Balbay: “Öğrenciler okula kitap yerine tüfek getiriyorsa sorun büyüktür”
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Mustafa Ali Balbay Ödemiş - Kaymakçı Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdürü Ayhan Kökmen’in pompalı tüfekle iki öğrenci tarafından öldürülmesini Meclis gündemine taşıdı. Balbay önergesinde Bakan İsmet Yılmaz’a seslendi; ‘eğitim öğretim kurumlarının en güvenli yer olması gerekirken nasıl olduda topla tüfekle girilen, üstelik bunu öğrencilerin yapabildiği ve acımadan öğretmenine kıydığı bir toplum olduk” diye sordu.
15 Aralık 2017 tarihinde iki öğrenci tarafından uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybeden müdür Ayhan Kökmen’in meslek hayatı boyunca öğrencileri ile arasına başka makam ve mevkileri sokmadığını, her türlü sorunu birlikte çözeceklerine inanan 47 yaşında idealist bir öğretmen olduğunu öğrendiğini paylaşan Balbay şunları söyledi:
“Böyle üzücü bir olay maalesef idealleri uğruna görev yapan eğitim ve öğretimden öte bir uğraş içinde olmayan bir öğretmenimizin daha başına geldi. Burada sorgulanması gereken öğrencilerimiz nasıl bu hale geldiler? Bakanlık okullarda kesici, delici ve ateşli silahların girmesine nasıl izin veriyor? Bunları önleyici tedbirleri neden almıyor? Okullarımızın iç ve dış güvenliği kimlere emanet? Bu iki öğrenci ellerinde silahla okula giriyor, koridorlardan geçiyor ve müdürün odasına kadar geliyorlar. Akıl alır gibi değil.”
Son olayın eğitim öğretimde geldiğimiz acı toblonun bir sonucu olduğunu vurgulayan Balbay sözlerini şöyle sürdürdü
“Türk Eğitim-Sen bir araştırma paylaştı. Orada öğretmenlere yönelik şiddetin yüzde 41’lerden yüzde 45’lere yükseldiği ifade edilmekte. Aynı çalışmada bu yıl öğretmenlerin yüzde 67,4’ü sözlü şiddete, yüzde 19,6’sı fiziksel şiddete, yüzde 12,9’u psikolojik şiddete ve yüzde 0,1’i de cinsel şiddete maruz kalmış. Bu sonuçlar iktidarın eğitim politikasında dibe vurduğunun başka bir tespiti. Hükümetin politika olarak benimsediği ayrıştırıcı, bölücü, kutuplaştırıcı ve şiddet içerikli siyasi dilin nerelere kadar vardığını ve nelere neden olduğunu görmesi lazım. Bu yol, yol değil.”
2017-2018 eğitim ve öğretim yılında resmi ve özel 10.482 okul öncesi, 25.308 ilkokul, 18.643 ortaokul ve 11.360 lise olmak üzere toplam 65.793 okulda 1 milyon 61 bin 989 öğretmenle, 17 milyon 508 bin 955 öğrencimize eğitim verildiğini söyleyen Balbay Bakan İsmet Yılmaz’dan şu sorularına yanıt istedi:
1.Bakanlık olarak resmi ve özel okullarda öğretmen ve öğrencilerimiz açısından alınan güvenlik tedbirleri nelerdir? Denetim ve kontroller nasıl ve hangi periyotlarda yapılmaktadır?
2.Özellikle öğrenciler arasında ve son dönemde öğretmenlerimize yönelik yaşanan şiddetin önlenmesinde bakanlık olarak yürütülen bir çalışma var mı? Neler yapılmakta hangi tedbirler uygulanmakta?
3.Okullarımıza kesici delici ve ateşli silahların girmesine neden engel olunmuyor? Okullarda güvenlik görevlisi istihdamını bakanlık sağlayamıyor mu?
4.Eğitim öğretim kurumlarımız içinde cereyan eden (öğretmen-öğrenci, öğretmen-öğretmen, öğrenci – öğrenci ve velilerle) şiddet olaylarının son beş yıl içindeki sayısı kaçtır? Yaşanan olaylara yönelik hangi cezai işlemler uygulanmıştır?

Editör: Haber Merkezi