Çetinkalp, “Kütüphane kaynaklarının görme engelli öğrencilerimizce de kullanılabilmesi amacıyla, özellikle katalog tarama, internet kaynaklarına erişme ve elektronik kitap okunabilmesi amacıyla özel bir bilgisayar ve ekran okuma yazılımı kullanıma sunulmuştur” dedi.

“Ege Üniversitesi Engelsiz Çeviri Atölyesi çalışmalarıyla görme engelliler için sinema filmleri betimleniyor”

Her yıl 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak kutlanıyor. Ege Üniversitesi Rektörlüğü’nün engellilere yönelik yaptığı çalışmaları değerlendiren Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Orhan Çetinkalp, “ Merkez Kütüphanemizde oluşturulan sesli kitap koleksiyonu, Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) aracılığıyla tüm Türkiye görme engellilerine ulaştırılıyor” dedi.

Ege Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’nın, engelli öğrencilerin araştırma ve kendini geliştirme mekânı olan kütüphanedeki yaşantılarını kolaylaştırmak için çalışmalarını hızlandırdığını belirten Çetinkalp, özellikle engelli öğrencilerin tüm öğrencilerle aynı ortamda ve standartta hizmet alabilmelerini sağlamak amacıyla Merkez Kütüphane’nin fiziksel özelliklerinin asansör, giriş rampası ve iç mekân geçişlerini engelli öğrencilerin ihtiyaçlarına göre düzenlendiğini söyledi.

“Kırmızı bayrağı göndere çekti”

Çetinkalp, “Bu doğrultuda yapılan fiziksel iyileştirmelerin ardından izmir Büyükşehir Belediyesi’ne başvuru yapılarak İzmir ilindeki ‘16.Kırmızı Bayraklı Bina’ olma özelliğini kazanan Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı binası bayrağını göndere çekmiştir. Kütüphane kaynaklarının görme engelli öğrencilerimizce de kullanılabilmesi amacıyla, özellikle katalog tarama, internet kaynaklarına erişme ve elektronik kitap okunabilmesi amacıyla özel bir bilgisayar ve ekran okuma yazılımı kullanıma sunulmuştur” dedi.

“Sesli kitap koleksiyonuyla görme engellilere ulaşıyor”

Kurulan Ege Üniversitesi Engelsiz Çeviri Atölyesi çalışmalarıyla görme engelliler için sinema filmleri betimlenerek, engelli kişilerin kullanımına sunulduğunu söyleyen Çetinkalp, “Bu atölye çalışanları ayrıca talepler doğrultusunda bilimsel toplantılarda görme engellilere sesli betimleme hizmeti de yürütmektedir. Görme engelli kişilerin basılı kitaplardan faydalanmalarını sağlamak  amacıyla üniversitemiz “sosyal sorumluluk dersi” alan öğrencileri  kütüphanede bulunan stüdyo da kitapları sesli kitap haline çevirmektedirler. Oluşturulan sesli kitap koleksiyonu, Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) aracılığıyla tüm Türkiye görme engellilerine ulaşmaktadır. Bu dönem Kastamonu Üniversitesi Görme Engelli Ortak Kütüphaneleri (GEKOP) ile de protokol yapılmış olup daha geniş kitlelere sesli kitaplarımızın yayılması sağlanacaktır” şeklinde konuştu.

Çetinkalp, “Ege Üniversitesine engellilere yönelik yapılan tüm bu çalışmaların yanında her yıl kayıtlanan engelli öğrencilerin takip edilerek  eğitim dönemleri boyunca kullanacakları ders kitapları belirlenmekte ve öncelikli sesli kitap haline getirilmektedir. Geçtiğimiz yıl Ege Üniversitesi’nin tüm bölümlerine çağrı yapılarak “bölümünüz kitapları sesli kitap olsun” sloganı altında kitap önerileri alınmış ve bu kitaplar sesli kitaba dönüştürülmek üzere stüdyoda okunmaya devam edilmektedir.” dedi.

 

Haber : Ege Ajans

Editör: Haber Merkezi