Haber: Dilek Ayvalı
İzmir’de bir haftadır dini törenlere katılarak ziyaretler gerçekleştiren Fener Rum Patriği Bartholomeos, bugün Tire’ye gelerek Derekahve semtindeki üstünde mescid bulunan Ayazma’yı ziyaret etti.

Tire Belediyesi ev sahipliğindeki program Patrik Bartholomeos ve beraberindekilerin Tire Belediyesi önünde Tarihi Tire Bandosuyla karşılanması ve Tire Belediyesi ziyareti ile başladı.

Bartholomeos’a Aya Fotini Kilisesi Papazı Kirilos ve Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosu Theodore Tsakiris de eşlik etti.


Burada konuşan Bartholomeos, “Bugün burada olmaktan mutluyuz. Biz Rumlar bu topraklar uzun yıllar boyunca yaşadık. Ne yazık ki mübadelede Yunanistan'daki Müslüman kardeşlerimiz evlerinden barklarından olup buraya geldiler ve buradaki Rumlar da evlerinden, tarlarından kültür miraslarından mahrum kalıp Yunanistan'a göç etme mecburiyetinde kaldılar. Allah'a şükrediyoruz ki bugün iki ülke arasında dostluk ve işbirliği bağları bulunmaktadır. Dileğimiz bu dostluğun daha da pekişmesi ve artması” ifadelerini kullandı.

Ziyarette Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Bartholomeos’a Tire el sanatları olan telli nalın, keçe şal, Tire’nin en kaliteli ince kabuklu meyvesi kuru incir ve Tireli Cam Ustası tarafından hazırlanan camdan lale hediye etti. Bartholomeos da Tire Belediye Başkanı’nın eşi Yüksel Çiçek’e uğur getirmesi amacıyla bir bileklik ve Başkan Çiçek’e de tesbih hediye etti.

Daha sonra basına kapalı görüşme kısmına geçildi ve ardından Bartholomeos, Tire Derekahve Semtinde bulunan Ayazma ile Duatepe Mahallesindeki Aya Kiryaki Şapeli’ni ve Ayazmasını ziyaret etti. Bartholomeos ve beraberindekiler burada dualar ettiler. Bartholomeos ve Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek Derakahvedeki Ayazmanın bahçesine ‘Dünya Barışı’ için zeytin ağacı diktiler.

Burada konuşan Tayfur Çiçek, Bartholomeos ile birlikte diktiğimiz zeytin ağacının barış ve dostluk meyveleri vermesini diliyoruz" dedi ve Bartholomeos'un gerçekleştirdiği ziyaretten mutluluk duyduğunu ifade etti. Bartholomeos daha sonra Tire Kent Müzesi’ni de gezdi.

Tire Gölet Restoran’da verilen yemeğe katılan Bartholomeos ve beraberindekiler Tireli Sanatçı Muammer Ketencoğlu’ndan Türkçe ve Rumca şarkılar dinledi.

AYAZMA HAKKINDA BİLGİ NOTU

Dülger zade Mescidi adıyla da kayıtlarda yer alan mescidin banisi, Dülger zade Şemseddin Ahmet Beydir. Halk arasında Hekim Çelebi olarak tanınmaktadır. Kimi belgelerde, Ahi ve Mevlana gibi unvanlara da sahip olduğu görülmektedir. Mescit, yıkılıp yeniden yapılmış ve hiçbir özelliği kalmamıştır. Mescidi tarihlendirme olarak 1501 tarihinden önceki yıllara yerleştirmek gerekmektedir.

Mescit halen, alt katı Hıristiyanlarca kutsal kabul edilen suya (ayazma) sahip olmasıyla tanınmaktadır. Bu ayazma Derekahve semtinde 2003 yılında yapılan rekreasyon çalışmaları sırasında restore edildi.

Editör: Haber Merkezi