Ödemiş CHP İlçe Örgütü CHP Kuruluşunun 92. Yıldönümü nedeniyle Ödemiş Hükümet Konağı önünde bulunan Atatürk anıtı önüne çelenk konuldu. Düzenlenen törene Ödemiş CHP İlçe Başkanı Mehmet Birlik, Ödemiş Eski CHP İlçe Başkanı Hikmet Güriş CHP’li Belediye meclis üyeleri ve çok sayıda partili katıldı.

Grup adına konuşmayı Hüseyin Kurt yaptı. Kurt “  Kurucularımız aynı zamanda devlet kurucu iken iki sarhoş hakaretine, dikili ağacınız mı var? Zürriyetsiz, darbelerden medet uman suçlamalara bizleri yaralarken verilecek şamar gibi cevaplarımız var. Kökenimiz 4-11 Eylül 1919 da toplanan Sivas kongresinde kurulan Anadolu ve Rumeli Müdafi Hukuk Cemiyetine dayanır. Onur ve şerefle hatırlatırız.”

Kurt “ 8 Nisan 1923 de Mustafa Kemal Anadolu ve Rumeli müdafaa-i Hukuk cemiyeti başkanı sıfatıyla bildiri yayınlamıştır.9 Maddelik bu metin bir seçim bildirgesidir. Bu aynı zamanda kurulacak parti için de bir program hazırlığı niteliğindedir. Mustafa Kemal Atatürk ve partinin kuruluşunu destekleyen milletvekilleri tüzük hazırlığına başlamışlardır. Hazırlanan tüzükte ,”Halkçılık, Cumhuriyetçilik Ve Milliyetçilik temel ilkeler olarak benimsenmiştir. “ Ulusal egemenlik,  Devrim, Hukukun Üstünlüğü” kavramları yer almıştır. Bütün bu gelişmelerden sonra “Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, Halk Fıkrasına “dönüştürülmüş ve Mustafa Kemal Atatürk, 9 Eylül 1923’te içişleri bakanlığına başvuruda bulunarak “Halk Fıkrasının kuruluşunu bildirmiştir.”

CHP’nin sosyal demokrasinin evrensel ilkelerini benimsediğini belirten Kurt “Sosyal demokrasinin evrensel ilkelerini de benimseyen CHP bu çerçevede uluslararası ölçekte faaliyetlerini sürdüren sosyalist Enternasyonal ve Avrupa sosyalistler partisinde katılım sağlamıştır. Çağdaş sosyal demokrasinin evrensel değerlerin olan özgürlük, eşitlik, dayanışma, emeğin üstünlüğü, Gelişmenin bütünlüğü ve etkinliği ile demokratikleşme kavramları, içinde bulunduğumuz dönemde CHP’nin Türkiye de kurumsallaştırmayı çalıştığı ve programlarında vurguladığı başlıca ilkeler arasında yer almaktadır. Ülkemize ve ulusumuza hizmet yollunda nice 90 yıl dilerim ”

 HABER: AYŞE AKYÜZ

Editör: Haber Merkezi