İç işleri, Milli Eğitim, Sağlık, Tarım Gıda Hayvancılık, Ulaştırma Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Ziraat Odaları Birliği ve Yiğit Akünün sponsorluğunda Ödemiş’te “Güvenlik Traktör Kullanımı Kampanyası etkinliği düzenlendi. Ödemiş Belediyesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Ödemiş Kaymakamı adına Bayındır Kaymakamı Barbaros Baran, İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim Daire Başkan Yardımcısı Kubilay Yıldırım, Ödemiş Emniyet Müdürü Okan Kestek, Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, Ödemiş Sağlık Grup Başkanı Dr. İbrahim Telliel ve traktör sürücüleri katıldılar.

İlk olarak Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa’nın yaptığı konuşmada, “Ödemiş İlçesinde 8700 Traktör tescili ile Türkiye’nin en fazla traktör sahibi ilçelerinden biridir. Dünyada yaşanan trafik kazalarındaki ölüm oranı yaşanan savaşlardaki ölüm oranından daha fazladır. İlçemizde kazaların azaltılmasına yönelik yapılan bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Trafik Eğitim Araştırma Daire Başkan Yardımcısı Kubilay Yıldırım, “Kazaların neden olduğu can ve mal kayıpları, geride bıraktığı manevi acıları göz önünde bulundurursak trafik güvenliğinin önemi ortaya çıkar. Özellikle traktör sürücülerinin trafik kaidelerine çok daha iyi dikkat ederek kazalara meydan vermemesi ve can kayıplarına sebep olmamasıdır. Bunun için özellikle traktör sürücülerinin çok dikkatli olması, hiçbir zaman alkollü traktör kullanmaması ve diğer sürücülerimizin de aynı şekilde yolculukta alkol kullanmamaları gerekir. Eğer siz vatandaş olarak alkol kullanan bir sürücünün aracına bindiyseniz, hemen inin, ya da aracı siz kullanın. Bilindiği üzere, trafik ve şehirleşme vazgeçilemeyen, kaçınamadığımız bir durum haline geldi. İyi yönetilen güvenli trafik ortamları hayatı kolaylaştırması ve bunların yanında iyi yönetilemeyen bir düzen maalesef insanları birbirinden ayırmaktadır” diye konuştu.

    İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, “Kendinizi, enayi yerine koyuldum gibi bir düşünceye girmeyin. Çünkü bu ifadeyi toplum çok kullanıyor. 2014 yılında İzmir’de 140 milyon TL ceza yazıldı. 1 milyon 168 bin araçtan 800 bin araca ceza yazılmış. Yazılan cezalara rağmen, bir önceki yıla göre, ölüm sayısı artış gösterdi.  Herkes üzerine düşen görevi sorumluluk içinde yapmalı ve herkes trafik kurallarına son derece uymalıdır.  Bu etkinlikte bunun için düzenlenmiştir. Böyle projelerin devam etmesi dileği ile hepinize saygılarımı sunuyorum”

    Ödemiş İlçe Jandarma Komutanlığından Başçavuş Nail Aykaç “İzmir İlinde 1 milyon 177 bin motorlu araç mevcuttur. Bunlardan 84 bin 452’si traktördür. Jandarma komutanlığının sorumluluk bölgesinde 2014 yılında meydana gelen 2372 trafik kazasının 96 tanesini traktörler oluşturmaktadır. Bu kazalar sonucunda, 11 vatandaşımız vefat etmiş toplam 143 vatandaşımızda yaralanmıştır. Ayrıca üzerinde durduğumuz en önemli konulardan biride, traktör üzerlerindeki yansıtmalardır. Buna çok önem vermenizi bekliyoruz”

Doktor Sıdıka İşbilir, trafikte ilk yardımın önemine değinerek “Gerek traktörde gerek diğer araçlarda mutlaka ilk yardım çantamız yanımızda bulunması lazımdır. Kazalarda yaralıyı kıpırdatmadan, bilen birileri tarafından ilk yardımın yapılması ve daha sonrada, ambulans çağrılması gerekir. Hiçbir zaman yaralıya batmış herhangi bir şeyi çıkarmaya kalkmamalıyız. Yaralının iç organları dışarıya çıkmış olabilir, bunu da kesinlikle kendi kafamıza göre, tekrar eski yerine koymaya çalışmamalıyız, bu sağlıkçıların işidir.“ Daha sonra Doktor Sıdıka İşbilir uygulamalı olarak bir yaralının tedavi edilmesi ve kolunun sarılmasını gösterdi. 

Editör: Haber Merkezi