HABER: TOLGA KIZGIN


Ödemiş’te geçtiğimiz hafta pazartesi günü her yıl olduğu gibi geleneksel karpuz pazarı açıldı. Yaz aylarında en çok tükettiğimiz meyvelerden biri olan karpuz, Ödemiş eski istasyon mevkiinde alıcılarını bekliyor.
İzmir'in en çok karpuz yetiştirilen ilçesi Ödemiş'te, ürünler karpuz pazarında yerlerini almaya başladı.

Karpuzun kilogramı 30-35 kuruş arası

Kardeşiyle beraber 15 senedir bu işi yaptıklarını belirten Gürdal Duvarcı, “Ekimi, dikimi, satışı ile ilgileniyoruz. Yıllardır karpuz pazarında, karpuzlarımızı satıyoruz.”
15 yıllık karpuz üreticisi olan Gürdal Duvarcı ve kardeşi Gürol Duvarcı ürettikleri karpuzlarını her gün pazar yerine getiriyor. Ürününü satmak için gelen birçok esnaf gibi karpuzlarını pazarlıyorlar.

Gürdal Duvarcı,“ Ödemişimizin karpuz sezonu şuandan itibaren açıldı. Çiftçi arkadaşlarımız ürünlerini bizler gibi burada satışa sunuyorlar. Bu yıl havaların bol yağışlı geçmesi topraklarımızı da güçlendirdi. Bir de artık tüketicimiz kabak aşısı ile organik karpuzun arasındaki farkı fark edip, bilinçlendiği için karpuzumuz eski tonajlarına döndü. Ziraatçılarımız da bu sene daha bilinçli olarak üretim yaptığı için kabak aşısı karpuz yok denecek kadar az durumda. Ödemiş’in yerli karpuzu; tadı, kokusu, aroması hepsi yerinde. Biraz fiyatlarımız düşük ama olsun varsın yeter ki satılsın, tarlada ürünümüz kalmasın. Şu anda kilogram fiyatları 30 ile 35 kuruş arasında değişiyor. Ürünün kalitesine, tohumun cinsine ve en iyi üretime bakılıyor. Alandan, dikenden, satandan, Allah bin kere razı olsun.“

Topraklarımızda Allah’a şükürler olsun ki kaliteli ürünler yetişiyor

Gürol Duvarcı, mahsullerinin bu yılda iyi olduğunu fakat havanın serin gitmesinden dolayı erginleşmenin geciktiğini belirtti. Gürol Duvarcı, “Bu verimli topraklarda Allah’a şükürler olsun ki kaliteli ürünler yetişiyor. Ödemiş’te bu işle uğraştığımız için pazarcılık yapan meslektaşlarımız bizleri bilir, tanır. Mescitli, Maden, Gereli, Yolüstü, Adagide,  Birgi, Ovakent  gibi yerlerde dahil topraklarımızda karpuz mükemmel bir şekilde yetişir. Ama ilk karpuz yetişecek yer Birgi bölgesidir. Sırasıyla Beyazıt tarafı, Küçükavulcuk , Büyükavulcuk’ta ilk olarak yetişmesinin ardından diğer bölgelerde üretim devam eder.

Belediye Başkanımız Mahmut Badem’e teşekkür ediyoruz

Gürol Duvarcı pazar yerinin esnafın istediği alana kurulduğu için Belediye Başkanı Mahmut Badem’e teşekkürlerini iletti. Duvarcı, “Buradan Ödemiş Belediye Başkanımız sayın Mahmut Badem’e teşekkür ederiz. Başkan’ımız bizi kırmadı karpuz pazarımızı eski yerine aldırdı. Eğer Pazar yerimiz burada olmasaydı satış oranımız düşük olurdu. Çünkü müşteri artık bu alanı benimsedi. İlk haftaya göre satışlarımızda iyi gidiyor, inşallah bu şekilde devam eder. Ödemiş adını kirletmemek için sofrada yenilmeyecek olmamış karpuzu dalından koparmıyoruz. Kardeşimin de dediği gibi karpuz sezonu herkese hayırlı uğurlu olsun.“ dedi.

Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur

Gürol Duvarcı, “Yıllık ortalama üretim miktarına bakacak olursak eskilerden bir laf vardır “Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur“ hesabı, bakımına göre dönümünden ortalama 7,5 ton karpuz elde ediyoruz. İyi bakılmayan karpuz büyüme ve tonaj yapmıyor. Karpuz tarlasına zamanında verilen su üretimi de arttırır karpuzu da güzelleştirir. Bunun suyunu geciktirdiğinde tat, büyüme ve dediğimiz gibi iyi verim alınamaz.“

Belediye yetkililerinden, pazar yerinin üstünü örtmelerini istiyoruz

Bir başka karpuz üreticisi ve satıcısı Ertan Çepli, “Babadan kalma bu meslekle 20 yıldır uğraşıyorum ve geçimimi karpuz satarak sağlıyorum. Kendimiz yetiştiriyoruz, tüccarlığını yapıyoruz, pazarda satışını gerçekleştiriyoruz. Şu anda piyasa, havanın serin gitmesinden dolayı durgun gidiyor ve satışlar beklediğimiz gibi değil. Dışarıdan çok fazla müşteri gelmiyor. Bu yıl ortalama dönümünden 6-7 ton civarı karpuz bekliyorum.  Müşteri potansiyelimiz ilerleyen günlerde artmasını bekliyoruz. Herkesin rahatlıkla çalışabileceği, rahatlıkla malını satabileceği ve ürünlerimizi güneşin altında bırakmayacak şekilde, Belediye yetkililerinden pazar yerinin üstünü örtmelerini istiyoruz. İçtiğimiz su 50 kuruşa satılırken, karpuzun kilosunu 20-30 kuruşa pazarlıyoruz. Kendi ürettiğimiz malın hakkını alamıyoruz. Devletten, yetkililerden yardım istiyoruz. ‘’ diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: Haber Merkezi