HABER: BAŞAR UÇAR

Ödemiş’te yaşanan mezbaha kriziyle ilgili ilçedeki kasap ve celeplerle buluşan Belediye Başkanı Mahmut Badem, 3 yıldır açılmayı bekleyen et entegre tesisini kendilerine vermeleri durumunda iki ya da dört haftada hizmete sunabileceklerini söyledi. Badem, Ödemiş’te mezbaha sorununun sürmesi durumunda ilçeye mobil mezbaha getireceklerini açıkladı.

Eski otogar üzeri nikah salonunda düzenlenen toplantıya Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, Ödemiş Bilumum Gıda Maddeleriyle Uğraşanlar Odası Başkanı Sami Görgen, AK Partili belediye meclisi üyeleri Zekeriya Karabıyık ve Halil Deveci ile ilçedeki celepler ve kasaplar katıldı.

“Ödemiş Belediyesi 2012’den beri üzerine düşeni yaptı”

Yaklaşık 40 gündür kapalı durumdaki mezbahayla ilgili henüz çözüm bulunamadığına dikkati çeken Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın gıdada AB normlarıyla ilgili genelgeyi 2011 yılında yayımladığını ifade ederek, “2016 yılının Temmuz ayında bizzat Bakan Bey’le görüşerek bir kez daha süre verilmesini talep ettim. Olması gereken gıda konusuna hijyenik olarak belirli standartların sağlanması. Ancak mezbahalarla ilgili konuya geldiğimizde Ödemiş Belediyesi bu genelgeyle ilgili gerçekten kendine düşeni yapmış. 2012 yılında başlamış 2013 yılında et entegre tesislerini Büyükşehir’le yapmak üzere birlikte yola çıkmışlar. 2014 yılı Martı’nda bitmemiş. Yaklaşık 4,5 milyon lira bedeli olan bir tesisin benim dönemimden önce 2014 yılı mart ayına kadar 884 bin lirası ödenmiş. Geriye 3 milyon liranın üzerinde bir iş kalmış. Ödemiş Belediyesi’ne bu konuda söylenecek hiçbir şey yok. Bizden önceki dönemde de bizim dönemimizde de her şey yapıldı” dedi.

“23 ayda ne eskisi yenilendi, ne yenisi açıldı!”

2015 yılı mart ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin et entegre tesislerini devraldığını belirten Badem şöyle devam etti: “Her ne hikmetse bir meclis kararıyla hiçbir şekilde sorun yokken bir anda et entegre tesisi, yeni otogar ve hal tesisleri ortak proje olmasına karşın Ödemiş Belediyesi’nin elinden alındı. İrade öyle gösterildi. Ödemiş halkı adına sizlerin hakkını sonuna dek arayıp yaklaşık 4,8 milyon lirayı geri aldık. Geldiğimiz noktada enteresandır et entegre ve hal tesisleri halen aynı durumda gelişme yok. 2015 yılı mart aydan bu yana neredeyse 23 ay geçti. Ne eski mezbahada güncelleme yapıldı ne de yeni et entegre tesisleri faaliyete geçti. Derdimiz üzüm yemek bağcıyla işimiz yok. 140 bin büyükbaş hayvanın bulunduğu bu kentte üreticinin ve kasabın derdinin takipçisiyiz. O yüzden bir aradayız. Etkilenen kasaplar aracılığıyla Ödemiş halkı, etkilenen üreticiler aracılığıyla Ödemiş, Kiraz ve Beydağ. Bu işin 6-7 ay daha süreceği, kamulaştırmaların olduğu bir sürecin içerisinde belirsiz bir dönemden söz ediliyor”

“Madem eski mezbaha yenilenecekti Temmuz’dan beri niye yapmadınız?”

Ödemişli hayvancıların Turgutlu ve Halilbeyli’nin yolunu tutmak zorunda kaldığını vurgulayan Badem, “İnsaf edin Dünya Savaşı’nda kıtlık günlerinde, üç tane darbede kapanmamış mezbaha basit memur aymazlıkları yüzünden, işini ihmal eden memurlar yüzünden mezbaha kapanmış durumda. Çözmeye çalışıyoruz. Sizin adınıza sunabileceğim teklif; ‘Versinler biz bu işi çözüp size teslim edelim’ Biz iki ya da dört hafta içerisinde et entegreyi açıp hizmete sunabileceğimizi söylüyorum. 6 ay kamulaştırma, 3 ay ihaleden söz etmiyorum. Kamulaştırmayı biz çözeriz. Hiçbir derdimiz yok. Bir şekilde devreye girer çözeriz. Duyuyoruz ki eski mezbahayı kısa sürede adam edeceğiz diyorlar. Arkadaş sormazlar mı adama? 23 ay oldu sen bu yeri aldı. Yenisini yapıyoruz eskisine masraf etmeyeceğiz. Madem böyle bir derdiniz vardı, eskisi 3-5 kuruşa yenilenebiliyordu 23 aydır niye yapmadınız? Ya da 2016 Temmuz’unda Ödemiş Mezbahası 4 gün kapalı kaldı. Devletin kararlılığı ortadaydı. AB müktesebatına göre atmaları gereken adımlardan birisi bu. Şöyle söyleyeyim Almanya’daki Hans, İngiltere’deki George ya da Bulgaristan’daki İvan gibi bizim vatandaşımızın da gıda hijyenine dikkat edilmesi gerekmiyor mu? Sağlıklı et yemeye hakkı olduğunu düşünüyorum bizim vatandaşımızın da. Bizden aldıkları günden bu yana et entegre niye açılmadıysa, bu mezbaha niye yenilenmediyse sormamız gerekiyor” dedi.

Kocaağa’dan sürpriz öneri

Söz alan Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, önceki dönem Belediye Başkanı Bekir Keskin döneminde üreticiler adına Ziraat Odası olarak et entegreye talip olduklarını, yap-işlet-devre modeliyle ihaleye girip tesisin işletmesini de kazandıklarını hatırlatarak, buna rağmen tesisin kendilerine verilmemesinin Ödemiş üreticisine bir hakaret olduğunu söyledi. Kasalarında 3 milyon lira bulunduğunu et entegre tesisi için bu parayı değerlendirebileceklerini yineleyen Kocaağa, krizin aşılması için Ödemiş Belediyesi’nin bir arazi sunması durumunda yeni bir et entegre tesisi kurmak kaynaklarını seferber edebileceklerini ifade etti.

“Bu insanlar bunu hak etmiyor”

Toplantıya katılan celep ve kasapların sorularını da yanıtlandıran Başkan Badem, “Bergama’da altın madenine karşı çıkanlar üstleri çıplak Boğaz köprüsüne geçip bu işe engel oldu. Hayvanını Ödemiş’te kestiremeyen üreticinin Salı Pazarı’nda hayvanını kesmesi de böyle bir şey olur. Tepkidir bu. Çünkü bu insanlar bunu hak etmiyor. Mahmut Badem’in kararlılığını ilk dönemimde de geçen üç yılda da gördünüz. Bundan sonraki adım nedir? Perşembe günü Büyükşehir’in toplantısından sonra göreceğiz. Eğer eski mezbahayı yenileyeceğiz derlerse nerdeydiniz, niye 35 gündür bu insanlar sağda-solda hayvan kesiyorlar diye sormanız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Güneş çarığı, çarık ayağı sıktı”

Badem, mezbaha krizinin çözülmemesi durumunda Ödemiş Belediyesi’nin mobil mezbahayı ilçeye getirebileceğini de belirterek, “Güneş çarığı, çarık ayağı sıktı. Ayak kangren olmak üzere. 23 aydır niye yapmadınız? Dalga mı geçiyorlar? Hayvan Pazarı’nın 6 bin metrekaresi gitti elimizden. Yeni Hayvan Pazarı’nın yarısı kaldı elimizde. 6 aydır tahsisi yapılacak denildi halen bir şey yapılmadı. Bu gidişle o da gider elimizden. Bugün sıkıntı mezbahamız. Acilde hasta var. Temmuz 2016’dan beri bu konuda gerekeni yapmayanlardan hesabın sorulması lazım. Ödemiş, Kiraz ve Beydağ adına” dedi.

“Tesisi vermemek için direndim”

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ödemiş Belediyesi arasındaki sürtüşmeden ötürü sıkıntılar yaşandığı yönündeki görüşler üzerine yeniden söz alan Badem, “Bergama sürtüşüyor mu? Tire sürtüşüyor mu? 8 tane birden mezbaha kapalı. Yasanın çıktığı tarih 6 Aralık 2011. 2011’den beri genelgenin hükümlerini yerine getirmeyenlere sormanız gerekmiyor mu? Sizin hakkınızı aramak sürtüşmek ise sürtüşürüm. Et entegre tesisinin vermemek için direndim” diye konuştu.

Et entegre tesisi konusunda Ödemiş’in geç kaldığına yönelik eleştirilere de yanıt veren Badem, “Et entegre tesisinin yerini kim aldı? Şu an entegre tesisi nerede hayvan pazarının yanında. Ben ilk dönemimde et entegre tesisinin yerini aldım. Neticede bu bir süreç. Ödemiş A.Ş. diye bir şirket vardı, gelin bu mezbahayı yapın dedim o zaman olmadı” dedi.

“Başka ilçelere gitmenin maliyeti bin lira”

Celep ve kasaplar siyaset yapılmadan konuya çözüm getirilmesi çağrısında bulunurken Ödemiş’ten başka il ve ilçelere kesim için hayvan götürmenin maliyetinin bin lirayı aştığını belirtti. Salihli’de belediyenin mevcut et entegre tesisini özel sektöre verdiğini, Halilbeyli’de ise kooperatif tarafından işletme yapıldığını belirten katılımcılar, bu ilçelerin yıllar önce standartlara uygun et entegre ve mezbaha tesislerine kavuştuğuna dikkati çekti.

Büyükşehir de toplantı düzenleyecek

Toplantıda celep ve kasaplar Ödemiş Hayvan Pazarı’ndaki sıkıntıları da sık sık dile getirirken Başkan Badem bu konuda da önümüzdeki günlerde toplantı düzenlenebileceğini ve bu konuda talepleri dinlemeye hazır olduklarını söyledi.

Badem’in celep ve kasaplarla gerçekleştirdiği değerlendirme toplantısının ardından gözler İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mezbaha kriziyle ilgili perşembe günü Ödemiş’te düzenleyeceği belirtilen toplantıya çevrildi.

Editör: Haber Merkezi