HABER: YÜKSEL BALCI – TOLGA KIZGIN

Ege Üniversitesi Ödemiş Meslekyüksek Okulu’n da yetiştirilen organik tavuklar ve elde edilen organik yumurtalar Ödemişliler tarafından kapış kapış alınıyor.

Organik tavukçuluk ve yumurta ile ilgili olarak Ege Üniversitesi Ödemiş Meslekyüksek Okulu Müdürü ve Öğretim Görevlisi Profesör Doktor Yılmaz Şayan:

“Bilindiği gibi meslek yüksek okulları uygulayıcı meslek elemanı yetiştirir. Bizde de tekniker yetiştiren programlarımız arasında organik tarım var. Organik tarım programları arasında da tavukçuluk, büyük baş ve küçük baş hayvanlarla ilgili, uygulama alanlarımız bulunuyor.”

“Organik tarım, ürün kalitesinde sağlık kriterlerinin dikkate alındığı, hayvanlar yetiştirilirken çevrenin korunduğu, bu yetiştirme sürecinde, hayvan refahına da dikkat edilen üretim şeklidir. Bizde kafes tavukçuluğu yoktur. Hayvan refahına dikkat ediyoruz. Hayvanlar doğal davranışlarını yapabiliyorlar.  Yumurtacı tavukların arasında mutlaka açık alan bulunmalıdır. Organik tarımda kapalı alan dışına açık alanda yapılması gerekmektedir. Bu hayvan etiği açısından da önemlidir. Aynı zamanda organik tarımda kullanılan hayvanların, bu şekilde bağışıklık sistemleri güçlü kalıyor. Kolay hastalanmıyorlar. Organik yem veriyoruz. Sentetik kimyasal maddeler, yumurtaya geçmiyor. Çevre kirliliğine de özen gösterilmektedir.

Tavuklar kafeslere değil folluklara yumurtluyorlar

“Organik tavukların doğal ihtiyacı olan tüneklerde var. Tavuklar kafeste değil, follukları var. Kesinlikle kafese sıkıştırılmış hayvan refahına dikkat edilmeden yetiştirilmiş hayvanlar değillerdir. Organik hayvansal üretimde yumurtaları ve tavukları, Ödemiş piyasasına satıyoruz. Öğrencilerimiz ile bu alanlarda eğitim yapıyoruz, hem de organik yumurta üretiyoruz. Sertifikamız var, ama küçük bazda olduğu için ticari boyutu çok değil.”

“Müteşebbisler gelip, bilgi alıyorlar”

“Sentetik kimyasal içermeyen yumurtalar üretmek adına, yaygınlaştırılmasını istiyoruz.  Bu kapsamda Tarım Bakanlığı ile proje çerçevesinde tavuk barınağı yaptık. Bu işi yapmak isteyen müteşebbisler gelip, bilgi alıyorlar. Bu sektörde aslında bolca ekonomik kazanç var. Bu işi yapanlar kesinlikle para kazanırlar. İnsanlar sağlık sorunlarından bıkmışlar, organik ürün istiyorlar. Bu anlamda bizde burada organik ürün yetiştirmekteyiz. Ürünlerimiz Ödemişliler tarafından kapış kapış alınmaktadır.

 

Bu üretimin amacı, öğrenci yetiştirmek. Onun için az sayıda hayvan tutmak zorundayız. Yumurta hayvancılığı olduğu için günde 200 tavuktan, 150 yumurta elde ediyoruz. Bizim para kazanma amacımız yok. Fakat piyasa da organik yumurtaların tanesi 75 kuruş, 1 lira arası satılıyor. Organik sertifikamızı yeni aldık. Bu işi denetleyen mekanizmalar var. Uygulama alanlarımızda incelemelerde bulundular. Organik etiket kullanabilirsiniz dediler.”

“Bundan sonra fiyatları biraz daha arttıracağız. Köy tavuklarının yediği yem konvansiyoneldir. Konvansiyonede, yemlerin yetiştirilme sırasında yoğun kullanılan gübreler ve ilaçlar var. Bizim yemlerimizde sentetik ve kimyasal kalıntılar olmadığı için organiktir.”

“Organik etlik piliçte üretiyoruz. Çünkü bunun uygulama alanlarımızda olması gerekiyor. Etlik piliçleri düşük fiyatlarda sattık, fazla bir kar gayesinde yapılmamaktadır. Toptan olarak kilogramını 15 liraya sattık. Yumurta her zaman oluyor fakat etlik piliçler yılın belli sürelerinde olmaktadır.Etlik piliç üretimini ileriki zamanlarda büyütmek istiyoruz. Diğer alanlarımıza da etlik piliç işini yaymak istiyoruz. O zaman fiyatlar daha da artacaktır. Şuan sadece döngüyü sağlamak adına çalışmalar yapıyoruz.”

“Meslek Yüksekokulumuzda 6 program var. Bunlar hep tarıma dönük programlardır. Bunlar, tohumculuk, bahçe tarama, organik tarım, tıbbi ve aromatik bitkiler, süt besi hayvancılığı, süt ve ürünleri teknolojisi programı. 204 dekarın, 190 dekarında uygulama yapılabilinir ve sulanabilinir alandır. Bu alanda hem hayvansal, hem bitkisel üretim yapıyoruz.”
Editör: Haber Merkezi