HABER: BAŞAR UÇAR
 “Ödemiş mezbahası kamulaştırmayı bekliyor”
 “Hayır” turu için geldiği Ödemiş’te CHP İlçe Binası’nda partililerle buluşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, geçtiğimiz günlerde ilçelerde AB standartlarına uymadığı gerekçesiyle kapatılan mezbahalar ve Ödemiş’te köylerden ilçe belediyesine devrolan taşınmazların satışıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Ülke gündemine dair değerlendirmelerin ardından CHP Ödemiş İlçe Başkanı Nazan Dönmez’in “Büyükşehir koordinatörümüz Cumhur bey en iyi şekilde çalışmalar yürütüyor ama Büyükşehir’in gücünü biraz daha üzerimizde istiyoruz.” sözleri üzerine yeniden söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ödemiş ve çevresindeki yatırımlarla ilgili bilgiler verdi.

Kocaoğlu, “Başta garaj çevresinin kamulaştırması, mezbahanın çevresindeki kamulaştırmaları çözmek üzereyiz. Arazi yollarımızı biliyorsunuz. Bademli’deki kooperatifimizle önemli çalışmalar yapıyoruz. Yeni bir ihaleye çıkıyoruz. Ana caddelerin temizliğiyle ilgili. Bazı ilçe belediyeleri bu konuda bazı tavırların içine giriyorlar. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak 30 ilçemizde 17 metrenin üzerinde bize ait caddelerin temizliğini ihaleye çıkartacağız. Sürekli temizleyeceğiz. Onların ağzından bu lafı da almış olacağız. Ama bu bir realitedir; ilçe belediye başkanları, Büyükşehir belediye başkanlarını tırmalayarak prim yaptıklarını sanırlar. Sonuca baktığınızda Büyükşehir çalışıyorsa, adilse, dürüstse hepsinin işini görür” dedi.

Mezbaha için kamulaştırmayı işaret etti

Toplantıya katılan bir vatandaşın hayvancılığın beşiği olan Ödemiş’teki mezbaha sıkıntısını dile getirmesi, çözümün ne zaman sağlanacağını sorması üzerine Kocaoğlu, “Bakın kardeşim Tire’nin mezbahası standartlara uymuyor, Ödemiş’in mezbahası Bekir Başkan döneminde yapıldı, kamulaştırmayla ilgili konuları bekliyor. Bayındır’ın mezbahası var. Mezbaha yapmak Büyükşehir Belediyesi için 10 para. Ancak planlaması var. Hızlı bir şekilde yapmaya çalışıyoruz.

Ödemiş de, Tire de, Kiraz da, Bayındır da hayvancılığın beşiği, tüm Küçük Menderes havzası böyle. Türkiye’de süt üretimi 12 senede %80 arttı. İzmir’de %440 arttı. Bu artışı sağlayanlardan biri ‘Okul sütü’ ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi. Kendiliğinden artmadı, süt üretimi ve hayvan varlığı. Ben kaç tane tank verdim, soğuk zincir tamamlansın diye. İsteyen her kooperatife verdik. Biz elimizden gelen desteği yapıyoruz. Bugün burası hayvancılığın merkezi diyorsan bunun bir sebebi var. Eksiklik konusunda yerden göğe haklısınız. Ancak ben zaten yapmayacağım demiyorum. Zaten başlamıştı başkan, devam ediyoruz. Kendi tarlama ev yapar gibi ‘Gel lan Ahmet vur kazmayı’ diyecek halim yok ki. Kurallar var ona göre hızlandırmaya çalışıyoruz. Belediyenin işinde süre verilmez. Ben mümkün olan en kısa zamanda bitirmeye çalışıyorum” sözleriyle Ödemiş ve Tire’deki mezbaha probleminin takipçisi olduklarını söyledi.

Küçük Avulcuk Mahallesi’nden toplantıya katılan bir vatandaşın Ödemiş Belediyesi’nin köylerde muhtarlıklardan devraldığı taşınmazları satacağına dair iddialarıyla birlikte “İzmir Büyükşehir Belediyesi bu satışa engel olamaz mı?” şeklindeki sorusuna yanıt veren Kocaoğlu, böyle bir yetkilerinin olmadığını ifade etti.

“Köy mallarından bir karış yer talep etmedik”

Bergama’da köyden Bergama Belediyesi’ne devredilmiş batık durumdaki bir bal üretim tesisinin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce yeniden hayat bulduğunu anlatan Kocaoğlu, “Biz o dönem köy malları ilçelere devredilirken belediye başkanlarımıza ‘Siz bu malları alın köylerde üretim kooperatifleri kurun onlara devredin bu düzen böyle devam etsin’ dedik. Çoğu belediye başkanımız bunu yaptı. Biz İZSU’ya gelen su yerleri hariç köy mallarından bir karış talep etmedik. İl Özel İdare mallarının küçük olanlarından da talep etmedik. Sadece İl Özel İdare mallarının Büyükşehir’e verilmesi gerekenleriyle ilgili davalaştık, davamız da devam ediyor. Ben 2014 seçim kampanyamızda ‘Köy mallarına dokunmayacağız’ dedim. Siz Mahmut Badem başkanımızla görüşün, ‘Bizim köyümüzün malı bu, bizim yıllardır atamız-dedemizin’ deyin.

İhtiyaç bitmez. Bugün tarlayı satarsın yarın aç kalırsın. Belediye de sata sata sata ne olacak en son satacak mal kalmayacak. O zaman ihtiyacınızı kim karşılayacak? Burada ilçe belediye başkanıyla politik konuya girmek istemiyorum. Köyün malı gelmese Ödemiş, Bergama veya Tire nasıl çözecekti kardeşim?” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi