Haber: Dilek Ayvalı

Tarihçi Doç. Dr. Sabri Yetkin’in kitaplarından olan Ege’de Eşkiyalar “İzmir’e inen Zeybekler ve Çakırcalı Mehmet Efe’nin Dansı” adlı söyleşisi Tire’nin Eğridere Köyü’nde, Eğridere Gökçen Efe Derneği ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Sabri Yetkin’in konuşmalarını eşi Ferahnaz Yetkin konuklarla paylaşırken, Ege Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü mezunu Ödemiş doğumlu Bülent Yörük, Çakırcalı Mehmet Efe’nin yaşamını aktardı. Selim Özyol’un davul zurna eşliğinde oynadığı “Aydın Zeybeği” etkinliğe ayrı bir güzellik kattı.

Programda Eğridere Zeybeği’nin kaynak kişisi Mehmet Yavaş ve Gökçen Efe Derneği Başkanı Serdar Günay da zeybek oyunu sundular.

Eğridere Gökçen Efe Derneği Başkanı Serdar Günay konuşmasında, “Doç. Dr. Sabri Yetkin hocamızın, Araştırmacı Yazar Halil Dural’ın kaleminden gün yüzüne çıkardığı belgelerden oluşan konuların anlatıldığı güzel bir program oldu. İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Avukat Ulvi Puğ hocamızın eşsiz sunumuyla onurlandırdığı programımızda Tibet Var usta zeybek ezgileriyle renk kattı. Avukat M. Aykut Dural hocamız da aramızdaydı bu gece. Programda emeği geçen ve desteklerini esirgemeyen Tire Belediyesi’ne, Tarih Öğretmeni Yerel Arastirmaci Necat Çetin’e, teşekkür ediyoruz” dedi.

Program sonunda katkıları nedeniyle Tarihçi Yazar Doç. Dr. Sabri Yetkin, Necdet Salıcı, Selim Özyol, Necat Çetin’e plaket sunuldu.

DOÇ. DR. SABRİ YETKİN KİMDİR ?

Sabri yetkin1963 yılında İzmir’de doğdu. 1988'de Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden Lisan, 1991'de Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları Enstitüsü’nden yüksek lisans ve 1995 yılında da doktora derecelerini aldı.

Dokuz Eylül Üniversitesinde 1989 yılında  göreve başlayıp 1996'da yardımcı doçent oldu. 1999 – 2000 yıllarında Kıbrıs Lefke Avrupa Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi tarih bölümü başkanlığını yaptı.

1995 yılında  "Batı Anadolu'daki Eşkiyalık Olaylarının Yapısal Bir İncelemesi" başlıklı çalışması Afet İnan Tarih Araştırma Ödülü'ne layık görülmüştür. Kitap, Tarih Vakfı Yurt Yayınları arasında “Ege de Eşkiyalar” adıyla yayımlandı. İzmir ve Batı Anadolu'nun sosyo ekonomik tarihine ilişkin yayımlanmış birçok kitap ve makalesi bulunmaktadır. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'nin kuruluşunda büyük emekleri vardır.

 

Editör: Haber Merkezi