HABER: Süleyman Güleroğlu

Ödemiş’in Çapacızade İlkokulu’n da öğrencilerin eğitimine yönelik, diğer okullara örnek olabilecek bir çalışma başlatıldı. Okul Müdürü Ayhan Sümengen’den doğan bir fikirle, okul binasının iç kısım duvarlarına, resim öğretmeni Örsen Tarkan(35) ve Ödemiş Halk Eğitim Merkezi’nde kaligrafi ustalığı yapan Muratcan Bölce(25) tarafından bir sanat işleniyor. Resim çizimlerini ustalıkla ve sanatsal bir ruhla, Örsen Tarkan yaparken, kaligrafi ustası Muratcan Bölce’de resimlerin üzerine yazdığı yazılarla, sanatını konuşturuyor. Okul Müdürü Ayhan Sümengen, malzemeleri okul aile birliğinden ayrılan bütçe ile aldıklarını ve kaligrafi ustası Muratcan Bölce ile resim öğretmeni Örsen Tarkan’ın bu işi gönüllü olarak yaptıklarını belirtti.

2016-2017 eğitim-öğretim dönemi başında başlayan çalışmalarda ilk olarak, Birinci Dünya Savaşı sırasında, Çanakkale Cephesinde düşmanla çarpışan ve 215 kilogramağırlığındaki top mermilerini sırtlayarak, top kundağına yerleştiren Osmanlı Askeri Seyit Onbaşı’nın resmi, okulun toplantı salonuna işlenerek üzerine “Çanakkale Geçilmez” yazısı yazıldı. İki ustada, Atatürk portresinin çizimi, Türk Bayrağı, belirlenmiş atasözleri ve okul logosunun da, okul duvarlarına sanatsal bir şekilde işleneceğini ve çalışmaların devam edeceğini ifade ettiler.

Çapacızade İlkokulu Müdürü Ayhan Sümengen, “Yapılan çalışmalarla, eğitim ve değerlerimiz adına, duvarlarda öğrencilerimizi uyaracak, motive edecek, eserler ortaya çıkacak. Doğru davranışlar kazandıracak resim ve yazılara ihtiyacımız vardı. Bu konuda Ödemiş’te bir araştırma yaptık. Resim öğretmeni Örsen Tarkan’la görüştük. Kendisi, okul duvarlarına, çocuklarımıza uygun resimler çizebileceğini söyledi ve çalışmalara başladık. Daha sonra duvarlara, güzel yazılar yazılabileceğini düşündük.”

“Tarihlerini ve kültürlerini öğreniyorlar”

Sümengen, “Halk Eğitim Merkezinde ki güzel çalışmalarından dolayı, Muratcan Bölce’de aramıza katıldı. Dönem başında start verdik. Örsen Tarkan resimleri yaparken, Muratcan Bölce’de sanatıyla resmin üzerine, güzel yazılarını işliyor. Çocuklarımızda olumlu katkı sağlayacak çalışmalarla tarihlerini ve kültürlerini öğreniyorlar. Hem de eğitim adına doğru mesajları her yerde görebiliyor. Sarf ettikleri emeklerinden dolayı, Örsen ve Murat hocamıza teşekkür ediyorum.“

“Kaligrafi, geniş bir yelpazededir”

Kaligrafi Ustası Muratcan Bölce, “Modern hat sanatı, işlevsel el ile yazılmış betiklerden, tasarımlardan, işaretlerin soyut bir şekilde ifade edildiği ve bazen bu soyutsal ifadenin, harflerin okunabilirliğinin yerine geçtiği, güzel sanat eserlerine varana kadar geniş bir yelpazededir. Klasik hat sanatı tipografiden ve klasik olmayan yazı tiplerinden farklı olsa da, bir hat sanatçısı, bu alanların hepsinde eser verebilir. Karakterler, tarihsel bir şekilde disipline edilmiş olsalar da, yazı anında doğaçlama bir şekilde oluşturulur. Değişken ve spontanedirler. Kaligrafi sanatının tüm Ödemiş’e ve çevresine yayılmasını istiyorum. Tarihi çok eskilere dayanan İslam sanatının, Ödemiş bölgesinde değer görmesini istiyorum. Eğer benim bunda bir nebze katkım varsa, ne mutlu bana” dedi. 

Editör: Haber Merkezi