HABER:SÜLEYMAN GÜLEROĞLU
Toplantıda 1 Haziran’dan itibaren sulama kanallarına su verilmesi kararlaştırıldı.

Su miktarı yaklaşık 35 milyon metreküpe ulaşan Beydağ Barajı’nda yapılan toplantıya DSİ 2. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, mahalle muhtarları, ‘Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 28 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından kanun gereği feshedilen Küçük Menderes Sulama Birliği Meclisi’nin üyeleride katıldı.

Toplantıda geçtiğimiz kıştan bu yana yağışlarla birlikte Küçük Menderes Nehri aracılığıyla gelen suyun miktarı ve sulama dönemi ve sulama projesinin son durumu ele alındı. Toplantıda mahalle muhtarları ve eski birlik meclisi üyeleri bölgede suya duyulan büyük ihtiyaç, yüksek sulama maliyetleri ve sulama sahasında yeni kuyu açılamaması konularına dikkat çekerek geçen yıl olduğu gibi bu yaz da kısa bir dönem de olsa bölgeye su verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Suyu israf eden üreticileri büyük cezalar bekliyor
Son yasal düzenlemelerle sulamadan sadece birlik üyesi üreticilerin faydalanabileceği ve suyun kesinlikle sulama sahası dışına taşınamayacağı hatırlatılırken suyu israf eden üreticileri büyük cezaların beklediği de vurgulandı. Görüş alışverişinin ardından bölgede sıcak havanın iyice etkisini artırdığı 1 Haziran’dan itibaren sulama kanallarına su verilmesi, barajda doğal yaşam için gerekli olan su seviyesi göz önüne alınarak sulama sezonunun sınırlı tutulması kararlaştırıldı. Son dönemde etkili olan yağışlı mevsimin haziran ayı başında sürmesi durumunda sulamanın başlangıç döneminin ileri bir tarihe alınabileceği de belirtildi. Üreticilerden paniğe kapılmadan, bilinçli ve tasarruflu sulama yapmaları istendi.

1 Haziran’dan itibaren geçen yıl olduğu gibi bu yıl da belirli bir dönem için sulama yapılması kararlaştırıldı
Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, “DSİ yetkililerimiz bu yıl üreticilerimizin sıkıntı çekmemeleri adına bölgemize can suyu verilmesi için hazırlanıyorlar. Bu kapsamda muhtarlarımızla ve meclis üyelerimizle bir araya gelip bilgi verdiler. Verimli bir toplantı oldu. 1 Haziran’dan itibaren geçen yıl olduğu gibi bu yıl da belirli bir dönem için sulama yapılması kararlaştırıldı. Üreticilerimiz geçen yıl olduğu gibi bu yıl da suyu tasarruflu ve israf etmeden kullanırlarsa sıcak yaz dönemindeki sulama sezonu da uzar diye düşünüyoruz.

Çok suyun çok ürün olmadığını aksine zarar olduğunu düşünerek hareket etsinler
Yasal düzenlemeyle sulama birliklerinde meclis ve yönetim kurulu feshedilse de biz meclis üyelerimiz ve yönetim kurulu üyelerimizle böyle toplantılarda bir araya gelip bölgemizin sorun ve beklentilerini konuşuyoruz. Yine hep beraberiz. Yine ortak akılla hareket ediyoruz. Üreticilerimiz, kısa bir dönem verilebilecek baraj suyunun her damlasına sahip çıksınlar. Çok suyun çok ürün olmadığını aksine zarar olduğunu düşünerek hareket etsinler. Tüm üreticilerimize bereketli ve bol kazançlı bir üretim sezonu diliyorum” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi