HABER: Yüksel Balcı

7 yıldır Ödemiş Devlet Hastanesi’nde görev yapan Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Akmaz, Ödemiş’te bir ilke imza attı. Genellikle, Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ile  Üniversite  Hastaneleri’nde uygulanan, taşra hastanelerinde pek yapılmayan yöntemi 2 yaşındaki Buse Koca ve 4 yaşındaki Tunay Tanyeli adlarındaki çocukları ameliyat etmeden, hidrostatik redüksiyonla (ultrason eşliğinde poposundan serum verilerek) sağlıklarına kavuşturdu.

Ödemiş’te bir ilke imza atan Op. Dr. Ali Akmaz’ın yaptığı uygulama, taşra hastanelerinde ameliyat edilerek yapılıyordu. Ancak, Op. Dr. Akmaz İnvajinasyon( Bağırsakların iç içe geçmesi) rahatsızlığını ameliyatsız olarak başarması takdirle karşılandı. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doktor Ali Akmaz, “Geçtiğimiz günlerde, 2 tane çocuğumuz birer gün arayla, önce acil servise, ardından çocuk cerrahisi polikliniğine başvurdular. Hastanemize ilk müracaat eden, 2 yaşındaki  Buse Koca isimli hastamızdı. Buse’de, gece başlayan aralıklı karın ağrısı ve kusma şikayetleri olmuştu. Polikliniğimize başvurmalarının ardından muayene ettim ve ultrason istedim. Ultrasonda sonucunda,  invajinasyon teşhisi koydum. Kısaca, İnvajinasyon (Bağırsakların iç içe geçmesi) hadisesidir. Hastayı yatırdım. Kan tetkiklerinin ardından, ameliyata hazır hale getirdik. Sonra, tekrar ultrason eşliğinde, serum takılarak tıbbi olarak hidrostatik redüksiyon denilen işlemi gerçekleştirdik. Buse Koca adlı çocuğumuza 2 kez uygulama yaptıktan sonra , invajinasyonunda düzelme oldu. Yani bağırsakları normal şekle dönüştürüldü ve takip edildi. 2 gün sonra ki ultrasonda, bağırsaklarda iç içe geçmenin olmadığı gözlemlendi ve çocuk sağlığına kavuşarak taburcu edildi.”

“Tunay Tanyeli isimli çocuğumuz, Buse Koca’dan bir gün sonra aralıklı karın ağrıları ve kusmalar sebebiyle acil servise geldi. Muayeneden sonra, ultrason istedim. İnvajinasyon tespit ettim. Tunay Tanyeli adlı çocuğumuza tek seanslı uygulama sonucunda bağırsakların iç içe geçmesi hadisesi düzeltildi”

“ İşlemimiz   serum takılarak, rektuma(popoya) yerleştirilen sonda ile bağırsaklara serum verilmeye başlandı.  Serum, bağırsakları doldurduktan sonra, iç içe geçmiş bağırsakların, ultrasonda normale döndüğü görüldü . Bu işi, hastanemizin radyoloji uzmanları Bige Şimşek ve Aytül Tekin ile birlikte yaptık”.

“Bu işlem çoğunlukla eğitim ve araştırma hastaneleri ile  üniversite hastanelerinde yapılır. Taşrada bu işlem pek yapılamamaktadır. Bunun yerine cerrahi müdahale yapılmaktadır.  Ödemiş Devlet Hastanesi’nde bir ilki gerçekleştirdik. Hastalarımızı kontrollere çağırdığımızda, herhangi bir şikayetin olmadığını gördüm. Çocuklarımızı  sağlığına kavuşturduğumuz için mutluyuz. Ödemiş  Devlet Hastanesi’nde bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz”.

Tunay Tanyeli’nin babası   Ahmet Tanyeli, “Çocuğumuz bir sancıyla uyandı. Ardından istifra etmeye başladı. Acil olarak hastaneye geldik. Hastaneye geldiğimizde Dr. Ali Akmaz bir ultrason çektirdi. Ultrason sonucunda serumla, taşra hastanelerinde ameliyatla  tedavi olacak kızımı  ameliyatsız olarak sağlığına kavuşturdu. Kendisine teşekkür ederiz.”

Salih Koca, “Kiraz’da oturuyorum. Çocuğum gece saat 03.00’te rahatsızlandı. Ödemiş Devlet Hastanesi’ne getirdik. Burada Dr. Ali Akmaz çektirdiği ultrasonda, rahatsızlığı tespit etti. Ameliyat olmadan kızım, sağlığına kavuştu. Ameliyat gerektiren bir hastalığı, ultrason ve serum tedavisi ile Dr. Ali Akmaz çözüme kavuşturdu.

İki çocukta doktora sarılıp sevinçlerini dile getirdiler.

Tunay ve Buse kontrol için geldikleri Ödemiş Devlet Hastanesi Polikliniği’nde, Op. Dr Ali Akmaz tarafından muayene edildikten sonra iki çocukta da,herhangi bir sorun olmadığı tespit edildi. Çocukları kucağına alan Dr.  Akmaz’ın boynuna sarılan mini minilerin keyiflerine diyecek yoktu. 


Editör: Haber Merkezi