HABER: GAMZE ONAN

Ödemiş Belediyesi Haziran Ayı Belediye Meclisi dilek ve temenniler hararetli geçti. CHP Ödemiş Belediye Meclis Üyeleri adına dilek ve temenniler kısmında Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem’e sorular yönelten CHP Ödemiş İlçe Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi Nazan Dönmez, sorularla ilgili açıklayıcı bir cevap almadıklarını belirterek bir basın açıklaması yaptılar. CHP Ödemiş İlçe binasında yapılan basın açıklamasına belediye meclis üyeleri de katıldı. 

Ödemiş CHP İlçe Başkanı Nazan Dönmez’in yaptığı açıklama, “Haziran ayı Ödemiş Belediye meclis toplantısında CHP grubu olarak toplumsal duyarlılıkları yansıtmak adına sorduğumuz sorulara, başkan Mahmut Badem net yanıtlar vermemiş, geçiştirmiştir. Üç konudaki sorularımızı halkımızla da paylaşıp, duyarlılığımıza destek istiyoruz.”

Ödemiş Belediyesi amblemli kahveler kim tarafından dağıtıldı?

Dönmez, “Ödemiş Belediyesince bir anket çalışması yapılmış ve bu ara üzerinde Ödemiş Belediyesi antedi bulunan kahve paketleri dağıtılmıştır. Bu istatistik çalışması bir anket firmasına mı, yoksa AKP kadın kolları üyelerine mi yaptırılmıştır? Ödemiş Belediyesinin yaptığı anket çalışmasında, belediye başkanının partisinin kadın kollarının görev alıp, Ödemiş Belediyesinin kurumsal kimliğinin simgesi basılı kahve paketlerini dağıtması, ne yasalara ne de siyasi ahlaka uymamaktadır. Toplumun her kesimine eşit mesafede olması gereken iktidar olanaklarının, iktidar partisi AKP lehine kullanılması, Ödemiş insanına ve belediyenin kurumsal kimliğine haksızlıktır.”

Kermesler neden uzun süreli?

Eski Ödemiş Belediye binasının yerine yapılan yeşil alan, aslen insanımızın soluklanma noktası ve herkesin ortak kullanımındaki kent meydanıdır. Kentlerin plansızca ve parasal çıkarlar egemenliğinde beton yığınlarına dönüştüğü günümüzde, Ödemiş’in bu özel meydanı, “kermes” adı altında ve bir aya yakın süre iktidara yakın derneklerce ya da öğrenci yurtlarınca kullanılmaktadır. Uzun süreli devam eden meydan işgali şüphesiz Ödemiş Belediyesi bilgisi dâhilinde yapılmaktadır. Her türlü giysi, yiyecek, içecek ve hatta bitki satışının da yapıldığı bu kermesler, panayır havasında ticari bir faaliyet haline gelmiştir. Çevre esnafının sigortalı elaman, vergi, kira gibi giderlerine karşın haksız rekabet noktasındaki bu kermesler, hangi hukuki dayanaklarla bu kadar uzun tutulabildiği kamuoyunu belediye tarafından açıklanmalıdır. Kent meydanının bu kadar uzun süre kullanabilmesi başka dernek, vakıf ve okullara da aynı hakkı doğurur ki, bu kargaşa kenti yaşanmaz hale getirir. Oysa kentler, köyler “yaşanacak bir Türkiye” istiyor.

“Köy mallarının akıbeti ile ilgili açıklama bekliyoruz”

AKP iktidarının başkanlık sistemi hayalleri ile çıkardığı, CHP’nin iptal davası açtığı, köyü, kırsalı ve üretimi çıkar gruplarına eline atabilecek, 6360 sayılı Bütünşehir Yasası ile; köy malları Ödemiş Belediyesine kalmıştı. Geçtiğimiz yıl da, oy oranının yüzde 52’sini temsil eden CHP ve MHP’li belediye meclis üyelerince karşı çıkılmasına rağmen, AKP meclis üyeleri ve başkan oyu ile köy malları satışa çıkarılmıştı. Bu olumsuz sürecin ağır aksak devam ettiği günümüzde, köy mallarının kira, ihale bedellerinin, köylerine hakkaniyetle hizmet olarak dönmesinde kaygılar var. Büyük kısmını, köylünün paylaşarak imece usulü ya da aynı köyün insanının bağışıyla oluşan köy malları, şimdi o köyde yaşayan insanlardan uzak. Farklı köylerin birbirlerinden çok farklı ve miktarda olan malları ne yazık ki aynı oranda o köye dönmüyor. Köy mallarının ihalelerinden, kiralarında ya da ürünlerinden gelen ücretler, Ödemiş Belediyesinde nasıl bir havuzda toplandığını öğrenmek istiyoruz ve hangi adalet ölçüsünde tekrar köylere döndüğünü kamuoyuna açıklamasını bekliyoruz. Köylünün hep birlikte diktiği, suladığı, budayıp yetiştirdiği köy ortak malı olan ağaçların, Ödemiş Belediyesince ihaleyle meyvelerinin satılması sonrasında, köylünün kendi ağaçlarının ürünlerinden uzak tutulması hangi sosyal adaletle açıklanabilir ? Hassasiyetimiz; ülkemizde, bölgemizde, ilçemizde, köyümüzde kaybolan sosyal adalete, birliğe, eşitliğe ve dayanışmaya olan hasretimizdendir.”

Editör: Haber Merkezi