İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZDENİZ A.Ş ile Türk-İş’e bağlı Türkiye Denizciler Sendikası (TDS) arasındaki toplu sözleşmede yaşanan anlaşmazlık nedeniyle 11 Temmuz’da greve çıkıldı. Grevin 14’üncü gününde olunmasına rağmen bir uzlaşıya varılamadı. Grev sebebiyle özellikle iş giriş- çıkış saatlerinde toplu taşıma aracı İZBAN’da ve ana artellerde trafik yoğunluğu yaşanıyor.
Sendika, kara ve deniz çalışanları için TÜRK- İŞ’in hükümeti ile anlaştığı yüzde 12,5 zamma yakın bir taleple masaya otururken Büyükşehir Belediyesi, kara çalışanları için yüzde 9, deniz çalışanları için yüzde 0’lık zamda ısrarını sürdürüyor.
Grevde ikinci haftaya girilirken İzmirliler grevden olumsuz etkileniyor. Binlerce vatandaşın kullandığı vapur hatlarının durması sebebiyle vatandaşların ulaşımı için İZBAN, en önemli seçenek oldu. Özellikle iş giriş- çıkış saatlerinde İZBAN’da ciddi yoğunluk yaşanırken İZBAN A.Ş vatandaşların bu durumdan en az etkilenmesi için seferber oldu.  Arabalı feribot seferlerinin grev sebebiyle çalışmaması ise trafiği ciddi anlamda etkiledi. Binlerce aracın kullanıldığı feribotların da durması araçların karayolunu kullanmak zorunda kalması nedeniyle yoğun trafik yaşanmaya devam ediyor. Özellikle iş çıkışları evlerine varması 2 saati buluyor.
Türkiye Denizcilik Sendikası Genel Mali Sekreteri Cevahittin Yeşiltaş grevin 14 üncü gününde önemli açıklamalarda bulundu. Yeşiltaş, ‘Şu an itibariyle hiçbir iletişim yok. Biz görüşüyoruz diyorlar ya, bunlar yalan. Biz onlarla masaya hiç gelmedik. Arkadaşımız nöbet bekliyor, biz greve devam ediyoruz. Bunun sonucunu Aziz Kocaoğlu düşünecek. Ya gemileri satacak, 550 milyona aldığı gemiyi 50 milyona satacak belediyeyi 500 milyon zarara götürecek ya da bu işi masada bitirecek. Bu durumu bitirecek olan Aziz Kcaoğlu’dur. Biz değiliz” ifadelerini kullandı. 

Editör: Haber Merkezi