CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Ödemiş’teki hava kirliliği sorununu Meclis’e taşıdı. Aytun Çıray, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle 2 ayrı soru önergesi verdi.
Ödemiş Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin sürdürmekte olduğu “Hava Kirliliğine Hayır Kampanyası” ile ilgili çalışmalar 3 Şubat’ta İzmir Milletvekili Aytun Çıray’a bir dosya halinde sunulmuştu. Kadın Meclisi Yürütme Kurulu üyeleri, Kent Konseyi Başkanı Mesut Keskin, Genel Sekreter İrfan Gündüz, İzmir Milletvekili Aytun Çıray ve eşi Selmin Çıray’ın katıldığı görüşmede, Ödemiş’in sorunu olan hava kirliliği konusu ayrıntılı şekilde görüşülmüştü.
Aytun Çıray yaptığı açıklamada Ödemiş’te yaşanan sıkıntının ne denli büyük olduğunu belirtmiş ve destek olacağını ifade etmişti.
Çıray, Ödemiş’te hava kirliliğinin çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade ederek şu önergeleri verdi:
ENERJİ BAKANI TANER YILDIZ’IN YANITLAMASI İSTEMİYLE…
Aşağıdaki sorularımın Enerji Bakanı Sayın Taner Yıldız tarafından yazılı olarak yanıtlanmasına Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince müsaadelerinizi saygılarımla arz ederim. 
Ödemiş Kent Konseyi Meclisi tarafından hazırlanan hava kirliliği raporunun sonuçları Ödemiş şehir merkezinde hava kirliliğinin çok ciddi sağlık sorunları yarattığını ve belli hava koşulları biraraya geldiği takdirde kitlesel ölümlere yol açacak boyutlara ulaştığını empirik ve bilimsel veriler ve kayıtlarla ortaya koymaktadır. Ödemiş Kent Konseyi raporun ciddiyetini ve Ödemiş’te yaşanan çok ağır hava kirliliği sorunun çözümü konusunda raporda belirtilen istek ve öneriler doğrultusunda harekete geçilmesini 28/12/2011 tarihli Yürütme Kurulu Kararı ile tescil etmiş ve onaylamış bulunmaktadır. Kış aylarında Ödemiş’in topografik ve iklim özelliklerinden kaynaklanan bu sorunun çözümü için Bakanlığınızın acilen devreye girmesi gerekmektedir. Bu çerçevede
1.Ödemiş gibi coğrafi ve meteorolojik şartları nedeniyle hava sirkülasyonlarının ısınmanın temiz enerji kaynakları kullanılarak yapılmasını kamu sağlığı açısından zorunlu kıldığı yerleşim merkezlerimizde, hiç olmazsa bu merkezlerimize doğalgaz hattı getirilinceye kadar, ısınmada elektrik kullanımı kolaylaştırmak amacıyla üç ay boyunca vergi muafiyetinin sağlanması için gerekli kararlar ve düzenlemeler için harekete geçmeyi düşünüyor musunuz?
2.Doğalgaz Boru Hattı Ödemiş’e komşu Tire ilçesine kadar ulaşmış bulunmaktadır. Sorunun kamu sağlığı açısından ağırlığını ve aciliyetini göz önüne alarak hattın mümkün olan en kısa süre içinde Ödemiş’e ulaştırmayı planlıyor musunuz? Planladıysanız Ödemiş doğal gazdan en erken ne zaman istifade etmeye başlayacaktır?
3.Ödemiş gibi ülkemiz ekonomisine büyük katkılarda bulunan bir ilçemize doğal gaz hattının hâlâ ulaştırılamamış olmasının nedenleri nelerdir?
4.Ödemiş Jeo-termal alanlar bakımından belli bir potansiyele sahip olan bir bölgede yer almaktadır. Ödemiş’in ve içinde yar aldığı sahanın jeo-termal potansiyelinin tam olarak tespit edilmesi ve değerlendirilmesi için gerekli çalışmalar başlatılmış mıdır?
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI ERDOĞAN BAYRAKTAR’IN YANITLAMASI İSTEMİYLE…
Ödemiş Kadın Meclisi tarafından hazırlanan hava kirliliği raporunun sonuçları Ödemiş şehir merkezinde hava kirliliğinin çok ciddi sağlık sorunları yarattığını ve belli hava koşulları biraraya geldiği takdirde kitlesel ölümlere yol açacak boyutlara ulaştığını empirik ve bilimsel veriler ve kayıtlarla ortaya koymaktadır. Ödemiş Kent Konseyiraporun ciddiyetini ve Ödemiş’te yaşanan çok ağır hava kirliliği sorunun çözümü konusunda raporda belirtilen istek ve öneriler doğrultusunda harekete geçilmesini 28/12/2011 tarihli Yürütme Kurulu Kararı ile tescil etmiş ve onaylamış bulunmaktadır. Kış aylarında Ödemiş’in topografik ve iklim özelliklerinden kaynaklanan bu sorunun çözümü için Bakanlığınızın acilen devreye girmesi gerekmektedir. Bunun için özellikle yeni kurulacak dumanlı sanayi tesislerinin yerlerinin klimatolojik şartlar göz önünde tutularak tespit edilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede   
1.Ödemiş’te yeni sanayi tesislerinin özellikle rüzgar ve hava akımları göz önüne alınarak hangi bölgelere kurulabileceği konusunda gerekli çalışmalar yapılmış mıdır?
2.Bakanlığınız jeo-termal enerji gibi temiz enerji kaynaklarına sahip olduğu bilinen Ödemiş ve çevresinde bu potansiyelden yararlanılması için harekete geçmiş midir? Bu konuda yapılan çalışmalar ve girişimler var mıdır? Varsa bu çalışmalar ve girişimler nelerdir ve hangi aşamadadır?
Editör: Haber Merkezi