binaların kent kimliğine daha çok katkısı olur” şeklinde konuştu.

Tire’de balkon kültürü, yerleşik bir kültür
Yaşadığı şehre bir estetik bir tarz getirmek isteyen mimarın önce kendi tarzını oluşturması gerektiğini vurgulayan Mimar Solmaz, “Mimarın aldığı eğitim ve yaşadığı şehrin kültürünü tanıması bu tarzın oluşumunda önemli etkileri vardır. Biz insanların kültürü ve hayallerini okuyarak ortaya o doğrultuda yaşam alanları koymak durumundayız. Biz mimarlık ofisi olarak bunları göz ardı etmeden çalışıyoruz. Yapılan konutlarda balkon belki de sadece Tireliler için değil ama Tire’deki iklimde yaşayan yerlerde balkon gerçekten çok önemli. İklimler arasındaki geçiş dönemleri balkonların kullanımı artırıyor. Son yıllarda cam balkon teknolojisinin de yaygınlaşması ile artık balkonlar yaz kış sürekli kullanılan bir alan haline getirdi. Balkon kültürü Tire’de oturmuş bir kültür. Artık konutlarda hem salondan hem mutfaktan balkona çıkış kapıları konuluyor. Balkonlar böylece Tire’deki binalara ayrı bir derinlik katıyor. Balkon sayesinde hem binalar hem de insanlar hava alıyorlar. Binaların arka cephelerine de balkon yapılması ön cephedeki görüntü kirliliklerini önlüyor” dedi.

Restore edilen binanın kullanımı önemli
Mimar Solmaz Tire’deki restorasyonlar ile ilgili olarak da konuşarak şunları söyledi, “Bir mimar olarak Tire’de yapılan eski bina restorasyonlarını çok başarılı buluyorum. Ancak restore edilen binaların daha sonra kullanımı çok daha önemli. Binalar içinde insan yaşamadığı ve kullanılmadığı sürece ayakta kalamaz durumda gelirler. Bu eski binalarımızı restoran, kafeterya, butik otel tarzı bir şeyler yaparak hem belediyeye artı bir katkı sağlar hem de o binayı yeniden yapılandırma şansımız olur. 

Editör: Haber Merkezi