HABER:OĞUZ AKTÜRK
Ekonomik sıkıntıların son zamanlarda etkili olmasıyla büyük fabrikalar dahil olmak üzere birçok firma ve esnaf kepenk kapatma kararı aldı. Türkiye genelinde son zamanlarda gerçekleşen ekonomik sıkıntıların bilânçosu ağır olurken birçok fabrika iflas eşiğine geldi ve küçük esnaf olarak tabir edilen işletmeler büyük esnaflarla olan rekabete dayanamayarak kepenk kapatmak zorunda kaldı. Yaşanan bu ekonomik dar boğazla birlikte birçok kişi de işsiz kaldı.
Ödemiş'te kiralık dükkanlar çoğaldı
Ekonomik krizin Türkiye Genelinde etkisini göstermesiyle birlikte Ödemiş'te de birçok esnaf dükkanları kapatmak zorunda kaldı. Küçük işletme diye tabir edilen iş yerlerinin çoğunda "Devren kiralık veya satılık ilanları" asılmaya başlandı.
Dükkan kiraları cep yakıyor
Kentsel dönüşümle yeni bir hal alma yolunda ilerleyen Ödemiş'te dükkan ve ev kiraları vatandaşın cebini yakıyor. Yaşanan ekonomik sıkıntı nedeniyle dükkan kirasını ödeyemeyecek duruma gelen esnaf çareyi işletmeyi kapatmakta buldu. İş yerlerinin kapanmasıyla birlikte dükkanları boş kalan dükkan sahipleri aylık kiraları yükseltti.
Büyük firmalar piyasayı yıllardır alt üst ediyor
Kentsel ve kırsal yerleşim yerlerinde gelişen teknoloji ve refah düzeyiyle birlikte birçok giyim ve alışveriş firmaları yeni mağazalar açarak ekonomik dengenin sarsılmasına neden oluyor. Birçok yerde hizmet veren büyük firmaların civarında bulunan işletmeler bu rekabete daha fazla dayanamayıp çareyi dükkanları kapatmakta buldu. Adeta dükkan kiralarını karşılayamasak hale gelen esnaf yıllardır bu sorunun olduğunu ve ekonomik dengenin sarsılmasının, yerli üretim ve tüketimin en aza indirilmesinden kaynaklandığını belirtti.
"Ne yapayım evladım başka çaremiz yok"
Gelişmişlik düzeyinin artmasıyla gerçekleşen bu ekonomik krize 24 yıldır direndiğini söyleyen bakkallık yapan Ayşe Teyze, "Bir garip esnafız " diyerek yaşanan bu krize karşı şunları şunları söyledi, " Evladım ben 52 yaşındayım, bu bakkal dükkanımızla iki çocuk okuttuk, şükür hepsi ülkemiz için faydalı birer insan oldular ne mutlu bize. Lakin artık her şey eskisi gibi değil, idare edilecek zaman kalmadı. Küçük esnaf yok olmaya doğru gidiyor. Buraya günde ya 20 ya 25 müşteri geliyor. Bereket versin zararımız yok ama o büyük alışveriş marketleri bizleri bitirdi. Herkes oraya gidiyor. Halimize bin şükür ömrümüz yettiğince direnmeye çalışıyoruz."
Suriyeliler geldi yevmiyeler düştü
Yaşanan bu ekonomik krizinin bir diğer nedeni de ülkelerini terk edip Türkiye'ye sığınan Suriyeli vatandaşların yevmiyeli eleman olarak çalıştırılması olduğunu belirten işçiler konuyla ilgili olarak "Eskiden yevmiyelerimiz belli olurdu ve belli tarlada belli ameleler çalışırdı. Simdi öyle değil Suriyelilerin gelmesiyle birlikte yevmiyelerimiz düştü, hatta kimi gerek Ödemiş gerekse başka ilçelerde olsun dayıbaşları Suriyeli bulmaya başladı. Örneğin biz patatesin günlük yevmiyesini 55 TL den alıyorduk. Suriyeleri kacak olarak çalıştırıldıklarını öğrendik günlük 25 30 TL ye kacak olarak bizlerin yerine çalıştırılıyor. Bizlerin kimisi evli kimisi bekar evli olanlar çocuklarına kaç haftadır ekmek götüremiyor. Bu durumdan oldukça mağduruz evimize ekmek götüremez olduk. Yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz."
Dev fabrikalar bile daha fazla dayanamadı
Piyasadaki dengenin çeşitli nedenlerle alt üst olmasına karşı küçük esnaf diye tabir edilen işletmeler haricinde, birçok kişiye ekmek kapısı sağlayan fabrikalar da kapısına kilit vurmak zorunda kaldı. Ödemiş’te sanayinin yeterince oluşmaması ve var olan büyük işletmelerin böyle yok olup gitmesi birçok kişiyi issiz bıraktı.

Editör: Haber Merkezi