Haber: Dilek Kart

İlk olarak Tire Müzesi’ni gezen Sinan Kurt, müze müdürü Enis Üçbaylar’dan müzede sergilenenler hakkında bilgiler aldı. Daha sonra Süleyman Şah ve İbn-i Melek Türbesi’ni ziyaret eden Kurt ardından kentin en eski çarşısının bulunduğu bölgedeki Kutu Han, Bakırhan ve Tahtakale’yi gezdi. Tire Salı pazarı ve yaşayan el sanatları ustalarını da ziyaret eden Sinan Kurt, Keçecilik ile ilgili bilgileri de ustasından dinledi.

BAKANLIK YAVAŞ TURİZM HAREKETLERİ BAŞLATACAK

Tireli Araştırmacı Yazar A. Munis Armağan ile de sohbet eden Sinan Kurt gazetemize yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz yıldan bu yana Ege Üniversitesi Çeşme Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulunda Öğretim Görevlisi olarak görev yapıyorum. Daha önce 10 yıl boyunca profesyonel rehberlik yaptım. Rehberlik yaptığım dönemde bu bölgeye yabancılara yönelik turlar yapılıyordu. Ege Bölgesi’nde Efes’ten hareket edilerek başlıyor geziler genellikle. Efes en büyük cazibe merkezi çünkü. Turizm eğitmenliği söz konusu olunca ülkemizde gelişen daha çok turist, daha çok otelcilik anlayışını değiştirmek isteyen Kültür Bakanlığı, bölgeye nitelikli turistlerin gelmesi sağlanarak kültür turizmi yapılmasına yön vermeye çalışıyor. Kültür Bakanlığı, büyük turizm hareketleri değil yavaş turizm hareketlerini önemseyerek 2023 hedefi ile belirli bölgelerde çeşitli çalışmalar yapacak” dedi.

NEVRUZ, TİRE’DE YAŞAYAN CANLI İMGE

“Örneğin Tire turizmin zararlarından etkilenmemiş, çok iyi korunmuş bakir kalmış bir bölgemiz. Burayla ilgili olarak Türk kültürü konusunda adımlar atılabilir” diyen Kurt şöyle sözlerini tamamladı, “Örneğin Nevruz gibi canlı bir imge var Tire’de halen yaşayan. Bu canlı imgeden hareket ederek önce Nevruz ile ilgili alt yapı oluşturulmalı. Bu nedenle de önce bizlerin gelip bunları öğrenmesi gerekiyor. Tire bölgesinin potansiyelini görmek ve kültür envanteri hakkında bilgi edinmek için bugün buradaydık. Tire Kültür Derneği Onursal Başkanı A. Munis Armağan ve Dernek Başkanı Seyfullah Ayvalı oldukça iyi bir rehberlik yaptı. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Yakın zamanda tekrar öğrencilerimle Tire’ye geleceğim”

Editör: Haber Merkezi