HABER: TOLGA KIZGIN

BADEMLİ TARIMSAL KALKINMA VE FİDANCILIK KOOPERATİFİ ÇAĞDAŞ YATIRIMLARLA İTHALATIN ÖNÜNÜ KESTİ


Şimdiki başkan Selçuk Bilgi tarafından 1968 yılında, 21 kişilik sebze üreticisi ile kurulan Bademli Tarımsal Kalkınma ve Fidancılık Kooperatifi, şuanda 525 ortakla çağın gereklerine uygun olarak büyümesini her geçen gün sürdürüyor.

İlk olarak, meyve fidancılığı ile çalışmalarına başlayan kooperatif, Türkiye fidan üreticiliğinde %55’lik bir paya sahip olarak, ismini kısa zamanda duyurmasını bildi. Kooperatif her geçen gün, ortaklarına yeni imkanlar sağlayarak ortakların, daha fazla para kazanmasına imza atarken, meyve fidancılığının yanında, süt ve süt ürünleri, zeytin ve zeytinyağı üretimi, kurduğu 20 dönümlük serada, Avrupa’dan getirdiği deneklerle, doku kültürü laboratuvarında çoğaltılmasını da sağlıyor.

Süt ürünler ve zeytinyağı üretimi

Süt üreticilerinin sütlerini değerlendirmek amacıyla, günde 35 ton süt toplayarak, bundan yoğurt, peynir, pastörize süt üreterek, ortaklarına yeni imkanlar sağlamanın mutluluğunu yaşıyor. Aynı zamanda, zeytin yağı fabrikasında da ortaklarının zeytinlerini değerlendirerek, elde ettiği son derece kaliteli zeytin yağı üretimiyle, ortaklarının daha fazla gelir elde etmelerini sağlıyor.

Yılda 10 milyon fidan

Yılda 10 milyon adet meyve fidanı üretilerek, ismini perçinleyen Bademli Tarımsal Kalkınma ve Fidancılık Kooperatifi, yeni kurduğu son derece modern, içerisinde soğutma ve ısıtma sistemleri bulunan sera ile dikkatleri üzerine çekti.

Güneş enerjisi ile elektrik gideri yarı yarıya düştü

Bu arada, 3 bin metrekareye oturan 400 KW enerji üreten, güneş enerjisi sistemini kooperatif binaları üzerine monte ederek, her ay 50 bin lira elektrik parası ödeyen kooperatif şimdi, yeni üretimde bu miktarı yarı yarıya düşürdü.

Meyve Ambalajı ve Paketleme Tesisi

Enerjisi bir türlü tükenmeyen başkan Selçuk Bilgi, yakında meyve ambalajı ve paketleme sistemini kurarak, Avrupa’ya meyve ihraç edeceklerini, bu suretle üreticinin malının daha iyi değerlendireceğini belirtiyor.

Ortaklarının Yem, Gübre, Un ihtiyaçlarını karşılıyor

Kooperatif, ortakları için her gün yeni bir adım atarken, ortaklarına yem, gübre, tarım malzemeleri ve un yardımında bulunarak, üreticinin piyasadan daha ucuz malzeme almasını sağlıyor.

Kooperatif Başkanı Selçuk Bilgi kooperatif çalışmalarıyla ilgili şöyle konuştu:

“Kooperatifçilik menfaat için yapılan bir iş değildir. Burada ortaklaşa olarak tam bir sosyal adalet içerisinde ortaklarımıza katkıda bulunmaktayız. Yoksa kooperatifçilik, 3-5 kişinin bir araya gelerek, bir takım menfaatler öne sürüp kooperatif kurması değildir. Biz bunun için çalışıyoruz. 46 yıl içerisinde ortaklarımıza büyük imkanlar sağlayarak, elde ettikleri ürünleri, iç ve dış pazarlarda değerlendirme imkanını sağladık ve sağlamaya devam edeceğiz. Devletimiz, modern tesislerde yağların üretilmesini sağlamak amacıyla, yüzde 70 hibeli, bir kanunla zeytinyağı kurmak isteyen kooperatifler için bir kanun çıkardı. Ortaklarımızdan ödünç para niteliğinde senetler alarak, bu senetleri bankaya verdik. Bir arsa temin ettik. 16 ortak o gün için, 50 bin lira ile fabrikayı kurduk.”

"Bizden örnek alsınlar"

“Dedelerimizden kalan meyve fidancılığını, köy bahçeleri yerine ovalardaki büyük tarlalarda üretilmesini sağladık. Yılda, 1 milyon fidan üretimini, yavaş yavaş yılda 10 milyona çıkardık. Gerek soğuk hava depoları, gerek meyve fidanı üretimi, doku kültürü laboratuvarı, güneş enerjisi panelleri, süt üretimi tesisleri ve seralar bedavaya yapılmadı. Ortaklarımızın fedakârlığı yanında, yönetici arkadaşlarımız bankalara tek tek ipotek vererek alınan kredilerle bu işleri gerçekleştirdik. 20 kişi bir araya gelerek, kooperatif kurup, standart ve kalite dışı, sürdürülebilirliği olmayan, bir sürü üreticiye bir şeyler üreterek, ‘Biz buraya şunu satarsak, şu kadar para kazanırız’ diyerek, kooperatif kuran ve kurduranlar, geçtiğimiz 46 yılı biraz kendileri de bizden örnek almak zorundalar. Yoksa, 9-10 kişi ile çıkar ilişkisi kurarak iş yapanların yeri kooperatifçilik değildir.”

“İthalatın önünü kesmek için doku kültürü laboratuvarı kurduk”

“Klasik üretimlerin netice vermediğini görünce, başka şeylere yöneldik. Buna ayak uydurmak zorundaydık. Yılda 35 kişilik gruplar halinde, Hollanda, Almanya ve benzeri ülkelere eğitim gezileri düzenledik. Onların ve bizlerin deneklerini yıl içerisinde görüşerek, Türkiye’de meyve fidancılığı üretiminde belli bir yere geldik. Alt yapı yatırımları olan, kalem anaç damızlıklarının kurulması ve bu damızlıkların kurulabilmesi için dünyadaki geçerli anaçları, buraya getirilip burada çoğaltılması, sertifikalı fidancılığa geçişin aşamaları, 5553 sayılı yasaya intibak etmek için, meyve fidanı üretiminde ortaklarımızı toparlamak, dizayn edip eğitimlerini aldırmak için 15 yıl çalıştık. Yurt dışından getirdiğimiz anaç ve kalem damızlıklarının ithalatın önünü kesmek için doku kültürü laboratuvarı kurduk.”

ARGE’ler oluşturduk

“Laboratuvarların bulunduğu araziler için yine yöneticilerimiz ve gerekse ortaklarımız bankalara ipotek verdi. Süs bitkilerinde olduğu gibi ithalatın önünü kesebilmek için bir takım ARGE’ler oluşturmak zorunda kaldık. Bu ARGE’ler için Doku Kültürü Laboratuvarında ayrı bir departman kurduk. Bu laboratuvarda ithalatı yapmamak adına 20’ye yakın çeşit ve burada seri üretimlere geçebilmek için iyi bir aşamaya geldik ve seri üretime başladık.”

“Meyveler paketleme ambalajlama yapılarak pazarlanacak”

“Meyve paketleme ambalajlama ve pazarlama organizasyonu oluşturup, bölgemizde kestane, kiraz, kuru incir ve Japon grubu dediğimiz kırmızı eriği burada ambalajlayarak gerek yurt içi gerekse yurtdışına pazarlamasını sağlamaya çalışıyoruz. “

"Yeni doğan çocuk gibi..."

Laboratuvarda, üretilen meyve fidanı ve süs bitkilerini, embriyodan çıkan küçük bitkilerini, seralara aktararak aynı yeni doğan çocuğun, aşamasını sağlayan kuvöz, ana kucağı, yeni doğan gibi aşamalardan geçirerek, seralarımızı kurduk. Seralarımız 20 dönümlük bir alanda kurulmuştur. Son sistemdir. Havalandırma, ısıtma, soğutma sistemi son teknolojidir. Bu da,  yöneticilerimizin ve ortaklarının kefaletiyle olmuştur“

Kestane ağaçlarında dal kanserine çözüm Bademli Kooperatifi’nden

“Armuttaki ateş yanıklığına karşı dayanıklı bir anaç çeşidi bulduk. Hem yeni, hem damak zevkini oluşturan, pazar payı daha güzel olan yeni çeşitler geliştirdik. Bunun yanında kestanede ki dal kanserinin de önümüzde ki birkaç yıl içerisinde sonlanacağını düşündüğümüz ve o hastalığa dayanıklı anaç çeşidini de temin edeceğiz. Bu hastalıktan zarar gören üreticilerimizin de yaralarını sarmış olacağız. “

Günde 35-50 ton arası süt işleniyor

Ortaklarımızın içerisinde süt ve süt hayvancılığı yapan ortaklarımız vardı. 96 üreticimizin isteği doğrultusunda bir araştırma yaptık. Hijyen soğuk zinciri oluşturan bir sistem üzerine çalıştık. Hayvancılarımızın, hayvan sağlıklarını ve sağım ünitelerini düzenledik. 55 adet, 500 ile 2000 kilogram arası değişen tanklar satın alarak, hayvancılarımızın sütlerini soğuk zincire girmesini sağladık. Ardından bugün, 35 ile 50 ton arası soğuk zincir süt toplamaya başladık. Bu sütlerin bir kısmını soğuk süt olarak pazarlarken, bir kısmını da ambalajlayarak, yoğurt, süt, ayran, peynir üreten bir tesis haline getirdik. “

“Var olmamıza sebep olan Kocaoğlu’dur”

“Bu çalışmaların neticesinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ediyorum. Çünkü var olmamıza sebep olan, standartı ve kaliteyi, doğruluğu ve sürdürülebilir bir üretime geçmemizi sağlayan kişilerden biridir. “

3000 metrekarelik Güneş Enerjisi

“Bu çalışmalarımızın yanında enerji konusu ele aldık. Enerji ve işçi gideri, birde yanı sıra banka faiz giderlerimizi aşağı düşürmek için bankalardan 0 faizli krediler kullanabilme çareleri aradık. Başbakan dahil tüm bakanlarımıza kendimizi anlatan yazılarla belli bir nebze yardımcı olmalarını sağladık. Ancak, güneş enerjisi için Kırsal Yatırımlar Destekleme Fonu bir fon açtı. Bizde bundan faydalandık. Soğuk hava depolarımızın, süt işleme tesislerinin ve oradaki depoların üzerlerine 3000 metre karelik 400 KW enerji üreten güneş enerjisi kurduk. Bu sayede aylık yaklaşık 50 bin liralık elektrik giderimiz yarı yarıya düşecek. Bu tesis, 2 yıllık bir üretimin sonunda kendini amorti edecek.“


 

Editör: Haber Merkezi