"ÖFKELİ OĞLUM"

Merhaba, 12 ve 19 yaşlarında iki oğlum var. 9 yaşındaki oğlum aşırı öfkeli, abisi ve bizimle savaş halinde. İsteklerini yerine getirmediğimizde çok fazla ağlar ve öfkelenir. Hatta vurur. Artık isteklerini yerine getirmemiz de çözüm olmuyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Oğlumun öfkeli hali beni çok endişelendiriyor. Size danışmak istedim.

Sevgili Takipçim,

Öfke doğal bir duygudur ve gelişim dönemlerine göre her çocukta farklı bir şekilde dışa vurabilir. Çocuk kendini tehdit altında hissetiğinde veya dürtüleri doyurulmadığında, istekleri gerçekleşmediğinde yıkıcı öfke gösterileri yapabilir.Saldırganlık öfkenin dışa yansıyan şeklidir. Çocuğun güvenlik , mutluluk ya da başka bir gereksiniminin şekil değiştirerek başka  bir biçimde ortaya çıkmasıdır. Sürekli ve aşırı şekilde saldırgan olan çocuk sinirli , anlaşılmaz , eyleme hazır  ve aşırı geçimsizdir. İlişkileri gergin ve sürtüşmelidir. Hemen parlar kavgaya hazırdır. Durmadan kuralları çiğner ve ceza görür. Bu çocuklar cezadan etkilenmez ya da kısa süre etkilenmiş gibi görünürler.İlişkileri ölçüsüz ve durumla orantısızdır. Öfkesini yenemez ve kendini haklı çıkarmaya çalışır.

Oğlunuz öfkesini yönetmeyi öğrenmemiş ancak öğrenme sürecinde ebeveyn ve sosyal çevrenin çocuğa yardım etmeleri gerekir. Öfkenin yanlış dışa vurumu aile üyeleri tarafından desteklenirse öfkelenmesin diye her istediği yapılırsa yetişkin yaşamında saldırgan, başkalarının haklarına önem vermeyen bir kişilik yapısı ortaya  çıkacaktır. Bu nedenle, ebeveyn olarak bu konuda yapacaklarınız önem teşkil etmektedir.Çocuğunuzda saldırgan davranışlar ortaya çıktığında sakin davranmalı , aşırı duygusal tepkiler yerine " ben" dilini kullanmalısınız. Örneğin, "böyle kavga ettiğin zaman rahatsız oluyorum"gibi. Ayrıca ,çocuğunuz gergin ve sinirliyken onunla tartışmamalı sakinleşmesini beklemeli daha sonra davranışı ile ilgili konuşmalısınız. Buna ek olarak, eşiniz ile arasındaki diyoloğu da gözden  geçirebilirsiniz. Yüksek sesle konuşuyor çabuk parlıyorsanız bunları hemen bırakın. Özellikle çocuğunuz önünde tartışmayın ve birbirinizi kırmayın çünkü bu durum çocuğunuzu hem korkutucak hem de güvensiz hissetmesine neden olacaktır. Öfkelediğinde, vurup kırdığında, bağırmadan , kızmadan buna neyin sebep olduğunu anlamaya çalışın. Onu konuşturun neden böyle davrandığını anlayın.

Son olarak , öfkenin sağlıksız dışa vurumu kalıcı olma riski taşıyabilir. Bu nedenle ebeveynin doğru yöntemlerle çocuğuna öfke kontrolünü öğretmesi gerekmektedir.

"TAKINTILARDAN YORULDUM"

Merhaba, benim çok fazla takıntım var. Özellikle temizlik takıntılarım vardır. Yıllırca kendimi aşırı titiz biri olarak tanımladım fakat artık bu halime "ben" bile dayanamıyorum.Doktora gitmiyorum çünkü ilaç kullanmak istemiyorum. Yardım edin lütfen.

Sevgili Okurum,

Takıntılar yaşamımızı ele geçiren, ilişkilerimizi zedeleyen çok ciddi bir problemdir  ve mutlaka tedavi edilmeleri gerekir. Kişinin yaşamını olumsuz etkileyen günlük aktivetilerini ve düşünceleri zorlaştıran kısıtlayan bir promlemdir. Kişi düşüncelerinin anlamsız ve abartılı olduğunun farkındadır ama yinede bu düşünce ve eylemlere engel olamamaktadır. Mücadele eder ama genellikle başarısız olurlar ve bu durum problemin daha da artmasına yol açabilmektedir. Bu başarısız girişimler belli bir süre sonra sıradanlaşır ve bu takıntılar kişinin günlük hayatının parçası haline gelir. Örneğin, sürekli temizlik yapmak önceleri anlamsız gelirken zaman içinde yapmadan rahatlayamaz hale gelir ve artık bu durum yaşam biçimi haline dönüşür. Tedavi sürecinde psikiyatrik ilaçlar ve psikoterapi başrol oynamaktadır. Çok çeşitli yönleri bulunan takıntılar bazen sadece nevrotik tepkiler olarak kalır, bazen ise yaşamın pek çok alanına yayılarak artı kişiliği etkileyerek yaşamı dayanılmaz hale sokar. Size öncelikli olarak tavsiyem sorununuzu çözmeye istekli olmanız ve bu konuda adımlar atmanızdır. Bu adımlar psikiyatrik ilaç kullanımı ve psikoterapi desteği almaktır.

Yerel Güç gazetesi aracığıyla tarafıma iletilen sorularınız "gizlilik" ilkesi gereğince kişisel bilgileriniz saklı tutularak yayınlanacaktır.

Sizler de kimliğinize dair bilgileri bizimle paylaşmadan sorularınızı bize iletebilirsiniz.

Sorularınızı [email protected] mail adresine veya @dorukantufann instagram adresine DM yoluyla iletebilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi