HABER:DİLEK AYVALI
Tire’ye bağlı Dibekçi Köyü, asırlardır kutlanan Çal Dede Manyas’ıyla adını yine tüm bölgeye duyurdu. Her yıl Ağustos ayının sonu ile Eylül ayı başında belirlenen bir tarihte, Dibekçi Köy Muhtarlığı tarafından organize edilen Çal Dede Manyas’ına bu yıl da katılım yoğun oldu. 28 Ağustos 2016 Pazar günü, Dibekçi Köyü sakinlerinin ev sahipliği yaptığı organizasyona, Tire merkezden katılan misafirlerin yanında Aydın, İncirliova gibi çevre il, ilçe ve köylerden de çok sayıda vatandaş katıldı. Her geçen yıl daha da tanınan ve daha çok ilgi gören Mahya etkinliğine bu yıl yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

Vatandaşların bağışlarıyla finanse edilen Mahya ’da, gelen misafirlere yemek ikram edildi. Mahyadan 1 gün önce Dibekçi Köyü sakinlerinin fedakârlıklarıyla hazırlanmaya başlanan yemekler, misafirler tarafından beğeni aldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren ziyaretçi akınına uğrayan Çal Dede Mahyasında, mevlüd okutuldu ve gelen ziyaretçilere yemekler ikram edildi. Bölgenin meşhur lezzeti keşkek ise ikramlar arasında en çok ilgi gören lezzetler oldu.  Etkinlik alanında kurulan minik pazarda ise yöresel giyecekler ve ürünlerin satışı yapıldı.

MUHTARDAN TEŞEKKÜR

Etkinlikte bizzat görev alan Dibekçi Köyü Muhtarı Adem Gökoğlu, gelen misafirleri tek tek karşıladı. Etkinlik ile ilgili olarak konuşan Muhtar Gökoğlu, “Çal Dede Mahyası, atalarımızdan bize kalmış, bizim için oldukça önemli bir tarihi mirastır. Gelenek haline gelen bu mahyayı devam ettiriyoruz. Yüzyıllardır sürdürülen Mahya geleneğini, bilindiği gibi Tire’de sadece Dibekçi köyü devam ettiriyor. Geleneksel hale gelen kutlamalara çevre il ve ilçelerin yanı sıra çevre köylerden ve şehir merkezinden misafirler katılıyor.” Şeklinde konuştu.

Mahya’nın tamamen bağışlarla hayata geçirildiğini belirten Muhtar, bağışta bulunarak bu kültürün yaşamasını sağlayan tüm vatandaşlara, kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Editör: Haber Merkezi