İzmir de 27 Eylül’e kadar sürecek Ahilik Haftası etkinlikleri, Cumhuriyet Alanı’nda Atatürk Anıtına Çelenk koyma ardından İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Bu yılın ahisi seçilen ayakkabı ustası 58 yaşındaki Mehmet Özsevgi’ye Ahilik kıyafetini İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Zekeriya Mutlu giydirdi. Yılın Ahisi yaptığı konuşmada esnafın artık küresel şirketlerle baş çıkamaz duruma geldiğini ve siftah yapmadan dükkân kapattığını dile getirdi.

Ahilik haftası konuşmasını yapan İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu törende,  hükümete enflasyonu yüzde 65’lerden yüzde 5’lere indirmesine esnaf teşkilatı olarak teşekkür edip ardından çalışan emeklilerden kesilen yüzde 15 destekleme primlerinin de kaldırılmasını ve hipermarket yasası konusunda da destek beklediklerini dile getirdi.

Mutlu, esnafın gelişen dünyada kendisini yenilemesi çağa ayak uydurması gerektiğini belirterek, “Artık siparişler bilgisayardan evden veriliyor. Sen esnaf olarak ne yapacaksın, Berber Ziya kardeşim gidecek müşteriyi evinden tıraş edeceksin, Şoför kardeşim Celil taksiyi insanları evine götüreceksin.  Bakkal amca peyniri ekmeği eve kadar götürüp teknolojiyi bilgiyi kullanacak “dedi.

Kocaoğlu’na ziyaret

 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 27.’si kutlanan Ahilik Haftası nedeniyle İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mutlu ve yönetim kurulu üyeleri ve Ödemiş Şoförler Odası Başkanı Tahir Silay ve Ödemiş Marangozlar Odası Başkanı Nihat Kâhya ile birlikte bu yıl “ilin ahisi” seçilen İsmail Özsevgin’i makamında kabul etti.

Esnafın sorunlarının çözümü için yaptığı katkılardan dolayı Başkan Kocaoğlu’na teşekkür eden Mutlu, “Esnaf ve sanatkârlar olarak sizinle çalışmaktan mutluyuz. Sizlere esnaf ve sanatkârların sıcacık yüreğinden sevgi getirdik. Bundan sonraki sorunların çözümünde de hep yanımızda olacağınızdan eminiz” dedi.  Ahilik geleneğinin kültürümüzde olduğunu hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu ise, esnafın sadece mal alıp satan değil, meslek ahlakı ve aradaki ihtilafları çözücü özelliğiyle de toplumun düzeli yaşamasında harç olduğunu söyledi. Esnafın güçlenmesini savunduklarını ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Bizden önce verilen kazanılmış haklar dışında hiçbir yerde alışveriş merkezi ruhsatı vermedik. İnciraltı’nda 300 dönümlük AVM planı var. Onu kaldırılması için yoğun çaba harcıyoruz” diye konuştu.

NAZİF HARUPÇU

 

Editör: Haber Merkezi