HABER: BAŞAR UÇAR

Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, ilçede mezbahanın kapatılmasıyla ilgili suskunluğunu bozdu. Ziraat Odası olarak işletmesine talip oldukları halde kendilerine verilmeyen Büyükşehir’e ait et entegre tesisinin 3 yıldır tamamlanıp hizmete açılamadığına dikkati çeken Kocaağa, “Filler tepişiyor, çimenler eziliyor, mağduruz” diye konuştu.

İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği başkanlığına da aday olan Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, hayvancılığın kalbi konumundaki Ödemiş’te mezbahanın kapatılması ve ortaya çıkan tabloyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

İlçede 1950’li yıllardan kalan mezbahanın AB normlarına uymadığı gerekçesiyle kapatılmasının ardından durumla ilgili bilgi almak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde temaslarda bulunduğunu ifade eden Kocaağa, “Et entegre tesisi bizim tabirle mezbaha inşaatı başladı iyi güzel. Biz de ne oluyor diye aradık Büyükşehir’i. Daire Başkanı randevu verdi. Kalktık 6’da gittik 8’deki randevuya. Ne olduğunu sorduk. O onun üstüne atıyor, bu onun üstüne atıyor. Bakanlık uzatmamış ama sen de yenisini bitirememişsin. Mühendislik hataları varmış, raylar ters gitmiş, adamın yerini istimlak etmemişsin. Verin parayı istimlak edin. Bizim Ödemiş’te hayvan doğumda ölebiliyor, ayağı kırılabiliyor. Bu durumda celepler durumdan nemalanıyor. Halilbeyli’ye götürüyor” dedi.

“Yap-işlet-devret için ihaleyi kazandık ama verilmedi”

Yerel seçimden önce Ödemiş Ziraat Odası olarak et entegre tesisini işletmeye talip olduklarını hatırlatan Kocaağa, “Sayın Aziz Kocaoğlu’nu çok seviyorum, dürüst adam. Daha önce Bekir Bey, Ödemiş Ziraat Odası’nı ihaleye soktu. İhale Ziraat Odası’nda kalmasına rağmen mezbahayı vermedi. Biz ‘yap-işlet-devret’ ile ihaleyi almıştık, bize vermediler dosyalar orda duruyor. İş farklı yerlere gitti.

Seçimlerden önce Sayın Mahmut Badem geldi, ona da Ziraat Odası olarak talip olduğumuzu söyledik. ‘Seçimlerden sonra hallederiz’ denildi.

“Temmuz’a dek açılmayacak”

Sayın Aziz Kocaoğlu geldi, Bekir Bey ve İl Başkanıyla birlikte. Yine dedik ki; ‘Mezbahaya talibiz, bir miktar da paramız var verelim, katkı sağlayalım’. Şimdi o mezbahayı bize vermediler. Vermedikleri gibi bitmedi de. İhale prosedürü o, bu. Mezbaha temmuza kadar açılmayacak. Bir sene mezbaha olmayacak, üretici mağdur olacak. Türkiye’ye hayvan sevk ediyoruz, Türkmenistan’a damızlık ihraç ediyoruz. Daire Başkanı Ayhan Bey’e dedim ki; ‘Madem siz prosedürle uğraşmayın. Ziraat Odası’nın sizin dedenizden, babanızdan, benden gelen 3 milyon lira parası var. Hepimizin parası. İhale kanunu bizi bağlamıyor, toplarız meclisi alırız bir karar ihaleyi gece dahi yaptırırız’. Biz mezbahayı gece dahi alırız” dedi.

Prosedürün oldukça uzun olduğunu kaydeden Kocaağa şöyle devam etti: “Onlar ihaleye çıkacaklarmış 45 gün, askı süresi varmış 15 gün. 60 gün oldu. Yani itirazıyla filan ne zaman bitecek belli değil. O bitmeyecek de biz biteceğiz. Yemin torbası olmuş 60 lira. Hepimizin beklentisi hayvancılık. İki buzağı satar okul parası karşılarız diyoruz. O iktidarın üzerine atıyor, iktidar onun üstüne atıyor. Filler tepişiyor çimler eziliyor biz mağduruz. Büyükşehir versin mezbahayı Ziraat Odası’na”

“Çevre ilçeler de bu talebi destekliyor”

Çevre ilçelerin de bu talebi desteklediğini belirten Kocaağa, “Bu konu çok uzayacak. Uzatmakla bir yere varmayacak. Kanuni prosedür uzun. Versinler bize 3 milyon lira paramız var. Sayın Aziz Kocaoğlu çok güzel koyun keçi dağıtıyor kesecek mezbaha yok. Bunu siyasi olarak konuşmuyorum. Belki Aziz Kocaoğlu’na oy vermiş de olabilirim, belki başkasına oy vermişimdir. Burada siyaset yok hepimizin alın teri var. Sabah 6’da kalkıyor bu insanlar” diye konuştu.

Ödemişli üreticinin Halilbeyli’ye, Nazilli’ye, Manisa’ya gitmek zorunda kalmaması için herkesi bu konunun üzerine gitmeye davet eden Kocaağa, “Elektrik faturaları zaten yüksek geliyor, bir de hayvanlardan da kaybedersek yapacak bir şeyimiz kalmıyor” diye konuştu. 

Editör: Haber Merkezi