HABER:YÜKSEL BALCI
 Servis şoförleri açılan ihalede, Çayağzı Mahallesinin öğrencilerini kendileri taşımak istediklerini belirterek, açılan ihalenin parçalı olmaması yüzünden ihaleye girmediklerini söylediler. Şoförler bu konuda “Kendi köyümüzün çocuklarını kendimiz taşımak istiyoruz. Kiraz Kooperatifi vasıtasıyla taşıma yapmak istemiyoruz.” Deyip, bu yüzden mağdur olduklarını ve yöneticilerin seslerine kulak verilmesini istediler.”

Çayağzı motorlu taşıtlar kooperatif başkanı Ali Özcan “ Geçen yıl okul öğrencilerini taşıma ihalesinde, Kiraz S.S Otobüsçüler Kooperatifi tarafından verilen ihale miktarı ve bizlerden kesilen fatura tutarının yüksek olmasından dolayı, bu yıl ihaleye Çayağzı Kooperatifi olarak 27 aracımızla katılmak istedik. Ancak alınan kararla, ihalenin ayrı ayrı değil toptan yapılması istendi. Bu yüzden, ihaleye katılmadık.”  
“ İzmir, Manisa, Alaşehir gibi bazı il ve ilçelerde her kooperatif ayrı ayrı ihaleye katılıp, fiyatlarda kırım yaparak hem devletin menfaatlerini, hem ihaleye katılan şoförlerin menfaatleri sağlanmaktadır. Bu suretle, aracıların haksız kazanç sağlaması önlenmiş olmaktadır. Bu yüzden biz bu yılki  ihaleye katılmadık.”  
“İlçemiz Kiraz’da, maalesef Kiraz kooperatifi ve Kiraz Milli Eğitim Müdürü yanlış uygulamalar neticesinde devletimizi zarara uğratmaktadır. Bu konunun incelenmesi için sayın vali ve yetkililerden araştırma yapılmasını istiyoruz. Bizim amacımız, ihaleye girip girmemek değildir.
Devletimizin zarara uğratılmamasıdır. Bu konuda yetkililerin harekete geçmesini bekliyoruz.”

Çayağzı muhtarı ve Kooperatif başkan yardımcısı Hüseyin Kaymak “  Köyümüzde 2010 yılında yapılmış olan okulumuzun çocuklarının Kiraz’a taşınması işini 5-6 yıldır kendi arabalarımızla yapıyorduk. Hiçbir sorunumuz yoktu. Bu yıl biz Çayağzı Kooperatifi olarak ihaleye kooperatif adına girmek istedik. Biz sadece kooperatif olarak kendi okulumuzun ihalesini kendimiz almak istiyoruz. Köyümüzdeki  şoförlerin hepsi mağdur. Köyümüzde 27 tane araba bulunmaktadır. Araçların hepsi burada hiçbir yere gitmiyor. Kontak kapattı. Öğrencileri Kiraz kooperatifi taşıyor. Biz sadece Çayağzı öğrencilerini taşımak istiyoruz. Araçlarımızın hiçbir eksiği yok, eksiğimiz varsa söylesinler düzeltelim. Bizim isteğimiz parçalı ihale yapılsın, her kooperatif bu parçalı ihaleye girsin. Şuanda tek ihale yapılıyor bunuda Kiraz Kooperatifi alıyor sıkıntımız bu. Biz öbür okulların ihalelerine girmeyelim, yalnızca kendi okulumuzun ihalesine girelim. ”
Hüseyin Kaymak daha sonra “ Sayın Cumhur başkanımız, sayın başbakanımız “her köy kooperatifleşsin, kooperatifleşmek kadar güzel bir şey yoktur” diyorlar ama  kooperatifimizin olmasına rağmen, kendi köyümüzün servisine çıkamıyoruz. Kaymakamımıza, valimize başvurduk 27 servis şoförü şuanda boş beklemektedir. En azından devletten ne aldığımızı bilelim. Vergimizi veriyoruz ama kaç para aldığımızı bilmiyoruz. Kiraz kooperatifi ne verirse onu alıyoruz. Bundan 5-6 yıl önce vatandaş tek dosyayla kooperatif olarak değil,  şahıs olarak ihaleye girebiliyordu.”

 Kiraz küçük otobüsçüler kooperatif başkanı Mehmet Konya Çayağzı kooperatif ile ilgili şöyle konuştu “ Okullar açılmadan 4 gün önce milli eğitim müdürlüğü tarafından ihalemiz yapıldı. Teminatımı yatırdım evraklarımı eksiksiz olarak verdim. İhaleye girdim bizden başka ihaleye giren olmadı. Zaten toplu ihale yapılıyor. İhaleyi aldım. Pazartesi okullar başladığında, Çayağzı kooperatifindeki arkadaşların bazı tehditleriyle karşılaştım. Her köye araba gönderdim. Bazı aileler çocuklarını servislere bindirmediler. Çayağzı okul müdürü ve milli eğitim müdürüyle görüştüm servise devam ediyorum. İhalelerimiz KİG (kamu idarelerini geliştirme) tarafından toplu ihale şeklinde yapılıyor. Bu ihale 3bin 244 lira civarında bir ihaleydi. Tek başımıza girdik ve ihaleyi aldık. 1 milyar lirayı geçen ihaleler KİG tarafından yapılıyor. Bu yapılan ihale, 15 günlük bir ihaleydi. 15 gün sonra tekrar ihale yapılacak. Çayağzı kooperatifi ihaleye girsin, istediği yerleri alsın. Ben onları mağdur etmek istemedim ki. Parçalı ihale olmuyor çünkü ihaleye giren yakın köyleri alıyor, uzak köyleri almıyor. Bunun için toplu ihale yapılıyor. Bütün köylerin öğrencilerini taşıma imkanı sağlanıyor. Gelsinler görüşelim ve ihaleye katılsınlar. Ben Çayağzı köyünün 6 aracına servis verdim.”

Diyen Konya, daha sonra:
“İzmir’den her ay milli eğitim müdürlüğü aracılığıyla  paramızı öderler. Paramız geldiğinde ben kooperatif başkanlarını çağırırım, hesaplarını görür ve arkadaşlara paralarını dağıtırlar. 6 ekimde tekrar ihale var gelsinler ihaleye girsinler. Milli eğitim müdürlüğünün ilk ihalesine ne biz nede Çayağzı kooperatifi girdi. Milli eğitim müdürlüğü 15 günlük ihale açtı, biz ona girdik.”

Editör: Haber Merkezi