Orman ve Su işleri Bakanlığı ve Bölge Müdürlüğü Çiçekçilerin sorunları ile ilgili toplantı düzenledi
Bakanlık yetkilileri süs bitkileri üreticilerini dinliyor

Geçtiğimiz Ekim ayında Orman Su işleri Bakanlığı tarafından 81 İlden gelen Müdürlerin ve sektör temsilcilerinin yer aldığı 2 gün süren çalıştay düzenlendi. Ardından da 10. Süs Bitkileri sergisi açıldı. Bu çalıştay da ve sergi açılışında Süs Bitkileri sektöründe yer alan üreticilerin sorunları da ele alındı.

Konun daha iyi şekilde aydınlatılması, Bakanlık yetkililerinden ve Orman Su İşleri Bölge Müdürlüğünden gelen yetkililere, Süs Bitkileri üreticilerinin sorun ve isteklerini daha iyi anlatmaları adına toplantı düzenlendi.

Ödemiş Belediye Nikâh ve Düğün salonunda yapılan toplantıya Orman Su İşleri Bakanlık müşavirleri Mehmet Nakkaş ve Necdet Demir, İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Ödemiş İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, Torbalı Fidanlık Müdürü Zeki Demir, Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Cabbar, Kooperatif başkanları ve yöneticileri ile Ödemişli üreticiler ve firmalar katıldı.

Toplantıda ilk konuşmayı Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Cabbar yaptı. Cabbar şunları söyledi, "Süs Bitkileri sektörümüzün başta ihracat, ithalat, süs bitkilerinde üretim, desteklemeler konusunda bize Çevre ve Orman Bakanlığımızdan gelen misafirlerimiz bilgilendirmeler yapacaklar. Sektörümüze verdikleri bu önemden dolayıda kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.

Süs Bitkileri üreticilerinin sorunları ve taleplerinin yer aldığı toplantıda 
Tarım Bakanlığı Müşaviri Mehmet Nakkaş şunları söyledi, “Geçtiğimiz hafta Adapazarı, Yalova, Bursa'yı gezdik. O yörelerdeki arkadaşlarımızla toplantılar düzenledik.  Biz Bu sektörde ne yapabiliriz,  nasıl kaliteli fidan üretiriz, sıkıntılara nasıl çare bulabiliriz. Bunları sizlerin ağzınızdan duyarak konuları Bakanımıza ileteceğiz. Burada daha çok sizi dinlemek istiyorum.
Bu sektörde ithalatın önlenmesi ve ihracatın artırılması konuları ele almak için öncelikle kaliteli fidan üretmemiz lazım, Standardı yüksek fidan üretmemiz lazım. Biraz da dünya pazarına bakmamız lazım.

Gittiğimiz yerlerde arkadaşların en büyük probleminin yer sıkıntısı olduğunu belirttiler. Yerimiz dar, sizin istediğiniz çapta fidan üretiriz ama yerimiz dar dediler. onların ortaya koydukları problemler buydu.”
Orman kanunun da değişiklikler yapıldı. Yer tahsisleri konusunda Anayasa mahkemesi iptal edince, Madenciler ve Hayvanseverlerin lobileri çok baskın çıktı. Fidancılık lobisi çok güçlü değil. Sizlerin fikirlerini istiyoruz. Ne sıkıntılarınız var, ne yapabiliriz ele alalım. Ödemiş, Benim fidan müdürlüğü dönemimde işe yeni başlamıştı. Şimdi İtalya'ya yaklaşamasak da Ödemiş şimdi çok ileri mesafede.
Fidancılıkla ilgili bölge oluşturalım. Her bölge ayrı fidan veya türler oluştursun. Fidan üretim merkezleri oluşturulmalı" dedi.

Ödemiş İlçe Tarım Müdürü İbrahim Altıntaş “Ödemiş'te şimdi 2 önemli sektör var, Süt ürünleri ve Süs bitkileri ürünleri.

Bu sektör Türkiye'de Ödemiş olarak her sene katlayarak çalı grubunda yüzde 80, ağaç grubunda yüzde 60 üretimi karşılıyor.  yetiştiriciliği de her geçen gün artmaktadır. Arazi yönünden sektörde büyük sıkıntı var. İl kurşun mevkiindeki 1435 dekarlık alan için girişimde bulunduk. Ama burası Belediye’ye tahsil edileceğini sanıyorum. Bu alanda fidancılık fuarıyla ilgili olarak bu alanda çalışmalar yapılacağını düşünüyorum. Madem ki bu sektörde bir ivme yakaladık. Neden Ödemiş'te canlı ağaç müzesi olmasın. eÖdemiş’te, Azerbaycan’ın Bakü kentindeki gibi bir canlı ağaç müzesi talep ediyoruz. Ödemiş’te potansiyel olarak oluşmuş bir inanç Turizmimiz mevcut Birgi Mahallemizde. Ödemişte her türlü ağacı yetiştirme şansımız var. Burada canlı bir ağaç müzesi kursak ve burada hiç kimsenin görmediği ağaçları yetiştirme şansımız var. Biz burada bunları insanları tanıtmış oluruz ”.Üreticilerde toplantı da,  Bakanlık yetkililerinden fidancılık sektöründe de bazı iyileştirmelerin yapılmasını istediler. Üreticiler hayvancılık sektöründe uygulanan teşviklerin fidancılık sektöründe de uygulanmasını istediler. Üreticiler mevzuat açısından fidancılık sektöründe sıkıntılar yaşadıklarını belirterek bunlara çözüm bulunmasını istediler. Üreticiler kalite fidenin olmamasından bununda ileride büyük sıkıntılara neden olacağına dikkat çektiler. İsmi tespit edilmemiş ürünlerde de pazarlamada sıkıntı yaşadıklarını belirtiler. Süs bitkileri ve  Fidancılık sektörü üreticileri, Ödemişte istenilen kalitede fidan üretilmesinde yaşanan sıkıntıyı da söylediler. Aşılı fidelerinde çelikleme yapılırken steril ortamda çelikleme yapılmadığı için fidanlarda hastalık görüldüğüne dikkat çektiler.

Yeni köy Tarım Kredi kooperatifi Başkanı Ahmet Tanyeri “Üretim konusunda sektör olarak sıkıntılarımız var. Alım garantili fidan alımı daha önceleri yapılıyordu. Uzun zamandan beri bu yapılmıyor.

Bundan dolayı yüzde 60 dolayında Karaçam, Sedir, Ihlamurda düşüşlerimiz var. Biz bu konuda bakan bey ile görüşmek istiyoruz. Kendisinden üreticiler olarak destek bekliyoruz" şeklinde konuştu.

BAMBU AĞACI DA ÜRETİN
Bakanlık Müsteşarı Mehmet Nakkaş konuyla ilgili olarak şöyle konuştu. Nakkaş “Bizim sözleşme yaptığımız kişiler istediğimiz standartlarda fidan üretilmiş fidan veremediler. Sonrasında almamız için baskı yaptılar. Bizde bu nedenle biraz sözleşmeli alıma sınır getirdik. Orman müzesi konusunda sıkıntı yok. Bu konuları çözeriz. Bir de size bambu üretimi konusunda bu ağacı da yetiştirmenizi öneriyorum. Çünkü bu ağaç türü yurt dışından ithal geliyor" dedi.

KDV ORANLARINDA ÇELİŞKİ VAR

Üretici Mustafa Çoban'da şunları söyledi, "Sağlıklı, standarda uygun fide üretimi şart. Ya özel sektörde kaliteli fide üretecek tesisler desteklenmeli, ya da Orman ve Su İşleri Bakanlığımız öncü olarak fidanlıklarında anacı belli fide üretmeli. Fidanlarda, İsimler konusunda büyük karmaşa yaşanıyor. Doğru isimlerle ve doğru üretimle üreticimizin İtalya ile rekabeti mümkün olabilir. Orman Fidanlıkları’nın bedava fidan dağıtmasının da sektörü zor durumda bırakmakta. KDV konularında da çeşitli çelişkiler de henüz çözülmüş değil" dedi.

TABELA ORMANLARI VAR
Bitki Uzmanı Aydın Dinçaslan “Eskiden söylenirdi; bir sincap Acem elinden Rumeli’ne ağaçtan inmeden giderdi diye. Bugün baktığımızda orman denilen yerlerin çoğu tabela ormanı. Tabela var bakıyoruz orman yok. Bu nedenle Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ait fidanlıklar daha ziyade bunlarla ilgilenmeli. Bulundukları bölgenin orman yapısına göre bitki üretmeli. Limon servi üreteceklerine yöredeki bitki türlerine göre hareket etmeli. Bugün anavatanı Türkiye olan birçok bitkiyi ithal ediyoruz. Register konusunda sıkıntı var. Aslında bizim olan pek çok bitkiyi Avrupalılar kendilerininmiş gibi kayıt ettiler” dedi.
Bölgesel fidanlıklarda bölgesel ormanların alt yapısında üretilmesini doğru gitmelidir. Balıkesir, Kiraz,Beydağ, Gölcükteki renkliliği yakalayabilecek üretimi yapmalıyız. Hollandalı firmalar tarafından tescil edilmiş Türk meşesi ve incirini alıp mutlu oluyoruz  ama bunlar çok acı gerçeklerdir” dedi.

Haber:
 Ayşe AKYÜZ-Nazif HARUPÇU

 

 

Editör: Haber Merkezi