CHP İzmir Milletvekili Güler, yaşanan aşırı soğuk ve don olayı nedeniyle ürünü tarlada çürüyen Ödemişli patates üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

Konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Ödemiş’in Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu belirten Güler; “Ödemişte yaklaşık 25.000 aile patates üretimi yapmaktadır. Yaşanan aşırı soğuk ve don olayı nedeniyle, 15 bin dekarlık bir alanda güz dönemi patates üretiminin yapıldığı ilçede, patatesler hasat edilemeden çürümüştür. Ödemiş başta olmak üzere çevre ilçelerle birlikte yaklaşık 60 bin ton patates zarar görmüştür. Ürünü tarlada çürüyen binlerce üreticiye devlet sahip çıkmalıdır. Tarım Bakanlığı yetkilileri öncelikle zarar tespiti yapmalı, vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi konusunda ivedilikle harekete geçmelidir”

 

Üreticiye sahip çıkılmalı, vatandaş nefes alıdırılmalıdır!

HABER: AYŞE AKYÜZ
 

Don olayı mağduru çiftçinin tarımsal faaliyet amaçlı yaptığı borçların ve kullandığı kredilerin ertelenmesi gerektiğini ifade eden Güler şöyle dedi: “Üretici hasat edemediği patatesin büyük bir bölümünü kaybetmiştir. Vatandaşlar, bir yıllık harcamasını karşılayacak ürünün gelirinden olduğu gibi, giderlerini karşılayamamanın çaresizliği içinde bulunmaktadır. Gelirinden olan vatandaş hasata güvenerek, borçlanarak kullandığı tohumun, ilacın, mazotun, gübrenin borcunu ödeyemeyecek durumdadır. Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası kredilerinin, yine üretimde kullandığı elektrik ve su gibi giderlerin borçları uygun koşullarda ertelenmeli, vatandaş nefes aldırılmalıdır. Üreticiye sahip çıkılmalı, gelecek dönem üretim faaliyeti içinde olabilmesinin koşulları sağlanmalıdır. Bu gibi üzücü olaylara karşı tarım sigortası kapsamlı ve etkili bir şekilde uygulanmalıdır. Bakanlığın bu konuda ivedilikle harekete geçmesi, üreticinin mağduriyetinin giderilmesi konusunda çözümleri uygulamaya koyması çiftçilerimiz için çok önemlidir.”

İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’e yönelttiği sorular:

1.Don olayı nedeniyle mağduriyet yaşayan çiftçilerimizin zararlarının tespitine yönelik herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapmayı düşünüyor musunuz?

2.Mağdur olan patates üreticisinin ne kadarı tarımsal sigorta güvencesi kapsamındadır? Mağduriyetin giderilmesinde sigortalı – sigortasız ayrımı yapmadan tüm üreticileri güvence altına alacak bir çalışma yapılmakta mıdır?

3.Ödemişli patates üreticilerinin Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası’ndan kullandıkları kredileri faizsiz ve uygun ödeme koşulu ile yapılandırmaya yönelik bir çalışma var mıdır? Yapmayı planlıyor musunuz?

4.Çiftçilerin patates üretiminde kullandığı elektrik, su vb. giderlerin borçlarının faizsiz ve uygun ödeme koşullarında ertelenmesi konusunda bir çalışma var mıdır?

5.Mağdur olan patates üreticisine, önümüzdeki döneme yönelik tarımsal faaliyetlerini sağlayacak gübre, tohum, ilaç, mazot vb. alanlarda ne gibi destek sağlamayı planlıyorsunuz?

Editör: Haber Merkezi