30 Ağustos Zafer Bayramının 92. yıl coşkusu tüm yurtta olduğu gibi, Ödemiş’te Hükümet Konağı önünde törenlerle kutlandı.

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları, sabah önce Kaymakam Abdullah Dölek’in kutlamaları kabulü ile başladı.

Buradaki kutlama töreninde Kaymakam Abdullah Dölek, Belediye Başkanı Mahmut Badem, Garnizon Komutanı Jan. Yüzbaşı Muharrem Aydın, Cumhuriyet Başsavcısı Celal Tekin ve Emniyet Müdürü Okan Kestek’ in hazır bulunduğu protokolle, kutlamaya daire amirleri, siyasi partilerin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

İkinci tören sabah saat 10.00’da Atanın huzuruna Kaymakam Abdullah Dölek, Belediye Başkanı Mahmut Badem ve Garnizon Komutanı Jan. Yüzbaşı Muharrem Aydın’ın çelenk sunmaları ile başladı.

Ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile tören devam etti. Kaymakam Abdullah Dölek törene katılan askeri, mülki ve sivil erkânın bayramlarını kutladıktan sonra, Selenay Çetin adlı bir öğrenci Vatan adlı duygu yüklü şiirini okudu.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı da Garnizon Komutanlığından bir personel yaptı.

Konuşmasında, “Türklerin tekrar küllerinden doğduğu milli mücadele dönemin de 30 Ağustos da düşmanı püskürterek büyük bir zafer kazanmıştır. Zafer Bayramı, 1922 yılında 26 Ağustos'ta başlayıp, 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni (Büyük Taarruz) anmak için kutlanan bayramdır. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder. 23 Ağustos - 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Savaşı'yla Yunan orduları gerilemek zorunda kaldı. Bu uzun zamandır Türk ordularının elde ettiği ilk başarıdır. TBMM tarafından Sakarya Savaşı'ndan sonra Mustafa Kemal'e mareşal ve gazi unvanları verildi. Tarihin bu dönüm noktasından sonra Yunan ordusunun ve diğer işgalci güçlerin topraklardan atılma kararı alınır. Sad planı adı verilen taarruz planı ocak ve nisan aylarında iki kez ertelenir. Taarruzun hazırlıkları tam anlamıyla ağustos ayında tamamlanır. Batı cephesinin kuzeyindeki ve güney cephesindeki Türk birlikleri, büyük bir gizlilik içinde Kocatepe bölgesine kaydırıldı. İstanbul'daki cephane depolarından silah ve cephane gizlice Anadolu topraklarına getirtildi. İtilaf Devletleri tarafından tahrip edilerek kullanılmaz hâle getirilen toplar onarıldı. Yeni silahlar satın alındı. Orduya taarruz eğitimi yaptırıldı. Gazi Mustafa Kemal'in başkomutanlığını yaptığı Türk ordusu, 26 Ağustos 1922'de düşmana saldırdı. Birkaç saat içinde düşman mevzileri ele geçirildi. 30 Ağustos'ta düşman çember içine alındı. Sağ kalanlar esir alındı. Esirler arasında Yunan Başkomutanı Trikopis de vardı.

Bu savaş, Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak adlandırıldı.

Büyük Taarruz' un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir'e kadar takip edildi. 3 Eylül Ödemiş ve 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden temizlenmiş oldu” dedi.

Konuşmanın ardından, Ödemiş 50.Yıl İlk Öğretim Okulu öğrencilerinin sergilediği halk oyunları gösterileri beğeni ile izlendi. Halk oyunları gösterilerinin ardından Hükümet Konağı önündeki tören sona erdi.
Muhammet Uğur Yılmaz



 Bayındır’da Coşkulu Zafer Kutlamaları

Mehmet Akif Avşar (Bayındır)

30 Ağustos Zafer Bayramı’ nın 92. Yıldönümü töreni Bayındır’da da coşku ile kutlandı. Sabah saat 19:15’de başlayan törenlerde çelenkler Atatürk Anıtına sunuldu. Ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımız ile devam eden törenlerde Bayındır Garnizon Komutanlığınca görevlendirilen rütbeli bir subay tarafından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapıldı. Akabinde öğrenciler  tarafından okunan şiirlerin ardından Halk Eğitim Merkezi Folklor ekipleri tarafından halk oyunları gösterileri sergilendi.

 Daha sonra 30 Ağustos Zafer Bayramı’ nın 92. Yıldönümü münasebetiyle Kaymakam Mehmet Makas, Garnizon Komutanı Yzb.Furkan Manav ve Bayındır Belediye Başkanı Dr. Ufuk Sesli'nin  tebrikleri kabulü ile İlçe Merkezindeki kutlama programı tamamlandı.

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 92. Yıldönümü münasebetiyle düzenlenen törenlerin ikinci bölümünde, Bayındır Arıkbaşı Köyünde bulunan Şehitlik Anıtına çiçeklerin sunulmasının ardından, saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşımız büyük bir coşkuyla hep birlikte okundu. Daha sonra Merkez Hacı İbrahim Camii İmam Hatibi Harun Akten tarafından dua edildi.

Kutlamalar Bayındır Belediyesinin akşam etkinlikleri ile devam etti. Saat 20:00’da Bayındır Merkez İsmet İnönü Ortaokulu önünde toplanan vatandaşlar şehirde ellerinde Türk Bayrakları ile yürüyüş yaptı. Şehir stadının olduğu alanda sona eren yürüyüşten sonra şehir stadında saat 21:00’da Gözde Anıl, Hazal ve Ferdi Gürses konseriyle Zafer Bayramı kutlamaları sona erdi.





30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KİRAZ'DA COŞKUYLA KUTLANDI

Mustafa Kemal Atatürk"ün önderliğinde kurtuluşa giden mücadelenin nihai zaferi olan 30 Ağustos Zafer Bayramı Kiraz Şehit Birol Uysal Cumhuriyet Meydanı'nda coşkuyla kutlandı.

Sabah saat 11'00 de Kiraz Şehit Birol Uysal Parkındaki Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk koyulması ile başlayan törene; Kiraz Kaymakamı Metin Demirel, Belediye Başkanı Saliha Özçınar Şengül, Jandarma Üsteğmen Murat Bozdoğan siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları katıldı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Jandarma Astsubay. ÇVŞ Emre Kaya “Aziz Atatürk, tarihimizin en önemli gurur günlerinden Büyük Zafer'in yıldönümünde huzurunuzdayız. Büyük yokluklar içinde güçlü ordulara karşı Kurtuluş Savaşı'nda verdiğiniz mücadele milletimizin hür ve bağımsız yaşama kararlılığını tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir. Yüce Milletimiz ve Kahraman Ordumuzla 30 Ağustos'ta muazzam bir destan yazdınız. Bizlere bu cennet vatanı ve Cumhuriyeti miras bıraktınız. Bizler bu ülkenin her karış toprağı için ne bedeller ödendiğinin bilincindeyiz. Emanetiniz güvenilir ellerdedir, emanetinize sonsuza kadar kararlılıkla sahip çıkacağız.Türkiye Cumhuriyeti'ni işaret ettiğiniz muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak için büyük gayret gösteriyoruz. Bin yıldır etle tırnak gibi ayrılmaz bir bütün olan milletimiz birlik ve beraberliğinden aldığı güçle, hedeflerine ulaşmak için var gücüyle çalışıyor. Aramıza nifak sokmak isteyenler, tarihin her döneminde olduğu gibi hüsrana uğrayacaktır" dedi.

Konuşmaların ardından tebriklerin kabulü için Kiraz Kaymakamlığına geçildi.

Haber: Semih DURSUN 

Editör: Haber Merkezi