Ödemiş Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü ile Ödemiş Öğretmen Evi’nin ortaklığında Gençlik Haftası Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen okullar arası Mangala Turnuvasında İnönü İlkokulu büyük başarı yakaladı. Turnuvada İnönü İlkokulu 3. ve 4. sınıflar arasında yapılan turnuvalarda, birincilik ve ikincilik aldı.

Sınıf Öğretmeni Süleyman Soysal, ”Okulumuzda öğrencilerimizin boş vakitlerini değerlendirmek amacıyla öğrencilerimize Mangala oyunu oynatmak ve turnuvaya katılmak için İstekli olan öğrencilerimizi bularak onlarla Öğlen arası ve Okul dışı zamanlarda çalışmalara başladık. Öğrencilerimiz arasında değişik zamanlarda öğrencilerimiz arasında maç yaparak turnuvaya hazırlandık. Böylece de öğrencilerimizin istek ve motivasyonunu sağladık. Ödemiş Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğünün yapmış olduğu turnuvaya büyük bir zevkle hazırlandılar.

Öğrenciler arasında yapılan Turnuvada Birinci ve ikinci olan öğrenciler Öğretmenevinde yapılan törenle Kupalarını Kaymakamımız Celil Ateşoğlu’nun elinden aldılar. Öğrencilerimin Okulumuzun adını duyurdukları için Bizleri okul öğretmenleri olarak mutlu etti.

Bu yarışma sonucunda öğrencilerimizin aileleri de oyunu öğrenerek topluma yayılmasına öncülük edeceklerdir. Unutulan bu oyunun nesilden nesile yayılarak büyük bir zevkle oynanacağını düşünüyorum” dedi

Mangala Oyunun tarihçesi

Tarihi araştırmalar Mangala Oyunu ‘nun Sakalar, Hunlar ve Göktürkler döneminde oynandığını göstermektedir. Dünyada "Coffee House" kültürünün temelleri 1554 yılında İstanbul'da atılmış; İstanbul'dan sonra günümüz Avrupa'sında kahve kültürünün izleri 1650 yılından itibaren, bizden 96 yıl sonra görülmeye başlanmıştır. Günümüze, bu güçlü temellerin atıldığı dönemin kahve kültürünü yansıtan sadece iki adet görsel kaynak miras kalmıştır. İki kaynak da İstanbul'da resmedilmiştir. Mangala oyunu, iki görsel kaynakta da bulunan oyunlardan birisidir. Mangala Oyunu, tarih boyunca kumar amaçlı olarak oynanmamıştır. Ülkemize gelen yabancı seyyahlar, Türklerin bu oyunu saatlerce hiç tartışmadan zevkle oynadıklarını ve asla parayla oynamadıklarını seyahatnamelerinde anlatmışlardır. Dünyanın farklı ülkelerinde mangala türü oyunlar oynanmaktadır ancak Türk Mangalasını diğer mangala oyunlarından ayıran kimi özellikler vardır. Diğer mangala türlerinde taşlar genelde "tohum" adını almakta, taşları hareket ettirme ise "tohum saçma" olarak ifade edilmektedir. Bu da o kültürlerin ziraatçı bir toplum olduklarını göstermektedir. Oysa Türk Mangala'sında taşlar "asker" olarak görülmektedir. Ayrıca günümüze "hazine" olarak aktardığımız bölüme Türkler "orda" yani "karargâh" demişlerdir; bu da oyunumuzun bir çiftçilik oyunu değil, savaş oyunu olduğunu ortaya koymaktadır.

Küçük çocuktan yetişkine kadar herkes oynayabilir

Kültür ve Turizm Bakanlığı Mangala Oyununun, Anadolu kültürünün köklü bir başlığı olduğunu, oyunun genç kuşaklara tanıtılmasının, yaygınlaştırılmasının yararlı olacağını, kültürel ve turistik alanlarda Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlayacağını bildirmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Mangala Oyunu ‘nun okullarımızda oynatılması uygun bulunmuştur. Mangala Oyunu ‘nun çağdaşı olduğu diğer oyunlardan farkı, dağdaki çobandan, 70 yaşında ki bilgine, İstanbul'da sarayda ki Hanım Sultandan, 5 yaşında ki çocuğa kadar her yaştan ve kültürden insanın oynayabilmesidir.

 

 

Editör: Haber Merkezi