HABER: NAZİF HARUPÇU


15 Mayıs 1919'da İzmir'in işgal edilmesinin ardından Ege Bölgesi'nin iç kesimlerine yönelen Yunan ordusuna karşı, Ödemiş yakınlarındaki Hacı İlyas Köyü’nde sivil halktan ve askerlerden oluşan "Yiğit Ordusu" tarafından 31 Mayıs'ı 1 Haziran'a bağlayan gecede gösterilen direnişin 96. yıldönümü törenlerle kutlandı.

Her yıl Mayıs ayının son Pazar günü yapılan tören İlkkurşun mahallesinde Hacı İlyas tepesinde İlkkurşun anıtı önünde yapıldı.  

Törene; Kaymakam Celil Ateşoğlu, Belediye Başkanı Mahmut Badem, Garnizon Komutanı Per. Binbaşı Hasan Yüzüak, İlçe Jandarma Bölük Komutanı Jan. Kd. Yüzbaşı Muharrem Aydın, İlçe Emniyet Müdürü yardımcısı Mehmet Çalışkan, İlkkurşun mahallesi muhtarı Muammer Özer, Belediye meclis üyeleri, siyasi parti başkanları, Ödemiş İlkkurşun efeleri ve Ödemiş Muharip gaziler derneği üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende Belediye Başkanı Mahmut Badem anıta çelenk sunduktan sonra Saygı duruşu ve İstiklal marşı okunarak bir efe tarafından göndere Türk bayrağı çekildi. Ardından Ödemiş İlçe Jandarma Bölük Komutanlığından bir manga asker 3 el saygı ateşi yaptı. Daha sonra tören alanında şehitlerin isimlerin yer aldığı simge anıtlar gezildi.

İkinci törene geçildi.

Burada Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem yaptı. Başkan Mahmut Badem konuşmasında şunları söyledi, “Bir avuç Yiğit ordumuz, kahraman efelerimiz 96 yıl önce işgalci güçlere karşı birleşerek Hacı İlyas köyündeki bu tepeden İzmir’den Ödemiş’e gelen Yunan askerlerine karşı mücadele başlattı.  Ödemiş'te halk, coşarak kendiliğinden direnişe karar vermiş, silaha sarılarak Hacı İlyas Köyü'nde işgalci, emperyalist düşmana ilk kurşunu bu tepeden sıkmış ve ilk Kuvayı Milliye hareketi de burada başlamıştır.  

19 Mayıs’ta Samsun’dan Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, İzmir’de 15 Mayıs’ta Gazeteci Hasan Tahsin, Ödemiş’te İlk milli halk direniş ile oluşan Kuvayi Milliye ruhu 31 Mayıs’ı 1 Haziran’a bağlayan gece ateşlenerek tüm Türkiye’ye yayılmıştır.

31 Mayıs 1919’da gerçekleştirilen hareketle, Ödemişliler işgale boyun eğmeyeceklerini açıkça ortaya koymuşlardır.  Bu direniş, bir ulusun ayağa kalkıp emperyalizme direndiği tarihtir. 15 Mayıs 1919 felaketi, bütün Türklerin ruhunda yas havası ve nihayet haksızlığa karşı bir isyan duygusu yaratmıştı. Bu isyanın öncülüğünü yapanın Ödemiş olması, Kuvayı milliye adındaki eseri Ödemişlilerin yaratması Türk tarihinde yer tutacak iftiharlarımızdandır. Ödemiş, ulusal Kurtuluş Savaşımızda işgalcilere karşı ilk sivil direnişin ve ilk halk savaşının örgütlendiği yer olma onurunu taşımaktadır. Bu şehrin halkı, ülkemiz işgal altındayken milli mücadele ateşini yakan, namusunu, toprağını ve bayrağını savunmak için büyük bir direniş destanı yazan unutulmaz bir halktır. Eğer o aşk olmasaydı, bu şehir direnemezdi. Eğer o şehir direnmeseydi, tüm ülkedeki direnişler ateşlenemezdi. Bu şehrin evlatları direndi ve bize unutulmaz bir miras bıraktılar. Bu mirasın adı Türkiye'dir. Bu miras büyük hayalleri olan insanların mirasıdır. Bu miras, toprağa düşmüş şehitlerin, gazilerin, kahramanların mirasıdır. Bu miras, bu ülkede yaşayan herkesindir. Bu miras, kendini bu ülkeye ait hisseden herkesindir. Türkiye; kimliği ne olursa olsun, gönlünde vatanseverlik aşkı olan, ülkesi için çalışan, fedakârlıkta bulunan, gerektiğinde canını verecek insanlarındır. Bizler ve Ödemiş'in genç kuşakları, dedelerimizin emperyalizme karşı çıkması, yiğitçe mücadele etmesiyle her zaman gurur duyduk. Kurtuluş mücadelesinde şehit ve gazi olan atalarımızın değerli anıları önünde saygı ile eğiliyoruz, ruhları şad olsun.96 yıl önce 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan başlayıp, 9 Eylül 1922’de İzmir’de sona eren ve dünyadaki ilk bağımsızlık savaşındaki bu başarımızla bir kez daha övünüyoruz. Şanlı Türk tarihimize altın harflerle büyük bir kahramanlık destanı yazdıran Türkiye Cumhuriyetini bizlere emanet ve armağan eden eşsiz komutan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi her zaman olduğu gibi bugünde rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz”.

Programın sunuculuğunu yapan Öğretmen Ahmet Semerci, Ömer Akşahan ’ın kaleme aldığı İlkkurşun şiirini ve İsmail Bertaş’ın ‘Çakırcalı Mehmet Efe adlı şiirini okudu. A. İhsan Yanbastı ’nın yazdığı ‘Kurutuluş savaşı’ adlı şiiri de Ayşe Yanbastı ortaokulundan Ali Top adlı öğrenci okudu.

Tören Ödemiş Halk Eğitim merkezi folklor ekibinin zeybek gösterileri, Mehteran takımının konseri ile devam etti. Ödemiş İlkkurşun efeleri derneği üyeleri de zeybek gösterileri ile programa renk kattı.

Editör: Haber Merkezi