CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu partilileri uyardı önemli mesajlar verdi. Kılıçdaroğlu, “Bizim iktidar olmamızı biz engelliyoruz, AKP engellemiyor” dedi. Partide ‘eleştiri’ hastalığının olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, genel seçimlerde yapılması gerekenleri anlattı. Kadınlara aktif görev verileceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Bir kişi partiyi eleştiriyorsa partiden istifa etsin. Hem kalıp hem eleştiren samimi partili değil ajandır” diye konuştu. CHP Lideri ayrıca “Parti üyesi militan olmalıdır” dedi ve ‘rakı masaları’ uyarısını da yineledi.

CHP Genel Merkezi tarafından düzenlenen Ege Bölge Toplantısı’nın basına kapalı bölümünde konuşan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu çok önemli mesajlar verdi. Partilileri uyaran Kılıçdaroğlu, üçüncü şahısların yanında partinin kötülenmemesini istedi.
Partililerin birbirlerinin hatalarını araştırdığını, sürekli eleştiri kültürünün hâkim kılındığını anlatan Kılıçdaroğlu, “Partiye zarar veren en büyük durum budur. Bana ‘CHP’nin en büyük sorunu nedir’ diye sorsalar ‘güven sorunu’ derim. Çünkü biz güvensizlik yaratıyoruz. Birbirimizi eleştirmekten keyif alıyoruz. Partiyi eleştirecek olan derhal partiden ayrılsın. Eğer birisi partiyi eleştiriyorsa olmaz. Eleştiriyor ve orada halen duruyorsa o samimi değildir, ajandır”

Parti Üyesi Militan Olmak Zorunda
Partilileri militan ve sempatizan olarak ikiye ayıran Kılıçdaroğlu, militanın ne olursa olsun partiyi sevdiğini, eleştirmeyeceğini ve kötü durum karşısında bile partisini koruduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, “Sempatizan ise memurdur, işçidir evinde oturan kişidir. O sadece oy verir. Ara sıra da ‘babadan, dededen partiliyiz’ der. Biz partizana niye eleştirdiğini sormalıyız. Bir parti üyesi militan olmak zorundadır. Parti üyesinin sıradan yurttaş gibi eleştirme hakkı yoktur”

Dünya değişiyor, biz de değişmek zorundayız
Kılıçdaroğlu, partide eksik olanları da sıraladı. Kılıçdaroğlu, “Bizim strateji eksikliğimiz var. Yani bu konuda üretmiyoruz. Eğer ben bir kişinin karşımdaki insanın ne söylediğimi anlamasını istiyorsam ona göre davranmalıyım. Kişi ben anlattıkça ‘ezberim bozuldu’ demesi lazım. Biz parti içinde strateji üretiyoruz ama bir grup hemen çıkıp eleştiriyor.  Ne yazık ki itiraz hastalığı oluyor. Kimsenin Mustafa Kemal Atatürk üzerinden siyaset yapmasına da izin vermeyin. O bizim ortak değerimizdir. Kendisi partimizin kurucu genel başkanıdır. Dünya değişiyor, biz de değişmek zorundayız” dedi.

Bize ‘Elit’ Diyorlar: üzerimize atılan bir itham var. Bundan kurtulmak zorundayız”
Partililere ‘toplumun değerlerine uyun’ çağrısında bulunan Kılıçdaroğlu, “İstanbul’da seçim bildirgesi dağıtan iki partili kadınımıza saldırdılar. Biz de ayağa kalktık. Orada ne vardı biliyor musunuz? Birincisi Ramazan’dı ve kadınların elinde sigara vardı. O bildiriyi dağıtırken sigara içmeyeceksiniz. Siz partiye iyilik değil kötülük yapıyorsunuz. Muharrem ayında da cem evine gidip su içmeyeceksiniz. Eğer gecekondu bölgesine gidiyorsanız oraya uygun giyineceksiniz. Topuklu ayakkabı, makyajlı halde oralara gidemezsiniz. Topluma ayak uyduracaksınız. Onları dinleyeceksiniz” diye konuştu.  Kendi yaşamından da örnekler veren Kılıçdaroğlu, “Bizim için ‘elit’ diyorlar. Ben bu partinin genel başkanıyım. Sekiz kardeşiz ve tek üniversite okuyan benim. Kız kardeşim okuma yazma bilmiyor. Annem de bilmiyordu. Diğer kardeşlerim kendi çaplarında çalışıyorlar. Ama ne yazık ki üzerimize atılan bir itham var. Bundan kurtulmak zorundayız”

OKUYUN, ANLATIN!
Kılıçdaroğlu, konuşmasında haklarında yapılan algı yönetimini de gündeme getirdi. Kılıçdaroğlu, “Biz seçim meydanlarında, alanlarda ‘kömür, makarna dağıtıyorlar, oyları topluyorlar’ dedik. Burada büyük hata yaptık. Sonra da onlar gittiler dediler ki ‘CHP gelecek işte eleştirdikleri makarna ve kömürü de kesecek’… İyi de ben niye keseyim. Çünkü biz o sistemi eleştirdik. Şimdi gidiyoruz ve anlatıyoruz. Ben sürekli sosyal yardımları anlatmak zorunda, iki katına çıkartacağımızı söylemek durumunda kalıyorum. Parti programını okuyun, ne yaptığımızı idrak edin. Durumları değerlendirin. Bizim bir hastalığımız da bu. Ne yazık ki okumuyoruz. Bizim ülkenin her konusu ile ilgili söylenmiş sözlerimiz, yazılmış belgelerimiz var” dedi.

Bizim iktidar olmamızı AKP değil biz kendimiz engelliyoruz
Kılıçdaroğlu, partililerin en büyük hatasının birbirini eleştirmek olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, “Ne yazık ki birileri bir yere gelip partimizi eleştirdiğinde bizim üyemiz de eleştiriye katılıyor. Biz vatandaşa o zaman güven vermiyoruz. Bizim iktidar olmamızı AKP değil biz kendimiz engelliyoruz. Kendi partimize ihanet ediyoruz. Bu olmaz. Eleştirilecek yer varsa o da partinin yetkili yerleridir. Çıkar konuşursunuz. Ama kendi aranızda değil bir üçüncü kişi yanında partinizi eleştirmeyin. Önce davanıza inanacaksınız. Ne yazık ki kendi davamızın farkında değiliz. Köylere gidip CHP’lilerin olduğu kahvelerde değil AKP’nin ya da diğer kesimlerin kahvesine gidin. Orada kendinizi anlatın. İl başkanının, ilçe başkanının görevi partiyi anlatmaktır. Bizim önümüze sandık görevlileri geldi. Tam 10 bin sandıkta üyemiz var ama oradan bir oy bile çıkmamış. Kusura bakmayın ama hepsini partiden sildik. Artık birbirimizi kandırma dönemi bitti. Kimse yalan konuşamaz. Her şey sistem üzerinden kontrol ediliyor. Sen önce kendi sandığına sahip çıkacaksın”

Ben size içmeyin demiyorum ;rakı masasında harcamayın
Kılıçdaroğlu, daha önce de söylediği “Rakı masalarında enerji harcamayın” sözlerini yine tekrarladı. Konuşmasında “özellikle erkeklere sesleniyorum” diyen Kılıçdaroğlu, “ Ben bu sözleri söylediğimde ‘nasıl konuşursun’ dediler. Yazılar yazdılar, eleştirilerde bulundular. Ben size içmeyin demiyorum ki. Size ‘enerjinizi rakı masasında harcamayın’ diyorum. Gidin o enerjiyi başka yerde harcayın. Zaten bir araya geldiğiniz 5-6 kişi partili… Siz ‘ya bu AKP nasıl seçim kazanıyor’ diyorsunuz. Bunu dediğinizde zaten kendi arkadaşlarınıza diyorsunuz. İşte o sözleri başkalarına söyleyin. Onlara sorun. Çözümünü de bulun. Benim amacım partiyi dar çemberden kurtarmaktır. Ben dışarıya açılmak, oy vermeyen kesimlerle kucaklaşalım istiyorum” dedi.

KADINLAR ÖN PLANDA OLACAK
2015 seçimlerinde kadınlara büyük görev düştüğünü anlatan Kılıçdaroğlu kadınlara görevler verileceğini söyledi. Konuşmasında ‘ev ziyaretleri yapın’ diyen Kılıçdaroğlu, “ Burada ana aktör kadınlar olacak. Onlar evlere girecekler. Broşür dağıttığınızda her bin broşürden sadece birisinde vatandaşı etkiliyorsunuz ama ev ziyaretinde ise bu oran 4’te bire kadar yükseliyor. Yüzde 25 oranında başarı getiren bir çalışma şeklidir. Evlere gidin kadınlarımız ile birlikte sorunları inceleyin. Ayakkabılarınızı çıkartın, oturun. Erkek gittiğinde ‘eve icra memuru geldi’ diye düşünülür ama kadın giderse olmaz. Çocukların deftere, ayakkabıya ihtiyacı varsa ben göndereceğim. Eğer Hakkâri’de doktor ihtiyaç olsun Ankara’dan yollarım. Siz bana sadece ihtiyacı söyleyin” diye konuştu. Kılıçdaroğlu’nun konuşması partililer tarafından ayakta alkışlandı.

Önseçimde Aidat Şartı
Geride kalan haftalarda tüm illerden vekil adaylarının yüzde 85'inin önseçimle belirleneceğini açıklayan Kılıçdaroğlu İzmir'de konuyla ilgili bir uyarıda bulundu. CHP Lideri, "Üyelik ödeyenler milletvekilliği seçiminde oy kullanacak, ödemeyenlerin başımızın üstünde yeri var ama onlar için seçim durumu geçerli değil" dedi.

İkamet Etmeyen Aday Olmasın
Toplantıda il başkanları da tek tek konuşma yaptı. İl Başkanı Ali Engin, üç önemli talebini gündeme getirdi. Engin, “Milletvekilleri ikametgâhları olmayan yerden aday gösterilmesin. Yani ikametgâhı kentte olmayan aday olmasın. Yine partide ön seçimle adaylar belirlensin. Yerel seçimlerde olduğu gibi atama olmadığında kimse başka partiye çalışmasın. Başka yerden aday olmasın” dedi.  Engin, partililerin önce kendisine inanması gerektiğini ifade ederken inanç olmadan çalışma yapılamayacağını söyledi.

 EGEDESONSÖZ

Editör: Haber Merkezi