Düzenlenen Cuma namazı buluşmasına, Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Kıdemli Yzb. Muharrem Aydın,  İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat İçel, İlçe Müftüsü Mustafa Bilgiç, Ödemiş İlçe Sağlık Müdürlüğü Doktoru Sevgül Barış, Vergi dairesi Müdürü Hamza Cihaner, Nüfus Müdürü Ali Osman Pala, Bıçakçı Mahalle Muhtarı Yusuf Erdinç, Bıçakçı Mahalle Camii İmam Hatibi Erdal Şencan- Kuran Kursu Öğreticisi Kezban Şenol, Öğretmenler ile öğrencilerin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Dr. Sevgül Barış; Kuran Kursunda Organ bağışlamanın önemi anlattı.

“İslam her insana tedavi olmada eşit haklar tanımıştır.”

Mustafa Bilgiç Cuma Namazı öncesi yaptığı vaazda ve okumuş olduğu hutbede; “İslam dini cinsi, milliyeti, rengi, dini, konumu ne olursa olsun her insana insan olarak bakmış ve eşit bir yaşama hakkı tanımıştır. İslam tedaviye önem vermiş, her insana tedavi olmada eşit haklar tanımış, bir insana hayat vermeyi bütün insanlığa hayat verme mesabesinde görmüştür. Buna göre, organ nakli ve bağışı açısından Müslüman ile gayr-ı Müslim arasında hiçbir fark yoktur. Bilhassa Anadolu’muzda insanların takıldığı konulardan bir tanesi budur. Bununla ilgili Din İşleri Yüksek Kurulu’nun bir mütalaasını sizlerle paylaşmak istiyorum; Gayr-ı Müslim birinin organlarından yararlanmakta hiçbir dini engel yoktur. Çünkü insanın bedeni veya organları, Müslüman veya gayr-ı Müslim olarak nitelenemez. İnsanın bedeni ve organları kendi inancı doğrultusunda kullandığı birer alet konumundadır. İslam’ın kâinat ve tabiat anlayışına göre yerlerde ve göklerdeki her şey kendi işlevini yerine getirerek Allah’a secde etmekte ve O’nu tespih etmektedir. İnancı ne olursa olsun her insanın organları, hücreleri ve bütün yapısı da böyledir. İnanç ve inançsızlık insanın iradesi ile ilişkilidir. İnsanın inançlarının kalp de dâhil olmak üzere organları üzerinde hiçbir etkisi yoktur.  Kur’an’da hastalıklı, eğri, doğru gibi vasıflarla bahsedilen kalp, doktorların uzmanlık alanına giren ve dolaşım sistemini sağlayan kalp değildir. Sonuç olarak gayr-ı Müslim birinden Müslüman birine organ nakli yapılmasında İslam açısından hiçbir sakınca yoktur. Gayr- Müslim birine organ bağışlamakta da herhangi bir sakınca olmadığını söyleyebiliriz. Zira organların başkasına nakledilmesine izin vermek, İslam hukukunda vücut üzerinde gerçekleşen, candan cana bir sadakadır. Tasaddukta ise bağışı kabul edecek kimsenin Müslüman olması şartı aranmamıştır.

Organlarımızı bağışlamamız candan cana giden en büyük sadakadır

Organ naklinin bir tedavi yöntemi olduğuna dikkat çeken Bilgiç “Organ nakli bir tedavi yöntemi olduğuna göre, insan bedenini ve sağlığını koruma yönündeki ısrarlı tavsiyelerin burada da peşinen geçerli olduğu hatırlanmalıdır. İnsanı yaşatma ve hayatı koruma esas olunca, bunu temin eden son çare olarak organ nakli de düşünülecektir. Nitekim bunun tarihsel izlerine ve benzerlerine İslam dini geleneğinde çok erken dönemlerden itibaren rastlamak mümkündür. Organ nakli konusunu bu ve benzeri veriler ışığında tartışan günümüz alimleri ve fetva kurulları, geneli itibarıyla belli şartlar ve tedbirler çerçevesinde tedavi amaçlı nakil ve bağış işlemlerine onay vermektedirler.Hastane köşelerinde belki aylarca belki yıllarca gözyaşı içinde bekleyen anneler, babalar, yavrular ve şifa bekleyen hastalara imdat olun. Onlara hayat taşıyalım. Dini, ilmi, tıbbi, hukuki şartlar yerine geldikten sonra bizim organlarımızı bağışlamamız candan cana giden en büyük sadakadır.”

Cuma namazı sonrasında Bıçakçı Mahallesinde 20 kişi organ bağışında bulundu. Kaymakam Celil Ateşoğlu organ bağışında bulunan vatandaşlara ve tüm katılımcılara teşekkür etti.

Editör: Haber Merkezi