HABER: GAMZE ONAN

        Ödemiş Halk Sağlığı Merkezi’nin yapmış olduğu çalışmalar arasında yer alan ‘dumansız hava sahası’ çalışmalarında denetlemelerini sürdürüyor. Denetlemeler sırasında, bir yıl içerisinde sigara içildiği tespit edilen bir işletme için ilk seferde 1500 TL para cezası, ikinci kez yakalandığında iki katı ceza, üçüncü sefer yakalandığında üç katı ceza ve dördüncü kez yakalandığında ise 10 gün kapatma ve devam eden süreçte ise günleri artarak kapatma cezalarının olduğu belirtildi.

Kapalı alanların sadece dört duvar arasını kaplamadığını belirten Ödemiş Halk Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Yelda Çağrıcı bu konu ile ilgili yayınlanan genelgede yer alan bir maddenin “sabit veya seyyar bir tavan veya çatısı (çadır, güneşlik vb. dahil) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış olanlar ile, aynı şekilde tavanı veya çatısı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı bulunan yerler ‘kapalı alan’ olarak değerlendirilecektir.”

Ocak ayından bu yana, yapılmakta olan denetimlerde toplam 17 işletmeye ve 27 kişiye kapalı alanda sigara içmekten dolayı ceza kesildi. Kapalı alanda sigara izmariti bulunmasının bile suç olduğu daha öncesinden sigara içildiğinin göstergesi olduğunu belirten Dr. Yelda Çağrıcı, ayrıca bir işletmede sigara içilmesine izin verdiği için işletme sahibine, içen kişiye ise, ayrı ceza kesiliyor. Dr. Çağrıcı işletmeleri ve vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya davet etti.

Ocak ayından bu yana, kesilen cezaların işletmeler için 30 bin 500 TL, kişiler için ise 2 bin 700 TL olduğu belirtildi.

Vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya davet eden Dr. Çağrıcı, vatandaşlarımızın, kapalı bir ortamda sigara içerken gördükleri kişiyi 184 Alo Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi, 155 Polis İmdat Acil Çağrı Merkezi ve 156 Jandarma İmdat Telefonunu arayarak şikâyette bulunmalarını istiyoruz. Denetimlerimiz aralıksız sürecektir.
Editör: Haber Merkezi