Geleneksel fotoğrafçılık dijital fotoğrafçılığa yenik mi düşüyor?

*Yrd. Doç. Dr.  İmançer, “Önce dijital fotoğraf makinesi çıkardılar, sonra daha çok insanı yakalayabilmek için cep telefonlarından fotoğraf çekmeyi çıkardılar. Artık herkes teknolojinin gelişmesiyle birlikte fotoğrafçı, gazeteci ve editör olabiliyor” dedi.
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet İmançer geleneksel fotoğraf ve dijital fotoğraf arasındaki farklardan bahsederek geleneksel fotoğrafın dijital fotoğrafa nasıl ve neden yenik düştüğü hakkında açıklamalarda bulundu.
İnsanların uzaya gittiği, uydudan fotografik görüntülerin kaydedildiği bu dönemde teknolojik olarak gelişmiş ülkelerin ister istemez filmli makineleri bırakıp dijital makinelere geçiş yaptığını belirten Yrd. Doç. Dr.  İmançer, analog makinelerin film baskısı yapıldığı ve hem zaman hem de maliyet açısından külfetli olduğu için günümüze uygun olarak dijital makineler kullanıldığını dile getirdi.
Dijital fotoğraf makinesinin küçük ve hafif olması, anında görüntü ulaştırması, fotoğrafın istenilen kalitede olmaması durumda yeniden çekilebilmesi gibi olanakların sunulduğunu, bu teknoloji sayesinde yeni medya ve yeni fotoğraf kulanım teknikleri ortaya çıktığını belirten Yrd. Doç. Dr.  İmançer, “Dikkat ederseniz şu an teknolojik açıdan en çok tüketilen şeyler fotoğraf makineleri ve cep telefonları. Cep telefonları ve dijital fotoğraf makineleri editöryal bakış deneyimi kazandırıyor” dedi.
Yrd. Doç. Dr.  İmançer, günümüzdeki tüketim kültürünün sonuçlarına da değinerek, “Tüketim kültürü içerisinde farklı varyasyonlar var. İnsanları sürekli yeni çıkana yönlendiriyorlar. Önce dijital fotoğraf makinesi çıkardılar, sonra daha çok insanı yakalayabilmek için cep telefonlarından fotoğraf çekmeyi çıkardılar. Artık herkes teknolojinin gelişmesiyle birlikte fotoğrafçı, gazeteci ve editör olabiliyor” diye konuştu. 

Editör: Haber Merkezi