Ödemiş Şoförler Odası başkanı Tahir Silay

“Valilik, kentimizde ortalama hava sıcaklığının 7 derecenin altına düşmediğine dikkat çekmiş, meteorolojiden alınan bilgiler doğrultusunda zorunlu kış lastiği takma kararını almamıştır. Bu yıl da Valiliğin benzer bir karar alması beklenmektedir”

Kış lastiği uygulaması 1 Aralık tarihinden itibaren başladı.  Ancak hangi araçların kış lastiği takmasının zorunlu olduğu konusunda kamuoyunda hala kafa karışıklıkları yaşanıyor.

Bilindiği gibi, Türkiye'nin coğrafi konumu gereği, iller arasında mevsim farklılıkları bulunmaktadır. Yani Doğu Anadolu'daki kentlerimizde kar yağarken, Akdeniz ve Güney Ege'de bulunan illerimizde denize bile girilebilmektedir. İklim şartlarından doğacak farklılıkları gidermek adına yayınlanan yönetmeliğe göre;

1- Şehirlerarası ulaşımda kış lastiği zorunluluğu belirlenen zaman dilimi içinde geçerli olacaktır,

2- Şehir içi ulaşımlarda ise hava şartlarına göre zorunluluk kararını ve süresini İl Valiliği verecektir.

İzmir açısından değerlendirirsek, İzmir Valiliği, geçen yıl İl Emniyet Müdürlüğü'ne yazdığı yazıda, kentimizde ortalama hava sıcaklığının 7 derecenin altına düşmediğine dikkat çekmiş, meteorolojiden alınan bilgiler doğrultusunda zorunlu kış lastiği takma kararını almamıştır. Bu yıl da Valiliğin benzer bir karar alması beklenmektedir. Ancak beklenmedik hava şartları karşısında kış lastiği zorunluluğunun İzmir'de de uygulanması da ihtimal dâhilindedir.

Bu noktada şoför esnafımıza tavsiyem, kayıtlı bulunduğu odalarla irtibatı koparmamaları ve olası mevsimsel değişiklikler karşısında değişme ihtimali bulunan kararları takip etmeleridir.

Kış lastiği kimlere zorunlu

‘Kış lastiği kullanımı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca hazırlanan ve 8 Kasım 2012 tarih ve 28461 sayı ile Resmi Gazete’de yayınlanan, ‘Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut, Ölçüm Toleransları Hakkındaki Yönetmelik’ ve buna bağlı olarak yayınlanan genelgeler ile düzenlenmiştir.

Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın şehirlerarası karayollarında seyreden; kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, kamyonet ve ‘A türü yetki belgeleri’ne kayıtlı otomobillerde her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunludur.

Söz konusu zorunluluk; hava şartlarının gerektirmesi halinde Bakanlıkça 1 ay artırılabilir. Şehir içi taşımacılıkta kış lastiği uygulaması ile ilgili hususlar ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili Valiliklerce belirlenir ve uygulanır. Bu illerde bulunan yol kenarı denetim istasyonlarında bu husus dikkate alınır. Yol kenarı denetlemelerinde yukarıda belirtilen araçlardan kış lastiği takmayanlara 519 TL ceza uygulanacak ve araç kış lastiği takana kadar trafikten men edilecektir. ‘

 

Editör: Haber Merkezi