HABER: GAMZE ONAN

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, çöp transferi işleminin Büyükşehir Belediyesi'nin görevi olmasına rağmen yerine getirilmediğini iddia ederek kurban atıklarının dahi halen kaldırılmadığı çöplük yüzünden halk sağlığının tehdit altında olduğunu söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu geçtiğimiz Pazartesi günü yapmış olduğu Ödemiş-Beydağ-Kiraz ziyaretlerinde her ilçeye hangi parti olursa olsun eşit olarak hizmet verdiklerini dile getirmişti.

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem Mart 2015’te Büyükşehir Meclis Grubu’nda dile getirdiğini belirttiği Ödemiş Çöp Transfer Tesisi’ndeki çöplerin aktarılması konusunda Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Daire Başkanı’na da talimat verilmesine rağmen her ilçeye eşit davranıldığı söylendiği halde hala çöplerin aktarılmamasının halk sağlığını tehdit ettiğini dile getirdi.

Ödemiş Çöp Transfer Tesisi’nde basın mensupları ile bir araya gelen Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, “Büyükşehir Yasası’ndan sonra her fırsatta her ilçeye eşit davranıldığını söyleyen Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı’mızın Ödemiş’e ne kadar eşit davrandığını görmüş olduğumuz bir ortama gittik."

Payın %30’u Büyükşehir’e %10’u İZSU’ya

Badem, "Büyükşehir Yasası ile birlikte Büyükşehir’e ilçe belediyelerinin iller bankası payından %30 Büyükşehir Belediyesi’ne %10’da İZSU’ya kesilmektedir. Yani daha iller bankası payı Ankara’dan çıkmadan 100 liranın 40 lirası İZSU ve Büyükşehir’e aktarılmakta. Gerekçe ne gerekçe ilçelerde yapılacak hizmetlerin Büyükşehir tarafından belli organizasyonlar çerçevesinde bu paralarla yapılması. Yani bizden kesilen paralarla o ilçeye hizmet götürülmesi. İller bankasının aylara göre dağılımına bakarsak bu güne kadar 18 ayda Büyükşehir’e 15 milyon 721 bin 831 lira 97 kuruş, 5 milyon 240 bin 610 lira 66 kuruş ise İZSU’ya aktarılmıştır. Yani iller bankasından Ödemiş’e hizmet edilmek üzere Ödemiş Belediyesi’nin haklarından 20 milyon 962 bin 442 lira 63 kuruş yaklaşık 21 trilyon para Büyükşehir’e aktarıldı. Bunun bir tek gerekçesi var ilçelerde yapılacak olan hizmete kaynak olmak üzere aktarılıyor. Şunu anlıyorum büyük yatırımlar için Büyükşehir Belediyesi’nin stratejik planları vardır stratejik planlarda yer alacaktır ve ondan sonra yapacaktır. Ama insaf diyorum 20 trilyon para alıyorsunuz 20 trilyona karşılık yapılan eşit hizmeti gördünüz."

18 ay boyunca çöp transfer etmedi

Büyükşehrin 18 ay boyunca çöp transferi etmediğini belirten Badem, "Yasa şunu söylüyor kentin içindeki çöpü toplamak ve aktarma merkezine kadar götürmek ilçe belediyesinin görevi. Ancak aktarma merkezinden sonra o çöpleri transfer etmekte Büyükşehir Belediyesi’nin görevi. 18 ay boyunca hiçbir şekilde bu çöpü transfer etmedi. Çok sıkıştığımızda geldi çünkü bu konuda 5 ayrı yazı yazdık bir tanesi sayın Aziz Kocaoğlu’na kişiye özel doğrudan doğruya makamına gönderildi."

Kişiye özel yazıdan sonra Ağustos ayında gelindi

Başkan Mahmut Badem, "Mart 2015 Büyükşehir Meclis Grubu’nda söz aldım ve Ödemiş’te çöp transferi işleminin Büyükşehir Belediyesi’nin görevi olmasına rağmen Büyükşehir Belediyesi tarafından yerine getirilmediğini ifade ettim. Biz bütün ilçelere eşit davranıyoruz Ödemiş’te de çöp transferi konusunda gerekenin yapılması gerekiyor diyerek mecliste Katı Atık Daire Başkanına talimat verdi. Ancak geçen süreç içerisinde sadece ağustos ayında kişiye özel yazıyı aldıktan sonra aşağıda bir hareketlenme oldu. Genel Sekreter ve diğer kademedekiler geldiler ve çöpü 15-20 gün taşıdılar ondan sonra geri gittiler."

Bu iş için 857 bin TL harcandı

Ödemiş Belediyesi’nin kıt imkânlarıyla bu işi bir ara piyasaya yaptırdıklarını belirten Badem, " 6-7 ay gibi bir süre için yaklaşık 857 bin TL para harcandı. Ancak devamı maalesef gelmedi. Biz bu parayı sürekli harcamak durumunda olursak zaten Ödemişli vatandaşlarımıza hizmet verilmediği gibi kendi bütçemizden yapmamız gereken asıl işler dururken Büyükşehir’e hem çuvalla para ver, üzerine onun yapması gereken hizmeti de yap. Bu bizlere zulümdür, Ödemişlilerin hakkını gasp etmektir. Ama buna rağmen 2 kamyon ile biz çöpleri sürekli çekiyoruz, 2 kamyonda Büyükşehir Belediyesi verse ki bir süre öyle çalışıldı. Fakat 15 gün sonra kamyonlarını çektiler. Biz 2 kamyon ile bu işi yapmaya çalışıyoruz. Her gün 4 yada 5 kamyonluk çöp birikirse 2 kamyonla yapılabilen iş bu kadar olur."

Bu kentte halk sağlığı tehdit altında

Badem, "Çöp Transfer Tesisi’nde kurban atıklarını gördünüz hala ortada duruyorlar. İşkembeden kelleye her şey ortada dolayısıyla bunu yapabilmenin de yolu Büyükşehir Belediyesi’nin görevini yerine getirmesi. Ben fazla bir şey beklemiyorum. Bizden parasını aldıklarına karşılık olarak yapması gereken görevleri yerine getirsinler yeter. Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Sayın Aziz Kocaoğlu’nun bir görevi de talimat vermek. Talimat verildiği halde görevini yerine getirmeyen bürokratlar için önümüzdeki günlerde suç duyurusunda bulunacağız. Çünkü Aziz Kocaoğlu mecliste talimat verdi. Aziz Kocaoğlu’nun talimatını yerine getirmeyen bürokratlar hakkında da kent sağlığını tehlikeye düşürdüğü için de suç duyurusunda bulunacağız. ”

 

Editör: Haber Merkezi