İhtirasları engelleyen, sabrı öğreten, nime­tin kadrini bildiren, nefsi terbiye eden, mağfi­ret ve rahmet ayı Ramazanı Şerifin ilk teravihini dün akşam kıldık ve bugün bu yaz sıcağına rağmen oruca niyetlendik.
Ramazan ayı fazilet bakımından nice gü­zelliklerin bahşedildiği mübarek bir zaman dilimidir. İnsanları karanlıklardan aydınlığa çıkaran, en doğru yola ileten ilâhî kelâm olan Kur'an-ı Kerim, bu ayda indirilmiştir. Bin ay­dan daha hayırlı olan Kadir Gecesi bu ayda bulunmakta, Oruç ibadeti de bu ayda yerine getirilmektedir.
Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Rama­zan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delille­ri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır...
Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) Ramazan ayı ve faziletini şöyle bildirmiştir: "Ramazan öyle bir aydır ki, Allah gündüzleri oruç tut­mayı farz ve gece ibadetini de nafile kılmıştır. Ramazan, sabır ayıdır. Sabrın karşılığı ise cennettir. Ramazan ihsan ve yardımlaşma ayıdır. Mü'minin rızkı bu ay­da artar, bereketlenir... Ramazan ayı öyle bir aydır ki, evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem ateşinden kurtuluştur."
Ramazan ayı; ibadetlerin ve yardımlaş­manın yoğunlaştığı, nefislerin terbiye edildi­ği, fakirlerin yedirilip-içirildiği, görüp-gözetildiği, sevap ve mükafatın, af ve mağfiretin arttığı bir aydır. Bu ay; tutulan oruçları, kılınan teravihleri, okunan hatim ve mukabe­leleri, iftar ve sahurları, dua, tövbe, zikir ve niyazları ile baştan sona bir feyz, rahmet, be­reket ve ecir ayıdır. Peygamberimiz (s.a.s.)'in ifadesiyle: "Bu ay; cennet kapılarının açıldığı, Cehennem kapılarının kapandığı ve şeytan­ların zincire vurulduğu bir aydır."
Ramazan; şifa, hayır, huzur, şefaat, hida­yet, Kur'an ve Oruç ayıdır. Mü'min; Rama­zan' ayında oruç, zekat, sadaka, hayır, namaz, teravih, zikir, tövbe, istiğfar, Kur'an okuma, mukabele ve vaazu nasihat dinleme, iftar ver­me, yoksullara yardım gibi güzel davranışlar­la dinî hayatını düzene sokar. İslâmî hayatın huzuruna erer. Nefsini terbiye eder. Sabır ve metanetini sağlamlaştırır. Günahlarından te­mizlenir. Manevî gıdasını alır. Allah'ın rah­metine, mağfiretine ve affına mazhar olur.
Bizler de Ramazan ayının kıymetini iyi id­rak edelim. Ondan en iyi şekilde yarar­lanalım. Manevî nimetlerinden doya doya nasiplenelim. Nefis muhasebesi yapalım, İlâhî rahmetin deryasına koşalım. Gafletten, kötülüklerden, haramlardan kendimizi uzaklaştıralım. Kur'an ayında Kur'an'a sarılalım, onu hayatımıza rehber edelim, ışıklı yolundan sapmayalım.
Bütün Müslüman din kardeşlerime, Ödemiş’lilere ve okuyucularıma hayırlı Ramazanlar temenni ediyorum.Yüce Allah sağlık ve afiyetle bu ayı en güzel şekilde değerlendirmeyi hepimize nasip eylesin, bu ayda sadece kendimiz ve yakınlarımız için değil herkes için hatta bütün insanlığın kurutuluşu için de dua edelim.
Ramazan ayınız ve oruçlarınız mübarek olsun, hoş geldin ey kutlu ve mutlu ay.