Almanya Federal Meclisi tarafından 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının Alman Federal Meclisi’nde soykırım tasarısının kabul edilmesi, tüm Türkiye’de protestolarla karşılanırken, Ödemiş’te bulunan emekli Hamburg Başkonsolos Ülkü Başsoy, Atatürk Anıtı önünde okuduğu bildiriyle bu kararı kınadı.

Ödemiş’te ki sivil toplum örgütleri saat 18.00’de Atatürk heykeli önünde toplandılar. Ellerinde dövizlerle toplantıya katılan sivil toplum örgüt temsilcileri, olaydan son derece rahatsız olduklarını belirttiler. 1993-1997 yılları arasında Hamburg Başkonsolosluğu yapan ve şuanda da Almanya’da ikamet eden Ödemişli Ülkü Başsoy,  şöyle konuştu:

Gerçeği saptırmışlardır

Alman parlamentosu, Alman Meclisi bu sabah Türkiye’ye karşı bir hakaret teşkil eden çok haksız tüm Uluslararası hukuk kurallarına bir yana koyarak, kötü bir ermeni propagandasının arkasına geçip tüm ulusumuzu, dedelerimizi soykırım yapmakla suçladılar. Alman Parlamentosu 2005 yılında böyle bir karar almıştı. Ancak, o zaman alınmış olunan kararda, soykırım sözcüğü kullanılmamıştı. Bu kez dayanılmaz bir baskı altında pek tabii ermeni soykırımcılarının asıl Türkleri soykırım yapan Ermenilerin baskısı altında dayanamayıp hemen hemen oy birliği ile bizim aleyhimize, olmamış bir soykırımı olmuş gibi gösterip ve oylayarak kabul ettiler. Bu tarihte hep söylenir Türk Alman dostluğu diye böyle bir dostluğun olmadığı anlaşılıyor. Bir ulusa bir halka böyle düşmanca olaylara abartarak gerçeği söylemeyerek, gerçeği saptırmışlardır. Bizim onlardan farkımız şu, biz gerçeği arıyoruz. Onlar gerçeği aramıyorlar, sadece propaganda peşinde koşuyorlar.

Ödemiş’ten sesleniyoruz

 İnsanları aldatarak, kendi insanlarını aldatarak, dünyaya aldatarak güçlerine dayanarak bize, dedelerimize olmamış bir soykırımı dayatıyorlar. Bizde buna işte Ödemiş’ten sesleniyoruz. Buradan bir ses yükseliyor Almanya’ya karşı. Almanya parlamentosunun bu haksız kararına karşı Ödemiş ’li vatanseverler olarak hepiniz dedelerinize ve tarihinize sahip çıkıyoruz ve çıkmalıyız. Bu gibi konular gündeme geldiğinde hiçbir düşünce farkı gözetmeden sırf vatan sevgisiyle birlik ve beraberliğimiz için bir araya gelebilmeliyiz.

Uluslararası hukuka karşı alınmış bir karardır

Bu konuda bizi suçlamak istiyorlar, bizi seçiyorlar. Soykırım demek hukukun işi. Hukuk şöyle, böyle hukuk değil. Yetkili ulusal bir mahkeme, olayın cereyan ettiği ulusal bir mahkeme. Bu konuda 4 uluslararası mahkeme var. Hepsi de bizim tezlerimize hak verdi. Buna karşın Alman parlamentosunun aldığı karar, hukuka karşı, uluslararası hukuka karşı alınmış bir karardır. Kendilerine de Alman halkına da hakarettir. Başta bize hakarettir. Alman meclisine mi kaldı soykırımı tanımlamak? 1948 tarihli Birleşmiş Milletler, Soykırımı Önleme ve cezalandırma sözleşmesine tamamen aykırı bir tutumdur. Bunlara kendilerine söylediğimiz zaman, ‘Biz siyasi bir karar aldık. Hukuki bir karar almadık’ diyorlar. Hukuk siyasetle yazılmaz. Bunlar siyasetle yazmak istiyorlar. Katılanlara teşekkür ediyorum”

Daha sonra kalabalık olaysız şekilde dağıldı.

Editör: Haber Merkezi