HABER: TOLGA KIZGIN      

   Ege Üniversitesi ile Ödemiş Belediyesi’nin ortaklaşa olarak düzenlediği Birgi’nin Dünya Kültür Mirası kalıcı listesine alınmasını amaçlayan, ‘’Birgi Araştırmaları’’  konulu sempozyum Ödemiş Belediyesi Nikah, Düğün ve Kongre Merkezi Konferans Salonu’nda başladı.  2 gün sürecek olan sempozyumda, Ege Üniversitesi İzmir Uygulama ve Araştırma Merkezinden birçok akademisyen, araştırmacı ve öğrenci katıldı.

  Geçtiğimiz Eylül ayında, Katip Çelebi Üniversitesi ile birlikte çalışmaları sürdüren Ödemiş Belediyesi bu kez de Ege Üniversitesi ile Birgi’nin ele alındığı sempozyum gerçekleştiriyor. Sempozyuma Ödemiş Kaymakam’ı Celil Ateşoğlu, Ege Üniversitesi profesörlerinden Prof. Doktor Mehmet Akif Erdoğru, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk, akademisyenler, meclis üyeleri ve öğrenciler katıldılar.

     Kendine has geleneksel mimari dokusu ile günümüze kadar korunmuş ender yerleşim yerlerinden birisi olan Birgi, Unesco kalıcı listesine girmeyi bekliyor. Konakları, camileri, türbeleri, medreseleri, hamamları, çeşmeleri ve daha birçok eseriyle, beylikler döneminden başlayıp, günümüze kadar ulaşmış çok sayıda tescilli yapıya sahip olan Birgi, 2012 yılında Unesco’nun geçici listesine girmeye hak kazanmış ancak, kalıcı listeye girmemiştir.

     Birgi Belediyesi döneminde, Dünya Kültür Mirası geçici listesine alınan Birgi, özellikle geleneksel mimari dokuyu en iyi biçimde yansıtan iki mimari yapısı olan tarihi Çakırağa Konağı ve Aydınoğlu Mehmet Bey camii ile Dünya Kültür Mirası kalıcı listesini girmeyi bekliyor. Birgi Belediyesi’nin kapanmasından  sonra,  Ödemiş Belediyesinin takibine geçen Birgi’nin, Unesco yolculuğu 3 yıldır devam ediyor. Birgi’nin son dönemlerde tarihi ve kültürel açıdan ön plana çıkması, araştırmacıların, akademisyenlerin, Üniversite öğrencilerinin araştırma ve uygulama alanı haline gelmiştir.

    Açılış konuşmasında Birgi’nin tarihi mimari yapısına dikkat çeken ve Birgi’nin Unesco Kültürel Miras listesine girmesi için çalışmalarda bulunduklarını belirten Prof. Doktor Mehmet Akif Erdoğru,”Birgi, Türk İslam kültürünün yaşandığı en önemli merkezlerden biridir. Aynı şekilde kentin mimarisi de tarih açısından önemli bir yer almaktadır. Ticaret ve kültür açısından önemli olduğu kadar, birçok önemli kişinin yetiştiği, yaşadığı ve bilginlerin üzerinde çalışmalarda bulunduğu bir yerdir. Birginin UNESCO Kültürel Miras Listesine girmesi için, Ege Üniversitesi merkezi olarak çalışmalar sürdürüyoruz.’’

   "Araştırmalarımız ve çalışmalarımız sonucu, ortaya çıkan sonuçları ve gerçekleştirdiğimiz sempozyumları, kitap haline getirip yayınlayarak, kütüphanelere kazandıracağız. Birgivi Mehmet Efendi’nin İlahiyat üzerine birçok eseri vardır ve katkısı çok büyüktür. Tarihte unutulmaması gereken, yaşatılması gereken bir kişidir. Maddi ve manevi olarak desteklerini esirgemeyen Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem’e, Ödemiş İlçe Kaymakam’ı Celil Ateşoğlu’na teşekkürlerimi sunuyorum’’.  

Ateşoğlu, “Birgi’nin tarihine ışık tutmakla beraber, geleceğimize de birer belge”

   Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, “Geçtiğimiz aylarda Katip Çelebi Üniversitesi Birgi konulu çok güzel bir sempozyum gerçekleştirdi. İnanıyorum ki, yapılan bu tür bilimsel çalışmalar, Birgi’nin tarihine ışık tutmakla beraber, geleceğimize de birer belge olarak kalacaktır. Birçok topluma ev sahipliği yapmış Birgi’yi, İslam ve Türk şehri yapan Aydınoğluları Beyliği’dir. Aydınoğluları Beyliği, Birgi’yi başkent yaparak Ege’yi Türk ve İslam kenti yapmışlardır. Birgi anlatılması zor, ancak yaşanılarak anlanacak bir yerdir. Son yıllarda Birgi, popüler kültüründe öne çıkan ismi oldu. Birgi’de çekilen televizyon dizileri ve sinema filmleri, mimariyi, kültürü ve tarihsel dokuyu öne çıkarmıştır, Türkiye’ye tanıtılmıştır.”

“Unesco’nun Dünya Mirası Listesinde asıl listeye geçişte bu sempozyumun ciddi katkısı olacağını düşünüyorum”

 

  Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, “Ege Üniversite geçmişe bakıldığında 1994 yılında,  Ödemiş’te ilk olarak yüksek öğrenimle ilgili adımlarını atmış ve 21 yıldan beridir de gerek Yüksekokul,  gerekse meslek yüksek okulu kapsamında pek çok gencimize eğitim vermiş, Ödemiş’e katkı sağlamıştır.  Ege Üniversitesi’nin İzmir’in 30 ilçesinde bu yönde ki sempozyumları yapıp kayda değer bilimsel verileri var ise, o sempozyumlarda, kütüphanelerde yer almasını sağladı.  Umarım ki, Birgi gibi, Ödemiş, Beydağ ve Kiraz gibi ilçelerimiz adına da bu tür sempozyumların düzenlendiğini görürüz. Ödemiş, dikkate alınması gereken bir kent.  Havza bazında da bu tür sempozyumların yapılması herhalde doğru olacaktır.’’

 ‘’Kütüphanelerde ve Unesco’nun Dünya Mirası Listesi asıl listeye geçiş aşamasında, bu sempozyumun ciddi katkısı olacağını düşünüyorum. Selçuk ve Bergama’dan sonra 3. kent olarak Birgi’nin listede olmasını diliyoruz. Yoğun ilgi, iyi araştırmalarla, donanımlı çalışmalarla bu mümkün olacaktır. Ödemiş’in bilinen geçmişinden daha öncesi de var. Osmanlı arşivden çıkan daha çok şey olacaktır. Bu yolda daha ortaya çıkarılacak, araştırılacak çok şey var. “  

Editör: Haber Merkezi