Ödemiş Fidan ve Süs Bitkileri çalıştayı Programı geniş bir katılımcı kitlesiyle Ödemiş Belediyesi Kültür ve Nikâh Salonunda Yapıldı. Düzenlenen programa Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, İzmir Gıda Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Ödemiş İlçe Tarım Müdürü  İbrahim Altıntaş, Ödemiş Emniyet Müdür yardımcısı Mehmet Çalışkan, Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Cabbar ,Fidan Üreticileri Alt Birliği Başkan yardımcısı Gürsel Tanrıver, Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği başkanı Selahattin Altun katıldı. Çalıştayın açılış Konuşması Ödemiş İlçe tarım Müdürü İbrahim Altıntaş tarafından yapıldı. Çalıştay Profesör Doktor Atilla Çolak tarafından yöneltildi.

 

 Altıntaş “ ÖDEMİŞ 12 AY ÇALIŞARAK 3 ÜRÜN KALDIRIYOR “

Ödemiş’li üreticilerin 12 ay boyunca 3 ürün kaldırdığını belirten Gıda Tarım İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş “ İlçemiz tarım ve hayvancılığın dolu dolu yaşandığı bir yer.Üreticilerimiz yılda 12 ay çalışarak 3 ürün kaldırıyorlar. Başka bir bölgede 2 yılda yetişen bir bitki burada 8 ayda  daha güzel yetişiyor. Değişik ağaç türlerinden ladin ve sedir türleri Kuzey Amerika ve Güney Afrika’da, Köknarlar Kafkaslarda yetişirken, Gölcük ve Subatan da onlardan daha güzel yetişmektedir. Güney yarım kürede yetişen ürünler bölgemizde geniş alanda yetişebilmekte. Bölgemizde karakteristik özelliklerini daha güzel yetişerek göstermektedirler. Burada iki gün boyunca fidan ve süs bitkileri üreticilerinin yaşamış olduğu sorunları konuşulacak tartışılacak. Hepinize katılım ve katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum”.

 Güldal “ Üretim Konusunda Ödemiş farkı rakamlarla ortadadır “

Çalıştayın sektör sorunlarına ışık olacağını belirten İzmir İl Tarım Müdürü Ahmet Güldal “Ödemiş ekonomisinde çok önemli olan ve üretime yansıyacak çok güzel günlerin yansımalarını yaşıyoruz. Çalıştayımız, sektörün sorunlarını tartışmak dile getirmek için çözüm önerilerinin getirileceği bir ortam olacaktır. Fidancılık ve süs bitkileri konusunda güzel günler yaşıyoruz.136 adet süs bitkileri sistemi pasaportuna kayıtlı operatörümüz var. 65 adet meyve fidanı yapan operatörümüz var. Toplam 231 adet İzmir’de, Ödemişte ise 36 adet meyve 46 adette süs  toplamda 122 adet kayıtlı operatör var.

Burada da Ödemişin farkı ortadadır. 2013 yıllında yetişen meyve fidanı Türkiye’de 56 milyon iken, bunun 5 milyon 800 bini İzmir’de sertifikalandırılmış durumda.

 Bu anlamda İzmir birinci sıradadır.354.640 adet muhtelif meyve fidanı İlimizden ihraç edilmiş 375 bin dolarda gelir elde edilmiştir.

Dış mekân süs bitkileri üretim olarak, 3604 dekar alanda,

İç mekân süs bitkileri ise 4190 dekarlık alanda yetiştirilmektedir. Ödemişte ise 1000 dekar alanda iç ve dış mekân bitkileri yetiştirilmektedir.12 milyon 138 bin Amerikan doları döviz sağlamıştır. Ülkemizin ortalamalarında İzmir Birinci sırada görülmektedir.

Bu toplantının sonuçları ülkemiz için olumlu sonuçlar getirecektir. İzmir de ilk defa gıda ve gıda üreticileri fuarı düzenlenecek ve

 Açılışı Sayın Bakanımız yapacaktır.

Bakanımız İzmir'deki açılıştan sonra Ödemiş'te 10.Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisinin açılışını yapacaktır. Katılımın herkes için hayırlı olmasını diliyorum”dedi.

Kaymakam Ateşoğlu “ Ödemişte tanıtım eksikliği var “

 Ödemişteki tanıtım eksikliğine dikkat çeken Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu “ 20 gündür Ödemiş Kaymakamlığını yürütmekteyim. Bu hafta ilçe için çok önemli bir hafta, Çalıştayla başlayan güzel etkinlikler bakanımızın da katılımıyla daha da renklenecektir.

Ama Ödemişle ilgili tanıtım eksikliğinde altını çizerek vurgulamak istiyorum.2004-2008 yılları arasında Söke de Kaymakamlık yaptım. Söke Kaymakamlığım sırasında Ödemişin tarımsal zenginlini duymamıştım. Ödemiş kendini tanıtma konusunda eksik kalmış. Ödemiş, tüm Ülkede hatta Dünyada tanınmalı.

Çalıştay ve serginin İlçemize büyük bir katkı sağlamasını temenni ediyorum. Bu noktada Ülkemizde ve Dünyada Ödemişin hak ettiği noktayı bulacağını düşünüyorum.

Bademlide katıldığım yönetim kurulu toplantısında anlatılanlar beni çok etkiledi. Ödemiş, İzmir'i  süt sektöründe ve süs bitkilerinde birincisi yapmaya devam edecektir".

 

 Ödemiş Süs Bir Başkanı Cabbar “Sunumu Doğru yapmak zorundayız “

Çalıştay da konuşma yapan Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği başkanı Hüseyin Cabbar dışardan gelen misafirlere doğru sunum yapmak zorunda olduklarının altını çizerek şunları dile getirdi.

Cabbar “Ödemiş 10.Süs Bitkileri sergisi için hazırlıklarımız devam ediyor. Çok güçlü bir katılım ile sergimizin açılışını gerçekleştireceğiz.10 sergimiz kendisini ifade edebilir, dıştan gelen misafirlerimize doğru bir sunum yapmak zorundayız.

Bu çalıştayın üreticilerimize ve yöneticilerimize hayırlı olmasını diliyorum”dedi.

Fidan Üreticileri Alt Birliği Başkan yardımcısı Gürsel Tanrıver fidan üreticilerinin sorunlarını altı başlık altında toplayarak dile getirdi. Tanrıver “Bu sorunları maliyet gideri, pazarlama, damızlık, hastalıklar, festival sonrası sorunlar, fidancılığın sigorta sorunu, gibi başlıklar halinde altı bölümde topladım. Biz Türkiye olarak meyvecilikte de geri kaldık. Meyve ıslahında ön plana çıkmış ülkeler dünya meyve pazarını yönlendirmeye başlamıştır. Ülkeler pazarda ön plana çıkan çeşitleri kendi sınırları içerisinde tutarken, bizim gibi meyve ıslahı olmayan ülkelere kendi belirledikleri çeşitlerin üretimine izin vermektedirler. Bunlar ürün miktarlarını belirledikleri çeşitlerin ve üretim miktarını azaltmaya başladıkları çeşitleri aktarmaktadırlar” şeklinde konuştu.

  Süs Bir Alt Birliği Başkanı Altun “ Ödemiş üretimin yüzde 50'ni sağlamaktadır”

Ödemiş’in, Türkiye’nin yüzde 50 üretimini sağladığını belirten Süs Bir Alt Birliği Genel Başkanı “Selahattin Altun “ Üreticilerimizin sorunlarını, 27 yıllık süre içerisinde birebir yaşayarak, arkadaşlarımızla paylaşarak, Süs Bir çatısı altında Bakanlığımızın nezdine ileterek çözmeye çalışıyoruz.

Ödemişte yaklaşık 25.00 üretici var. Türkiye’deki üretiminin yaklaşık yüzde 50'si buraya göre üretiliyor. Bu ciddi, Türkiye açısından bir rakam. Yüzde 50 derken gerek kalitesi standarttı, harç, bitki çeşitliliğine göre yüzde 50 bir rakamdır. Alıcı arkadaşlarımız en büyük sorunu bitkilerde çeşitlilik olmamasından yakınıyorlar. Ödemişe gelecek Alıcı sayısı gerek yurt içi gerek yurt dışından üretimde kalite ve standart üretiminin yükseltilmesi bölgenin üretiminin canlılığının bu bölgede istihdamı yükselteceğinden hiç şüphemiz olmasın. Küçük ölçekli işletmeler var; sıra dışı verim yok. Bölgemizde 20 milyar ağaç üretimi mevcuttur. Gerekli üretim şartlarını yerine getirdiğiniz takdirde açamayacağınız kapı yoktur. Yaptığı üretimi kaliteli, Üretim içerisinde yapılan üretim bölgemizi kalkındırır, üreticimize para kazandırırız. Süs Bir olarak sektörün sorunlarını tek koldan çözmek için çalışıyoruz.  Üretimin kayıt altına alınması zorunluluğu var. Üreticilerimizin süs birli olma zorunluluğu vardır. Devlet bizi sektör olarak bilmiyor. 3 bin civarında kayıtlı üretimiz bulunmaktadır. Bu anlamda Kaymakamımızdan, il müdürümüzden destek bekliyoruz”diye sorunları ifade etti.

HABER: NAZİF HARUPÇU-AYŞE AKYÜZ

Editör: Haber Merkezi