HABER:BSHA
 Bu durum hem eczacıları hem de vatandaşı ilaç bulma konusunda sıkıntıya sokuyor” dedi.

Devletin ilaç zammını 48 gün önceden açıklamasının sektörde krize yol açtığını söyleyen Başkan Tuncay Sayılkan, “İlaç üreticilerini kur artışından dolayı zam talebinde bulundu. Devletimiz de bu firmaların zararını karşılamak için, uzun yıllardan sonra ilk kez %10 oranında zam yapacağını açıkladı. Lakin zam yapılacağının 48 gün önceden duyurulması, ilaç üretiminin ve dağıtımının durmasına yol açtı. Zararını karşılamak isteyen üretici ve dağıtımcılar, bilerek ilaç üretmiyor ya da dağıtmıyor. Bu durum şimdiden ilaç bulma konusunda hem eczacıları hem de vatandaşları sıkıntıya sokmaya başladı. İlaç bulamama krizi Şubat’ın başında daha da kendini hissettirecek” diye konuştu.
İlaç Var Lakin Piyasaya Sürülmüyor
Sayılkan, “Eğer zam yapılacağı bir-iki gün önceden duyurulsaydı, kriz engellenebilirdi” diyerek, “İlaç üreticileri ya ilaç üretimini durduruyor ya da deposunda tutuyor. 20 Şubat’ta ilaçları piyasaya çıkarttıklarında yüzde 10 zamlı satabilecekler. Bu zam hadisesi, duyurulduktan bir-iki gün sonra yürürlüğe girseydi hiçbir sıkıntı olmayacaktı. İlaç var aslında ama ilaç firmaları zararlarını karşılamak için ilaçları piyasaya sürülmüyor. Bu konuda kimseyi suçlamıyorum, sorun sistemde” dedi.
Kriz Şubat Başında Daha Da Büyüyecek
Zammın önceden açıklanmasının vatandaşa büyük zarar vereceğini açıklayan Sayılkan, “Zammın yürürlüğe gireceği tarih yaklaştıkça ilaç bulma sıkıntı daha da artacak. Bulunmayan ilaç sayısı şu an bile sayfalarcayken, Şubat başında bu kriz daha da büyüyecek. Firmaları ilaçları vermiyor diye de eleştiremiyoruz. Çünkü zararını karşılamak istiyor. Yıllar boyu ciddi zararlar etmişler. Olan eczacıya ve vatandaşa olacak. Ticari kaygılar bir yana, insanlara bu ilaç yok demek kadar kötü bir şey yok. Devlet kendi eliyle devlet eliyle kriz çıkarmaktır. Bu durumun başka bir açıklaması yok” dedi.

Editör: Haber Merkezi