HABER: AYŞE AKYÜZ


Geçtiğimiz Kasım ayında Ödemiş ve çevresinde bulunan kestane üreticilerine yönelik olarak düzenlenmiş olan eğitimin sertifika töreni yapıldı. Düzenlenen Sertifika töreninde üreticilere kestane zararlılarına mücadele çantası hediye edildi.

Düzenlenen toplantıya; Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, İzmir Orman Bölge Muhsin Köse, Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü Tuncay Can, Bayındır Orman İşletme Müdürü Hasan Sarıtaş, Orman Halkla ilişikliler ve Dış İlişkiler Şube Müdürü Tacettin Coşkun Ödemiş İlçe Tarım Müdürü İbrahim Altıntaş, Belediye meclis üyeleri Selahattin Kundak, Halil Deveci Sezer Türkmenoğlu, İpek Yılmaz ve kestane üreticileri katıldı.

“Kuruyan kestane ağaçlarımızın yerine yenilerini dikelim.”

Düzenlenen sertifika töreninde ilk konuşmayı Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem yaptı. Uzun süreden beri kestanelerde oluşan hastalığa karşı neler yapabilir diye çalışmaların yapıldığını belirten Badem ;“Yaklaşık 3 ay önce kentin en önemli geçim kaynaklarından ve ülkenin en önemli kestane üretiminin de meydana gelen hastalığa karşı neler yapılabilir. Çok uzun süreden beri Üniversitelerimiz ve bölge müdürlüğümüz tarafından çalışmalar yapıldı. Son olarak belli pratik çözümlerle uzmanlar bu konuda hem fikir oldular. Beli bir çalışmanın ardından eğitim devreye girdi. Bu alanda olan insanlarımıza yönelik eğitim programı düzenledik. Orman Müdürlüğümüze bu konuda çok teşekkür ediyorum. Bu konuda katılımcıların son drece iyi eğitim aldığını katılımcıların son derece başarılı olduğunu yetkililerimiz bize aktardı. Bu işi bundan sonra daha bilinçli olarak sahada uygulayacaksınız. Bize bu ağaçlar atalarımızdan miras kaldı. O dönemlerden bu günlere intikal etmiş ağaçlarımız var. Bu ağaçlar bizlerin gelir kaynağı lokmamızı büyütmek için gelin hep birlikte ne gerekiyorsa yapalım. Kuruyan kestane ağaçlarımızın yerine yenilerini dikelim. Bu konuda muhtarlarımızı harekete geçirin.”

Daha sonra kürsüye gelerek kısa bir konuşma yapan İzmir Orman Bölge Müdürü Muhsin Köse şunları söyledi. Köse “ Bu kalan ağaçlar hastalık yayıyor. En az üç yıl nem ve sıcaklığın etkisi ile hastalığı sağlıklı ağaçlara yayıyor. Kuruyan ağaçları keserek yerine yeni fidanların dikilmesi diğer ağaçların sağlıklı yaşaması adına önemlidir.”

“Üreticilerimize 64 saatlik eğitim verdik.”

Kestane üreticilerine 64 saatlik bir eğitim verildiğini belirten Kaymakam Celil Ateşoğlu “Üç ay önce kestane üreticilerimizi toplayarak burada onlara çok güzel bir eğitim sunduk. Eğitim çalışmalarında başarılı olanlara ekipmanlar hediye edilmişti. Bu eğitim çalışmasının ilki Bademlide yapılmıştır 64 saatlik bir eğitim uygulaması başarılı olan arkadaşlarımıza sertifikalarını verdik. Bu uygulamaların devam etmesi ve eğitimin yapılması gerekiyor. Bu eğitimde emeği geçen herkesi kutluyorum.”

Konuşmaların ardından eğitim programına katılan 38 kestane üreticisine sertifikaları verildi. Tören toplu hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından sonu erdi.

Editör: Haber Merkezi